Ο «Ξενοφών» δείχνει το άγριο πρόσωπό του – Δείτε live την πορεία του κυκλώνα

Ο «Ξενοφών» δείχνει το άγριο πρόσωπό του – Δείτε live την πορεία του κυκλώνα

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα.Ο Μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφών», συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους και βροχοπτώσεις, προκαλώντας προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με το meteo.gr. για σήμερα Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα, που κατά περιόδους θα είναι πυκνές, Θα σημειωθούν βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν έως και τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, και την Ανατολική Θεσσαλία. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ παράλληλα οι βροχές θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο. Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου αναμένεται νέα επιδείνωση στη Νοτιοδυτικό Αιγαίο και την Κρήτη. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, αρχικά στην Κρήτη και από το απόγευμα στο υπόλοιπο Νότιο Αιγαίο και τη Νότια Πελοπόννησο, ενδέχεται να σημειωθούν λασποβροχές.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 8 έως 23 βαθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 4 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά από 13 έως 23, στα νότια από 16 έως 27, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 26, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 17 έως 21, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και την Κρήτη από 19 έως 28.


Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το ξημέρωμα, και έτσι προς το τέλος του εικοσιτετραώρου δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το ξημέρωμα. Έτσι το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν αρχικά σε ανατολικούς και στη συνέχεια σε νότιους 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και στη συνέχεια από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ, από το μεσημέρι. Στο Κεντρικό Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Στο Νότιο Ιόνιο και τη Θάλασσα των Κυθήρων οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Έτσι προς το τέλος του εικοσιτετραώρου δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 18 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το πρωί θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς.

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την άρση του απαγορευτικού του απόπλου.

Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας ενώ το πρωϊνό δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν θα πραγματοποιηθεί.

Πάντως, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Κλειστή θα παραμείνει η γραμμή Ρίο-Αντίρριο, ενώ κανονικά διεξήχθη το πρωινό δρομολόγιο Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα. Κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Καβάλα - Λιμένας Θάσου. Στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων και με ημερολογιακή εγγραφή.

Στο μεταξύ, ανατροπή πνευστού σκάφους, με έναν 60χρονο ημεδαπό επιβαίνοντα, σημειώθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ «Πούντας» Πόρτο Ράφτη και βραχονησίδας «ΠΡΑΣΟΥ».

Στο σημείο κατέφθασε περιπολικό σκάφος του λιμενικού και ιδιωτικό πλοιάριο όπου εντόπισαν και περισυνέλεξαν τον 60χρονο μεταφέροντας τον με ασφάλεια στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Ράφτη

Συστάσεις προς τους πολίτες

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, έκανε χθες έκκληση στους πολίτες να τηρούν με πολύ προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία , Πυροσβεστικό Σώμα

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου όλα τα σχολεία της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς, για προληπτικούς λόγους. Κλειστά θα παραμείνουν και όλα τα σχολεία Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, λόγω της έντονης κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα στη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε «λόγω των ιδιαίτερα έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών».

Στην απόφαση αυτή συνέτεινε και η αυριανή «ημέρα αθλητισμού» για όλη τη χώρα, όπου με τις παρούσες καιρικές συνθήκες και τις συνεχείς μετακινήσεις των μαθητών σε αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι υπαίθριοι εγκυμονούσαν περεταίρω κινδύνους οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αποτράπηκαν. Τέλος, σημειώνεται ότι η λειτουργία ή μη των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών υπάγεται στην αρμοδιότητα της κάθε Δημοτικής Αρχής.