Πάσχα 2019: Τα διάφορα ήθη και έθιμα σε όλη την Ελλάδα!
Θέλεις να ζήσεις κάτι διαφορετικό το Πάσχα 2019; Δες τα διαφορετικά έθιμα σε όλη την Ελλάδα και επέλεξε αυτό που θα ήθελες να δεις!

Θέλεις να γιορτάσεις κάπως διαφορετικά το Πάσχα 2019; Τότε, πρέπει να μάθεις για τα διάφορα ήθη και έθιμα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι και τις διακοπές σου μπορείς να κανονίσεις, αλλά και να ζήσεις διαφορετικά το Πάσχα σου! Για αυτό σου έχω συγκεντρώσει τα σημαντικότερα ήθη και έθιμα!

1. Θράκη

Ένα από τα έθιμα είναι και το “κάψιμο του Ιούδα”. Αφού φτιαχτεί το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά. Την Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου, θα βάλουν φωτιά στα κλαδιά αυτά και θα κάψουν τον Ιούδα. Επίσης, συνηθίζεται ένα μέρος της στάχτης αυτής, να το ρίχνουν στα μνήματα.

Επίσης, και στη Θράκη και στη Μακεδονία νέες γυναίκες φορώντας την παραδοσιακή ενδυμασία που ονομάζεται Λαζαρινή, πάνε στα γύρω χωριά τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια του Πάσχα.

2. Αράχωβα

Η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου είναι ένα από τα σημαντικότερα έθιμα. Ανήμερα του Πάσχα, ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, περιφέρουν την εικόνα του Άγιου, ενώ την επόμενοι ημέρα πραγματοποιείται ο αγώνας των γερόντων.

Εκεί, άνδρες μεγάλης ηλικίας, ξεκινούν έναν αγώνα σε ανηφορικό δρόμο, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, έως τον λόφο. Πίσω τους ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα που τους συνοδεύουν.

Μάλιστα, ακολουθούν και άλλες δοκιμασίες και αγωνίσματα που ονομάζονται “κλέφτικα”, όπως το σήκωμα της πέτρας.

3. Πάτμος

Το έθιμο του νιπτήρα είναι κλασσικό για έθιμο του Πάσχα. Στην πραγματικότητα, είναι μια αναπαράσταση του Νιπτήρα που τέλεσε ο Ιησούς στους μαθητές του μετά το Μυστικό Δείπνο. Γίνεται κάθε Μεγάλη Πέμπτη μεσημέρι, στη πλατεία Ξάνθου, μπροστά στο δημαρχείο όπου έχει στηθεί από νωρίς το σκηνικό.

Τους ρόλους των 12 Αποστόλων υποδύονται μοναχοί ή κληρικοί και το ρόλο του Χριστού ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου, ενώ το ρόλο του Ευαγγελιστή ένας κληρικός.

Η αναπαράσταση γίνεται μέσα σε αυστηρά μοναστηριακό κλίμα με τον Απόστολο Πέτρο και τον Ιούδα ως πρωταγωνιστές μέχρι την ώρα που ο ηγούμενος θα ραντίσει συμβολικά τα πόδια των μοναχών με νερό. Η πομπή ξεκινάει και επιστρέφει στο Μοναστήρι.

Επιπλέον, την Κυριακή του Πάσχα στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η 2η Ανάσταση. Κατά τη διάρκειά της ακούγεται το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο σε επτά διαφορετικές γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Θα ζήσεις ένα μοναδικό Πάσχα 2019!

4. Ύδρα

Στο νησί αυτό έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο την Μεγάλη Παρασκευή. Στην συνοικία Καμίνι, ο Επιτάφιος μπαίνει στην θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του. Στη συνέχεια οι Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα.

5. Ζάκυνθος

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη. Στις 2 μ. μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου εκτός από τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η εικόνα της “Mater Dolorosa”. Αυτή είναι η Παναγία του Πάθους.

Η λιτανεία διασχίζει όλη την πόλη και επιστρέφει στην πλατεία Σολωμού, όπου, πάνω σε βάθρο, ο Μητροπολίτης ευλογεί τον κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο. Η λιτανεία καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο.

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου. Ενώ, με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση.

Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινες στάμνες, όπως και όλοι οι κάτοικοι του νησιού από τα παράθυρά τους.

6. Χίος

Εκεί υπάρχει το γνωστό σε όλους έθιμο, του “ρουκετοπόλεμου”. Ένα έθιμο που σίγουρα θα φωτίσει το δικό σου Πάσχα 2019!

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, δύο εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν παλιά, αυτοσχέδια κανονάκια, που με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Ο ρουκετοπόλεμος, αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο στην Χίο, γι’ αυτό και η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες τον επόμενο χρόνο.

7. Ρόδος

Τα παιδιά το Μεγάλο Σάββατο γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τον “Λάζαρο”. Κάτι σαν πασχαλινά κάλαντα! Το αντίτιμο είναι χρήματα ή αυγά, τα οποία και συγκεντρώνουν για να τα δώσουν αργότερα στους ιερείς.

Ένα άλλο έθιμο της ημέρας είναι και τα λεγόμενα “Λαζαράκια”. Αυτά, είναι πασχαλινά κουλούρια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές του νησιού σε στριφτό σχήμα. Μάλιστα, συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο σε σάβανο.

Δες ακόμα: Πάσχα 2019: Τι καιρό θα κάνει σύμφωνα με τους μετεωρολόγους;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;