Έκτακτη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Κλείνουν σχολεία από την κακοκαιρία

Έκτακτη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Κλείνουν σχολεία από την κακοκαιρία

Κανονικά τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς στο κέντρο, προβλήματα στην περιφέρεια

Με απρόοπτα ξεκίνησε η μέρα στη Θεσσαλονίκη αφού ένας 14χρονος μαθητής γλύστρησε και έσπασε το πόδι του στο 6ο Γυμνάσιο Ευόσμου, σύμφωνα με το thestival. Η κακοκαιρία «Υπατία» πλήττει τη συμπρωτεύουσα με πυκνή χιονόπτωση.

Για λόγους αποφυγής παρόμοιων ατυχημάτων αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων στις περιοχές που είναι πιο πυκνό το χιόνι.

Ειδικότερα, ο δήμος Δέλτα για σήμερα Τετάρτη ανακοίνωσε αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω της νέας χιονόπτωσης. «Οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολείων να ενημερώσουν τους γονείς και αποχωρήσουν με ασφάλεια οι μαθητές. Για τις περιπτώσεις ωστόσο, που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν ανοιχτές για τη φύλαξη των παιδιών, μέχρι να μπορέσουν οι γονείς να τα παραλάβουν από το σχολείο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα.

Απόφαση για επικοινωνία των διευθυντών των σχολικών μονάδων, που σήμερα λειτουργούν στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, με τους γονείς των μαθητών, προκειμένου όσοι μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους, έλαβε ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η απόφαση είναι ότι μέχρι τις 16:05 το απόγευμα, θα παραμείνει ανοιχτό όποιο σχολείο χρειαστεί και στο οποίο βρίσκεται έστω και ένα παιδί. Από τα περισσότερα νηπιαγωγεία οι γονείς έχουν πάρει τα παιδιά τους. Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών σημείωσε πως αργά το μεσημέρι, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων αύριο.

Λόγω της χιονόπτωσης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, αποφάσισε τη ματαίωση των σημερινών μαθημάτων σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Καλαμαριά. Οι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν στα σχολεία για να φυλάξουν τα παιδιά, έως ότου παραληφθούν από τους γονείς, όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου Καλαμαριάς.

Κανονικά η κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρά τη χιονόπτωση που παρατηρείται από νωρίς το πρωί. Μικρά προβλήματα καταγράφονται στην κυκλοφορία εξαιτίας του χιονιού που συνεχίζει να πέφτει και του παγετού που υπάρχει στο οδόστρωμα από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Ορισμένες τροποποιήσεις έγιναν στα δρομολόγια αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν περιοχές περιφερειακά της πόλης.

Συγκεκριμένα, στη γραμμή 69 (Α.Σ. ΙΚΕΑ - Επανομή), το λεωφορείο δεν εκτελεί δρομολόγιο προς Αγιονέρι, στη γραμμή 85 (Λαγκαδάς - Θεσσαλονίκη) δεν πραγματοποιούνται στάσεις στη Νικόπολη, τα Στεφάνια και το Λευκοχώρι, στη γραμμή 86 (Θεσσαλονίκη - Λαγκαδίκια), το λεωφορείο δεν εισέρχεται στο Αρδαμέρι και το Βασιλούδι, στη γραμμή 87 (Θεσσαλονίκη - Βασιλικά), δεν πραγματοποιείται το δρομολόγιο προς Περιστερά, Λιβάδι, Μονοπήγαδο και Αγ. Αντώνιο και στη γραμμή 89Β (Κουφάλια- 'Αγιος Αθανάσιος- ΚΤΕΛ), το αστικό λεωφορείο δεν περνάει από το Τουράκι και τον Πάλιουρα.

Μέχρι αργά το μεσημέρι θα διατηρηθεί η χιονόπτωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας

Μέχρι αργά το μεσημέρι θα διατηρηθεί η χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, τόνισε ότι επιχειρούν 100 μηχανήματα και επισήμανε ότι όλα τα οδικά δίκτυα στη Θεσσαλονίκη είναι καθαρά και δεν χρειάζονται αλυσίδες.

«Στα ορεινά τμήματα της Περιφέρειας οπωσδήποτε χρειάζονται αλυσίδες» ανέφερε και κάλεσε τους οδηγούς που κινούνται σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο να έχουν οπωσδήποτε στο αυτοκίνητό τους αλυσίδες για την περίπτωση που χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, γίνονται διαρκώς ρίψεις αλατιού και αποχιονισμοί όπου χρειάζεται. Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι νομοί Χαλκιδικής και Κιλκίς και ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες.