Οι μεγάλοι ηγέτες κρατών ως πρόσφυγες από έναν Σύριο ζωγράφο
"The Vulnerability Series": Ποιοι είναι αυτοί τελικά που καθορίζουν τη ζωή τόσων ανθρώπων στον κόσμο;

Στους ζοφερούς πολιτικούς καιρούς που ζούμε, το προσφυγικό ζήτημα έχει μετατραπεί διεθνώς σε ένα απο τα μεγαλύτερα δράματα της ανθρώπινης ιστορίας.

Ήδη απ’ το 2001, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους των Η.Π.Α., οι δυτικές εισβολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους να ξεριζωθούν απ’ τον τόπο τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών απ’ την πλευρά τους, παρότι συνέβαλλαν σημαντικά στις πολεμικές “τραγωδίες” της Μέσης Ανατολής, δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και αντιθέτως, τόσες Ευρωπαϊκές χώρες σήμερα αυξάνουν το μέγεθος το συνόρων τους και “μαντρώνουν” κυριολεκτικά όσους έρχονται κυνηγημένοι απ’ έξω, “αναθερμαίνοντας” με τον πιο θλιβερό τρόπο το φαινόμενο του φασισμού.

Στον κόσμο αυτό που “ορθώνει” όλο και περισσότερα φράγματα στους πρόσφυγες και μετανάστες, υπάρχει ένας καλλιτέχνης απ’ τη Συρία που βρήκε ένα ρηξικέλευθο και εξαιρετικά αποστομωτικό τρόπο να απαντήσει στην ευρωπαϊκή “φοβία” του “ξένου στοιχείου”!

Ο ζωγράφος απ΄τη Δαμασκό, Αμπντάλα Αλ Ομάρι, μπροστά απο ένα έργο του.

Ο Αμπτουλάχ Αλ-Ομάρι απαντάει στην απάνθρωπη στάση των μεγάλων αρχηγών κρατών του κόσμου, ζωγραφίζοντάς τους πορτραίτα, που τους αναπαριστούν ως πολιτικούς πρόσφυγες!

Η έκθεσή του με το όνομα The Vulnerability Series” πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι πριν λίγους μήνες.

Στα αριστουργήματά του, οι Ευρωπαίοι και παγκόσμιοι desicion makers δεν φοράνε τα πανάκριβα κοστούμια τους και τα λαμπερά τους φορέματα, αλλά ρούχα προσφύγων, ρούχα που “δηλώνουν” ταλαιπωρία, ρούχα που έχουν βιώσει τον πόνο και τον ξεριζωμό, όπως και οι ιδιοκτήτες τους, ρούχα που πέρασαν απο ταξίδια αιμοδιψών λαθρεμπόρων, στα οποία η ζωή και η προστασία της μπήκε σε τελευταία μοίρα!

Ο Σύριος καλλιτέχνης μίλησε για την έκθεσή του ως εξής: “Ως πρόσφυγας ήθελα να δω πως μοιάζουν όλοι αυτοί οι ηγέτες του κόσμου που κρατάνε την τύχη του κόσμου στα χέρια τους, χωρίς να φοράνε παπούτσια και χωρίς τα καθαρά τους κοστούμια” […] “Ο θυμός μέσα μου γι’αυτούς μεγαλώνει μέρα με την μέρα και ήθελα μέσα από την τέχνη μου να πάρω, αν μπορεί κανείς να το πει έτσι μια γλυκιά εκδίκηση”.

Όπως διατείνεται ο Ομάρι, στη συλλογή αυτή αφαιρεί από τους ηγέτες την πολιτική τους ιδιότητα και την ακτινοβολία τους, αναπαριστώντας τους σε κατάσταση απελπισίας: “Ήθελα να τους αφαιρέσω την εξουσία που έχουν, όχι για να απαλύνω τον πόνο μου, αλλά για να ξαναδώσω σε αυτούς τους ηγέτες την ανθρωπιά και στο κοινό τη δυνατότητα να τους δει με άλλο μάτι”.

Μπορείς να φανταστείς την αυστηρή εικόνα της Άνγκελας Μέρκελ ως αγρότισσας μετανάστριας; Ή του αμερικάνου πλανητάρχη Ντόναλτ Τραμπ ως πρόσφυγα;

Ο Αμπτουλάχ Αλ-Ομάρι μας άφησε, μέσα απ’ την εκπληκτική του συλλογή, να το φανταστούμε, να τους απομυθοποιήσουμε, να τους δούμε ως “θύματα” των ίδιων τους των πολιτικών αποφάσεων!

Ας δούμε τα πορτραίτα τους:

  1. Μπασάρ Αλ-Ασαντ, Πρόεδρος Συρίας

2. Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος Ρωσίας

3. Ντόναλτ Τραμπ, Πρόεδρος των Η.Π.Α.

4. Άνγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας

5. Μπαράκ Ομπάμα, πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α.

6. Κιμ Γιονγκ-Ουν, Ηγέτης της Βόρειας Κορέας

7. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος Τουρκίας

8. Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός Βρετανίας

9. Φρανσουά Ολάντ & Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδροι της Γαλλίας

10. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πρώην πρόεδρος του Ιράν

Δες κι αυτό: Πάμπλο Πικάσο: Τα πορτρέτα του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;