10 τρόποι για να οργανώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο

10 τρόποι για να οργανώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο

Πώς να χαρείτε και να απολαύσετε τη θαλπωρή του

Με την αλλαγή της θερμοκρασίας , τις μικρότερες μέρες και τις μεγαλύτερες νύχτες, αρχίζει επίσημα, η εποχή της «επιστροφής στο σπίτι».

Επιστροφή στις «ρίζες», στη ζεστασιά και την ασφάλεια του σπιτιού, στα μαζέματα με φίλους και οικογένεια.

Δεν συγκρίνεται με τίποτα το συναίσθημα ενός όμορφου, φιλόξενου και οργανωμένου σπιτιού, που είναι γεμάτο όμορφες μυρωδιές και πάντα ανοιχτό για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε φέτος πριν μπει για τα καλά το κρύο, ώστε να είναι το σπίτι σας έτοιμο να σας προσφέρει για μία ακόμη χρονιά την ευκαιρία για καλό cocooning.

Καθαρίστε το φούρνο

Είναι γνωστό ότι αυτή είναι μία δύσκολη δουλειά που δεν γίνεται συχνά. Επειδή όμως το μάζεμα στο σπίτι, συνεπάγεται γλυκές και αλμυρές μαγειρικές, ο φούρνος χρειάζεται ένα καλό φρεσκάρισμα. Μην σας τρομάζει αυτή η δουλειά, γιατί υπάρχουν στην αγορά πολλά προϊόντα με τα οποία γίνεται πολύ εύκολη. Έτσι θα διώξετε μακριά όλες τις παλιές, βαριές μυρωδιές και θα απολαύσετε διπλά, το πρώτο φρεσκοψημένο κέικ που θα ξεφουρνίσετε την Κυριακή το πρωί.

Ξεκαθαρίστε ντουλάπια και συρτάρια κουζίνας

Δεν είναι πολύ ευχάριστες δουλειές γι’ αυτό δεν γίνονται κάθε φορά που καθαρίζουμε το σπίτι. Όμως πραγματικά, το να βάζουμε σε τάξη τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, βάζει και τη ζωή μας σε τάξη. Πρώτα από όλα, θυμόμαστε τι έχουμε, τι χρειαζόμαστε, τι δεν έχουμε χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό και μας πιάνει απλώς το χώρο και κάνουμε μια ταξινόμηση βάσει της χρήσης των πραγμάτων, διώχνοντας ό,τι δεν μας είναι χρήσιμο.

Καθαρίστε το τζάκι

Αν έχετε τζάκι, καθαρίστε το για να ανοίξετε, σε λίγο καιρό, τη σεζόν, με δόξα και τιμή. Θα τραβάει καλύτερα και δεν θα μυρίζει. Επίσης μόλις αφαιρέσετε ό,τι υπολείμματα από στάχτες είχαν μείνει, μπορείτε να περάσετε με ζεστό νερό και μαγειρική σκόνη τα πυρότουβλα και τους αρμούς για να καθαρίσουν. Αν έχετε θερμαντικά σώματα, αερίστε και ξεσκονίστε τα, γιατί έχουν σίγουρα μαζέψει σκόνη και θα είναι δυσάρεστες οι πρώτες φορές χρήσης, καθώς θα μυρίζει η σκόνη. Αν χρησιμοποιείτε καλοριφέρ για τη θέρμανση σας, είναι καλό να κάνετε εξαέρωση μετά το καλοκαίρι.

Αρωματίστε το σπίτι φυσικά με ποτ-πουρί

Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση, από το να μπαίνεις σε ένα χώρο, ακόμη και αν είναι ο δικός σου χώρος και να ευφραίνεσαι από τη μυρωδιά. Κάθε εποχή έχει τα αρώματά της και μπορείτε να τοποθετήσετε φυσικό βιολογικό ποτ-πουρί σε διάφορα σημεία του σπιτιού σας, ή να φτιάξετε το δικό σας, με ξύλο κανέλας και γαρίφαλο, φλούδες πορτοκάλι και αποξηραμένα λουλούδια που έχετε ψεκάσει με αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας.

Ξεφορτωθείτε ό,τι δεν χρειάζεστε πια

Θα είναι καλό για τη διάθεσή σας για το στυλ σας και για τους άλλους που θα τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Αδειάστε υπόγεια, ντουλάπια, συρτάρια και δωρίστε ρούχα, ρουχισμό, παπούτσια, παιχνίδια, πράγματα, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, αλλά πιάνουν χώρο και σας δημιουργούν και το άγχος ότι υπάρχει ακαταστασία και ότι πρέπει κάποτε να τα τακτοποιήσετε. Επίσης θα μπορέσετε να θυμηθείτε πράγματα που είχατε ξεχάσει ότι υπήρχαν.

Φτιάξτε την ατμόσφαιρα με κεριά

Είναι απίστευτο πόση ατμόσφαιρα δημιουργεί το φως των κεριών στο χώρο. Μπορείτε να διαλέξετε αρωματικά κεριά ή απλά χρωματιστά η λευκά, μικρά ρεσό, ή μεγάλα τα οποία μπορείτε να βάλετε μέσα στο τζάκι σε ένα μεγάλο δίσκο και να δώσετε στο σπίτι μια μοναδική αίσθηση συντροφικότητας και ζεστασιάς.

Προσθέστε μαξιλάρια και ριχτάρια

Μπορείτε να φτιάξετε ή να αγοράσετε καινούργια μαξιλάρια και ριχτάρια και να δώσετε στο σαλόνι σας μία υπέροχη ανανέωση. Στην κρεβατοκάμαρά σας, επίσης, επιλέξτε μαλακές υφές σε καλύμματα για το κρεβάτι και μικρά μαξιλαράκια, στα χρώματα που σας αρέσουν, έντονα ή παστέλ και θα νιώθετε ότι μπαίνετε σε άλλο δωμάτιο.

Προσθέστε λίγο χρώμα

Δεν μιλάμε για βάψιμο σε όλο το σπίτι, παρότι ένα φρεσκάρισμα ειδικά στις κρεβατοκάμαρες και το σαλόνι, δίνει άλλο φως. Αυτό που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας, είναι να επιλέξετε να βάλετε λίγο χρώμα, έντονο, αν το αντέχετε, σε έναν τοίχο, του σπιτιού, αρχικά σε ένα δωμάτιο όπως το υπνοδωμάτιό σας. Επιλέξτε τόνους του μπλε, του πράσινου και του γκρι και τολμήστε.

Επιλέξτε ιδιαίτερα διακοσμητικά

Είναι προτιμότερο να «επενδύσετε» σε ένα ιδιαίτερο πίνακα, φωτιστικό, ή διακοσμητικό που θα γίνει το κέντρο της προσοχής σας μέσα στο σπίτι, παρά να αγοράζετε, πολλά και «ήσυχα» αντικείμενα. Θα κερδίσετε σίγουρα θετικά σχόλια από τους καλεσμένους σας.

Βάψτε μόνοι σας ένα παλιό έπιπλο

Εκτός από το ενδιαφέρον που έχει ως τεχνική, τα χρώματα κιμωλίας που θα βρείτε στην αγορά, θα σας εντυπωσιάσουν και θα δώσουν ζωή σε ένα ξεχασμένο κομοδίνο, παλιό τραπεζάκι, ή στη συρταριέρα της γιαγιάς. Ένα μόνο κομμάτι, σε ένα ιδιαίτερο χρώμα, θα δώσει άλλο αέρα στο χώρο σας και θα σας ανοίξει ορίζοντες για μία δημιουργική απασχόληση.

Εξασφαλίστε το

Η αγάπη για το σπίτι, η φροντίδα του και η προστασία του, μας δίνουν χαρά, ανταμοιβή και το ασύγκριτο αίσθημα ότι κάνουμε αυτό που πρέπει για να έχουμε ποιότητα ζωής. Αυτό το φθινόπωρο, είναι η στιγμή της επιστροφής στα βασικά, επιστροφής στη βάση, που είναι το σπίτι μας. Το κυριότερο μέλημά μας, επομένως είναι να διαφυλάξουμε την περιουσία μας και να προνοήσουμε απέναντι σε διάφορους κινδύνους, με δεδομένο ότι το σπίτι μας είναι καταφύγιο ζωής για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, επιλέγοντας  ασφάλεια κατοικίας. Τα ασφαλιστικά προγράμματα από τη ΜΙΝΕΤΤΑ, προσφέρουν μελετημένες λύσεις για την κύρια και εξοχική σας κατοικία, το στεγαστικό σας δάνειο και τους κοινόχρηστους χώρους και εσείς απολαμβάνετε το σπίτι σας χωρίς δεύτερες σκέψεις.