7 απλά κόλπα που προτείνουν οι ειδικοί οικιακής ασφάλειας για να αποθαρρύνεις τους διαρρήκτες

7 απλά κόλπα που προτείνουν οι ειδικοί οικιακής ασφάλειας για να αποθαρρύνεις τους διαρρήκτες

Πώς να κάνεις το σπίτι σου ένα μικρό «φρούριο»

Οι εποχές που αφήναμε το κλειδί πάνω στην πόρτα και κοιμόμασταν με το σπίτι ανοιχτό το καλοκαίρι, έχουν περάσει στην ιστορία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε όλοι κατανοήσει τη σημασία του να θωρακίζουμε όσο γίνεται καλύτερα τα σπίτια μας και να προστατεύουμε την οικογένεια και την περιουσία μας.

Όλοι πλέον, σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, σε περίπτωση που έχουμε ξεχάσει να κλειδώσουμε ή να βάλουμε συναγερμό ή αν θυμηθούμε ότι έχουμε αφήσει κάποιο πατζούρι ανοιχτό, δεν το αφήνουμε στην τύχη.

Ζητήσαμε από ειδικούς ασφάλειας για τα σπίτια στις πόλεις, να μας προτείνουν τρόπους για να βελτιώσουμε το επίπεδο θωράκισης του χώρου που ζούμε ώστε να κρατήσουμε μακριά τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Το κάτα πόσον θα σας βοηθήσουν, οι παρακάτω συμβουλές το αφήνουμε στην κρίση σας.

Κάποια από αυτά δεν τα είχαμε σκεφτεί καθόλου:

1. Εξετάστε τις αδυναμίες που μπορεί να έχουν τα σημεία εισόδου του σπιτιού

Αν η κεντρική πόρτα, δεν είναι ασφαλείας, παρουσιάζει μεγάλη ευκολία για κάποιον να μπει στο σπίτι σας «σαν κύριος». Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε όλη την πόρτα, αλλάξτε την κλειδαριά με μία πιο σύγχρονη και τοποθετήστε σε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, ειδικούς πύρους-σύρτες. Ένας εισβολέας δεν θα έχει όλο το χρόνο του κόσμου για να παλέψει να μπει σε ένα σπίτι όπου βρίσκει εμπόδια και δυσκολίες. Αν δεν τα καταφέρει αμέσως θα αναζητήσει πιο εύκολα θύματα.

2. Αν δεν έχετε συναγερμό ή κάμερες, μπορείτε να «κάνετε» πως έχετε!

Είναι καταγεγραμμένο ότι οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται  την ημέρα όταν έχει παρατηρηθεί ότι τα σπίτια είναι άδεια ή όταν πέσει το σκοτάδι. Γι’αυτό το λόγο μπορείτε να τοποθετήσετε ομοιώματα καμερών καταγραφής, που υπάρχουν στην αγορά  και στο διαδίκτυο, ώστε να δίνετε την εντύπωση ότι καταγράφονται οι κινήσεις γύρω και έξω από το σπίτι σας. Είναι καλό επίσης να θέτετε σε λειτουργία το χρονοδιακόπτη της τηλεόρασης ώστε ο ήχος και η φωτεινότητα της εικόνας να δείχνουν ότι κάποιος βρίσκεται μέσα στο σπίτι.

3. Τοποθετήστε πινακίδες «ο σκύλος δαγκώνει»

Σίγουρα το ενδεχόμενο ενός αφοσιωμένου σκύλου-φύλακα θα αποθαρρύνει τους κλέφτες. Ακόμη και αν δεν έχετε σκύλο, μπορείτε να βάλετε ένα μπολάκι με νερό, σε εμφανές σημείο, για να γίνετε πιο πειστικοί.

4. Κόψτε την πρόσβαση σε νερό έξω από το σπίτι

Αν έχετε συναγερμό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αφαιρείτε από τις βρύσες που βρίσκονται σε κήπους και μπαλκόνια τις βάνες, ώστε να μην μπορούν οι επίδοξοι ληστές να γεμίσουν δοχεία ή κουβάδες με νερό και να τοποθετήσουν μέσα σε αυτά τα κουτιά του συναγερμού για να τα αχρηστεύσουν .

5. Κρύψτε μέσα στο σπίτι το μεταλλικό κοντάρι για τις τέντες

Ο λόγος είναι απλός. Έχει παρατηρηθεί ότι οι κλέφτες που σκαρφαλώνουν σε μπαλκόνια, κατεβάζουν τις τέντες για να μην φαίνονται από το δρόμο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν δεν βρουν το ειδικό κοντάρι για να κατεβάσουν τις τέντες, θα φύγουν, γιατί δεν θα μπορούν να «δουλέψουν» με την ησυχία τους.

6. Τοποθετήστε περισσότερα φώτα μέσα και έξω

Με φωτοκύτταρο ή με χρονοδιακόπτη, ότι σας βολεύει καλύτερα, γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω όπου υπάρχει φώς τα πράγματα δυσκολεύουν για τους εισβολείς. Στο εσωτερικό, είναι καλό να υπάρχει φως που να ανάβει με χρονοδιακόπτη, κοντά στο παράθυρο, αλλά οι κουρτίνες να είναι τραβηγμένες ώστε να μην φαίνονται οι κινήσεις μέσα στο σπίτι. Αυτή η πρακτική είναι χρήσιμη κάθε μέρα, όχι μόνο όταν λείπετε διακοπές.

7. Μην είστε επιπόλαιοι σε ότι αφορά στις διακοπές

Όλοι θέλουμε να χαλαρώσουμε στις διακοπές μας, να αφήσουμε τα προβλήματα πίσω, αλλά κανείς δεν θέλει να βρει μεγαλύτερα προβλήματα όταν γυρίσει. Μην αφήσετε τα πράγματα στην τύχη τους φεύγοντας για το ταξίδια σας. Ζητήστε από ένα φίλο ή γείτονα (για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, είναι χρήσιμο να έχετε καλές σχέσεις με τους γείτονές σας), να συλλέγει την αλληλογραφία σας, ώστε να μην είναι φανερό ποιος από την πολυκατοικία δεν είναι εκεί. Επίσης, όσο και αν θέλετε να φωνάξετε ότι νιώθετε υπέροχα στην τοποθεσία Χ, αντισταθείτε. Μην ποστάρετε στα social media, που είστε, πότε φύγατε και πότε θα επιστρέψετε. Κρατήστε τις φωτογραφίες για ποστάρισμα, μετά το τέλος των διακοπών.

Η αγάπη για το σπίτι, η φροντίδα του και η προστασία του, μας δίνουν χαρά, ανταμοιβή και το ασύγκριτο αίσθημα ότι κάνουμε αυτό που πρέπει για να έχουμε ποιότητα ζωής. Το κυριότερο μέλημά μας, επομένως είναι να διαφυλάξουμε την περιουσία μας και να προνοήσουμε απέναντι σε διάφορους κινδύνους, με δεδομένο ότι το σπίτι μας είναι καταφύγιο ζωής για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, επιλέγοντας  ασφάλεια κατοικίας. Τα ασφαλιστικά προγράμματα από τη ΜΙΝΕΤΤΑ, προσφέρουν μελετημένες λύσεις για την κύρια και εξοχική σας κατοικία, το στεγαστικό σας δάνειο και τους κοινόχρηστους χώρους και εσείς απολαμβάνετε το σπίτι σας χωρίς δεύτερες σκέψεις.