Η Αθήνα με ναυτικό και ακτοφυλακή στη θάλασσα του Καστελορίζου – Νέα NAVTEX για το Bilim

Η Αθήνα με ναυτικό και ακτοφυλακή στη θάλασσα του Καστελορίζου – Νέα NAVTEX για το Bilim

Το τουρκικό ερευνητικό κινείται στην περιοχή χωρίς να έχει προκαλέσει με ακραίες ενέργειες

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί την ένταση προκαλώντας με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους της Bilim στην περιοχή του Καστελόριζου με παράνομη NAVTEX η Ελλάδα αποφάσισε να διατηρήσει την δυναμική παρουσία της στην περιοχή με άσκηση στην ίδια περιοχή.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Συγκεκριμένα η Αθήνα με την NAVTEX 516/19 εξήγγειλε άσκηση του Πολεμικού της Ναυτικού και της Ακτοφυλακής σε Ιόνιο, Αιγαίο και την θάλασσα του Καστελόριζου, όπως τονίζει ιδιαίτερα η οδηγία προς ναυτιλομένους.

Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 18 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και θα έχει επίσημα σκοπό τον συντονισμού και καθοδήγησης εμπορικών πλοίων.

Η Άγκυρα εξήγγειλε με την σειρά της πως θα διεξάγει ναυτική άσκηση χωρίς πυρά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Παράλληλα από τον σταθμό της Αττάλειας που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία εκδόθηκε νέα NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος Bilim το οποίο θα διαγράψει το διάστημα 16 με 18 Σεπτεμβρίου μια πορεία που ξεκινά νότια το Καστελόριζου και θα καταλήξει νοτιοδυτικά του ακριτικού νησιού.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία έχει στείλει το εν λόγω ωκεανογραφικό στην περιοχή από τις 13 Σεπτεμβρίου οπότε και με την παράνομη NAVTEX 1012/19 εξήγγειλε πως θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου μέχρι και σήμερα 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το σήμα που έδωσε το πρωί το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται νότια του ακριτικού νησιού.

Μονάδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί από κοντά το τουρκικο σεισμογραφικό που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο news.gr δεν συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό σκάφος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινείται στην περιοχή χωρίς να έχει προκαλέσει με πιο ακραίες ενέργειες.

Πηγή φωτογραφίας: marinetraffic