Τον νέο «πονοκέφαλο» του τουρκικού στόλου παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό

Τον νέο «πονοκέφαλο» του τουρκικού στόλου παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό

Οι ΗΠΑ θα βασίσουν σε σημαντικό βαθμό την παροχή πληροφοριών για τις κινήσεις πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στην δράση των ελληνικών P-3B

Ιστορική ημέρα για το πολεμικό ναυτικό καθώς παρέλαβε το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης P-3B, που αποτελεί προπομπό των 4 εκσυγχρονισμένων και αναβαθμισμένων που θα παραλάβει μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό πρόγραμμα.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Τα Ρ-3 της Ελλάδας παρελήφθησαν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, το διάστημα 1996-1997 και από το 2009 ήταν καθηλωμένα καθώς είχαν συμπληρώσει τις ώρες πτήσεως που προβλέπονταν χωρίς να υπάρχει σχέδιο για το μετά.

Μόλις το 2013 με πρωτοβουλία του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκη που τότε ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού μπήκαν τα θεμέλια του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Θυμάμαι ότι όταν το 2013, είχαμε πρωτοξεστομίσει την ιδέα της ενεργοποίησης και της επιχειρησιακής αναβάθμισης των αδρανοποιημένων τότε P-3B, σε κάποιους προκάλεσε απορία. Για να χρησιμοποιήσω βέβαια μια ευγενική λέξη.

Δώσαμε αγώνα ανάμεσα στις κατανοητές αντιρρήσεις και σε ακατανόητες λασπολογίες. Έχοντας μελετήσει όμως σωστά και σε βάθος το πρόβλημα, εμείς, δώσαμε απάντηση στις κατανοητές αντιρρήσεις και αδιαφορήσαμε για τις ακατανόητες λασπολογίες» είπε σχετικά ο υπουργός.

Ως αποτέλεσμα ο ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε την συγκίνησή του κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή που έλαβε χώρα σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, παρουσία όλης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ενώ αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τόνισε: «Προωθούμε λοιπόν τα άκρως απαραίτητα προγράμματα, όπως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, η ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, η αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και ο εκσυγχρονισμός της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης. Με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, δρομολογούμε ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εν λόγω μεθόδευση, πέραν του άμεσου και προφανούς οφέλους στην ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργεί πάντα με γνώμονα την ενίσχυση και την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Την παρούσα χρονική περίοδο, βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Συνιστά δε επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας και αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

Το P-3 και οι νέες δυνατότητες

Το P-3B Orion είναι ένα τετρακινητήριο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας μεγάλης εμβέλειας που μπορεί να καλύψει εκτός από το Αιγαίο και τις εσχατιές της Ανατολικής Μεσογείου..

Αποστολή του είναι ο εντοπισμός πλοίων, υποβρυχίων, ναρκών και όχι μόνο, ενώ πλέον με τα ηλεκτρονικά συστήματα που αποκτούν καθώς και τα όπλα που θα μπορούν να εκτοξεύουν τα 4 αναβαθμισμένα, ο τουρκικός στόλος αποκτά ένα ακόμα πονοκέφαλο. Θα επανδρώνονται από μικτά πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και θα αποτελούν το μακρύ χέρι της πρόσφατα ιδρυθείσας ναυτικής αεροπορίας.

Στις 25 Ιουλίου 2016 στον ίδιο χώρο, στην ΕΑΒ, το πολεμικό ναυτικό είχε παραδώσει το συγκεκριμένο αεροσκάφος P-3B για εκτέλεση εργασιών μετά από μακρά καθήλωση.

Οι εργασίες έγιναν και πρόσφατα το αεροσκάφος παραδόθηκε για την δοκιμαστική πτήση με προσωπικό του αμερικανικού ναυτικού όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες.

Υπήρξαν παρατηρήσεις κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων, οι οποίες αποκαταστάθηκαν από το προσωπικό της ΕΑΒ και της Lockheed Martin και το αεροσκάφος είναι πλέον έτοιμο.

Το αεροσκάφος P-3B της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης είναι ο προπομπός, μέχρι να είναι έτοιμα τα 4 αεροσκάφη, που εκσυχρονίζονται και αναβαθμίζονται στις εγκαταστάσεις της Τανάγρας αποκτώντας επιπλέον ζωή 15.000 ωρών πτήσης.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές με τις οποίες μίλησε το news.gr, οι ΗΠΑ θα βασίσουν σε σημαντικό βαθμό την παροχή πληροφοριών για τις κινήσεις πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στην δράση των ελληνικών P-3B καθώς θα είναι πλέον τα πιο ικανά αεροπλάνα αυτού του τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και γιατί τα αντίστοιχα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Τουρκίας είναι πολύ μικρότερων δυνατοτήτων και η ροή πληροφοριών δεν είναι αυτή που η Ουάσιγκτον θα επιθυμούσε.

Φωτογραφίες και βίντεο: Γιάννης Κέμμος