Στο έλεος του «Ραφαήλ» όλη η χώρα – Τα προβλήματα ανά περιοχή

Στο έλεος του «Ραφαήλ» όλη η χώρα – Τα προβλήματα ανά περιοχή

Εγκλωβισμένοι εκδρομείς, κατολισθήσεις και θυελλώδεις άνεμοι - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Πρωτοχρονιάς η κακοκαιρία Ραφαήλ. Μετά τα μεγάλα ύψη βροχής τα οποία σημειώθηκαν την Παραμονή, σημαντικές βροχοπτώσεις καταγράφονται στα ανατολικά μέχρι τις 10 το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Ταυτόχρονα πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στην έξοδο του Κορινθιακού στο Ιόνιο.

Χανιά: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Προβλήματα σε σημεία του Εθνικού αλλά και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σε πολλά σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα έχουν αναφερθεί καταπτώσεις βράχων και πετρών με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον οδικό άξονα από Χανιά μέχρι Κολυμπάρι όπου εκτός από καταπτώσεις πετρών έχουν αναφερθεί και μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου όπου απαιτείται η ιδιαίτερη προσεχή των οδηγών.

Λόγω κατολίσθησης χωμάτινων όγκων (φωτογραφία από Flashnews.gr) έκλεισε η επαρχιακή οδός από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου όπου και έχουν αποσταλεί μηχανήματα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων αναφέρθηκαν σε περιοχές του δήμου Χανίων, ενώ λόγω της καταρρακτώδους βροχής ανέβηκε και η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Κλαδισσό.

Λάρισα: Χιόνισε στα ορεινά του νομού - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Αρκετό χιόνι έχει πέσει σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας την πρώτη μέρα του χρόνου. Στα λευκά έχει ντυθεί η περιοχή της Σπηλιάς, αλλά και ορεινές περιοχές των Φαρσάλων και της Ελασσόνας.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στο οδικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Γόννων- Καλλιπεύκης από το 12ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Συκουρίου- Σπηλιάς από το 4ο χλμ.

Πάτρα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών– Πατρών 

Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Αιγιάλειας σήμερα τα ξημερώματα, προκάλεσε μικρή υποχώρηση του πρανούς στη χιλιομετρική θέση 165+00 του αυτοκινητόδρομου Αθηνών- Πατρών, στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», εφαρμόστηκαν, για προληπτικούς λόγους, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων. Ειδικότερα, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα έχει «μετακινηθεί» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την «Ολυμπία Οδό», μηχανικοί από το τοπικό εργοτάξιο βρίσκονται στο σημείο και εξετάζουν το πρανές, για να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς και να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Πηγή φωτογραφίας και βίντεο: onlarissa.gr

Βόλος: Στα λευκά έχει ντυθεί το Πήλιο– Ανοιχτοί οι δρόμοι

Στα λευκά έχει ντυθεί το Πήλιο, την πρώτη ημέρα του χρόνου. Το χιόνι ξεκινάει από το Κατηχώρι και φτάνει μέχρι το Καράβωμα, ενώ στην περιοχή της Ανάβρας έχει φτάσει το μισό μέτρο.

Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολινδρίνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς στην περιοχή του Πηλίου, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για πτώσεις δένδρων στην Αττική

Προβλήματα στην Αττική με πτώσεις δένδρων, πινακίδων και άλλων αντικειμένων, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί, δημιούργησαν οι ισχυροί άνεμοι, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 100 κλήσεις για τέτοιου είδους προβλήματα, ιδιαίτερα στα νότια προάστια και ειδικότερα στην Γλυφάδα και τη Βούλα, όπου μέχρι και αυτή την ώρα τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να κόψουν τα δέντρα που έχουν πέσει και να ανοίξουν τους δρόμους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στα λευκά και η Λέσβος

Στα λευκά ξύπνησαν την πρώτη μέρα του χρόνου οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της Λέσβου, με το χιόνι να έχει κάνει την εμφάνισή του στα ορεινά χωριά του Πλωμαρίου, στην Αγιάσο, και στους ορεινούς όγκους της βόρειας και δυτικής Λέσβου, στις περιοχές του Λεπέτυμνου, του Σκαλοχωρίου και στα γύρω χωριά.

Μέχρι αυτή την ώρα προβλήματα καταγράφονται στον δρόμο προς Αμπελικό, όπου τα οχήματα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα μηχανήματα του δήμου Λέσβου, γράφει το lesvosnews.net βρίσκονται στην περιοχή για να καθαρίσουν τους δρόμους, ενώ ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας Νίκος Καρασάββας, μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, δήλωσε ότι: «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, δεν πρέπει να γίνονται άσκοπες μετακινήσεις και στο ορεινό τμήμα του οδικού δικτύου η κίνηση των οχημάτων να γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο καιρός θα επιδεινωθεί και θα πρέπει ειδικά αύριο το πρωί οι οδηγοί να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί να έχουμε προβλήματα και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου και λόγω παγετού».

Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γίνεται γνωστό ότι στις περιοχές Αγιάσου, Μεγαλοχωρίου και Αμπελικού Λέσβου όπου σημειώνονται χιονοπτώσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί εργασίες εκχιονισμού (καθαρισμός και ρίψη αλατιού) με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, με μηχανήματα της Περιφέρειας και τη συνδρομή ιδιώτη γίνονται εργασίες στην επαρχιακή οδό Αγιάσος- Σανατόριο- Μεγαλοχώρι και στην οδό προς τον Όλυμπο. Επίσης, με μηχανήματα του Δήμου Λέσβου γίνεται εκχιονισμός στην οδό Μεγάλη Λίμνη- Αμπελικό.
Συνιστάται προς τους πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν στο ορεινό οδικό δίκτυο της Λέσβου να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Απεγκλωβίστηκαν οι 50 εκδρομείς στο Γαρδίκι

Λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι απεγκλωβίστηκαν τα 50 άτομα που διεμέναν σε ξενοδοχείο στο Γαρδικι Ομιλαιων. Μετά από μεγάλη επιχείρηση από το πρωί της πρωτοχρονιάς η Πολιτική Προστασία άνοιξε τον δρόμο.

Επιστρατεύοντας το υψηλότερο όχημα με μαχαίρια το οποίο έχει έρθει από τις Άλπεις, τα συνεργεία έδωσαν τον δρόμο σε κυκλοφορία, όπως σημειώνει το Lamianow.gr.

Tο χιόνι έχει ξεπεράσει τους 70 πόντους και ήταν αδύνατο να διασπαστεί με τα υπόλοιπα οχήματα αλλά και ερπυοστροφορα και σύμφωνα με τον υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας Θανάση Καρακάντζα επιστρατεύτηκε το ειδικό μηχάνημα το οποίο έχει στην διάθεση της η πολιτική προστασία από τις… Άλπεις.


Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη

Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού έως το απόγευμα, με εξαίρεση τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες και νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών ασθενών βροχών στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς περιμένουμε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το meteo.gr. Από το απόγευμα αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, αναμένονται βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύκτας σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Παγετός θα εκδηλωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), 4 έως 8 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 11 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο 2-3 βαθμούς χαμηλότερη), 10 έως 13 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 7 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 14 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς κι έπειτα από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και βαθμιαία από τις βραδινές ώρες ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά του νομού με μικρή πιθανότητα τοπικών ασθενών βροχών και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση από το μεσημέρι.

Λίγες νεφώσεις, βαθμιαία αυξημένες από το απόγευμα περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.