Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη για να μην αρχίσουν να χύνονται λύματα των γύρω δήμων στη θάλασσά τους

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη για να μην αρχίσουν να χύνονται λύματα των γύρω δήμων στη θάλασσά τους

«Δεν θέλουμε να υποβαθμιστεί ο τόπος μας» δηλώνουν χαρακτηριστικά, ενώ ο δήμαρχος κ. Αλλαγιάννης αναφέρει ότι πρέπει να εφαρμοστούν εναλλακτικές λύσεις

Η Χαμολιά είναι μια γραφική παραθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Αττικής κοντά στη Βραυρώνα (και ειδικότερα ανάμεσα στην Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη). Αυτός ακριβώς ο πανέμορφος τόπος επιλέχθηκε προκειμένου να μεταφέρονται και να εκρέουν τα λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας, που δημιουργείται αυτό τον καιρό δίπλα ακριβώς από τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μέσω σωλήνων συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων θα καταλήγουν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Μαρκόπουλου όπου ανήκει η Χαμολιά, κάτι που όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει τη μήνη των κατοίκων της περιοχής που ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ήδη προ ημερών υπήρξε η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης θα υπάρξουν κι άλλες, αφού «δεν θέλουμε να μετατραπεί ο τόπος μας στη μεγαλύτερη χαβούζα της Αττικής». Παράλληλα ο δήμος προσφεύγει νομικά και κατά των ιθυνόντων, καθώς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας κατασκευάζεται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και ακολούθως η ΕΥΔΑΠ θα είναι αυτή που θα αναλάβει τη διαχείρισή του. Τα πανό που έχουν αναρτήσει οι κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Όχι τα λύματα του Σαρωνικού στη Χαμολιά», «Όχι στα σχέδια της ΕΥΔΑΠ για εμάς χωρίς εμάς» και «Δεν θέλουμε να γίνουμε χαβούζα».

Όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τα λύματα των όμορων δήμων οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονται. Σύμφωνα με τον κ. Αλλαγιάννη, υπάρχουν δύο μελέτες που θα έβαζαν τέλος σε όλη αυτή την αναστάτωση που έχει προκληθεί: Η μια είναι της ίδιας της ΕΥΔΑΠ και προβλέπει να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας «όπου ήταν αδειοδοτημένες μάλιστα και οι περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά εγκαταλείφθηκε για κάποιους λόγους».

Εγκαταλείφθηκε επίσης και η άλλη μελέτη που αφορούσε τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου  με την Ψυτάλλεια και έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον λύματα (σ.σ. για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν η Ψυττάλεια είναι ένα μικρό νησί του Σαρωνικού που βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι του Πειραιά και τη Σαλαμίνα όπου στο έδαφός της λειτουργούν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Ευρώπης, εξυπηρετώντας σχεδόν όλη την Αττική). «Αυτό που σκέφτηκαν όμως ήταν πως για να λυθεί ακόμη και το αποχετευτικό πρόβλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού θα πρέπει να φέρουν όλα τα λύματα σε εμάς» επισημαίνει ο δήμαρχος που στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής του.