Οι αντικειμενικές σε όλη την Αττική -Πού μειώνονται και πού αυξάνονται

Οι αντικειμενικές σε όλη την Αττική -Πού μειώνονται και πού αυξάνονται

Θα ισχύσουν για φέτος μόνο όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων της χώρας, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση, η οποία υπογράφεται από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, προβλέπει αναπροσαρμογές στον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου, κατά το αντικειμενικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν για φέτος μόνο όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, καθώς για τις υπόλοιπες φορολογίες -φόροι μεταβίβασης, δωρεές, γονικές παροχές, αγοροπωλησίες κ.λπ.- θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι παλαιές αντικειμενικές τιμές.

Αντίθετα, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν κανονικά σε ισχύ, σε καθολικό επίπεδο και για όλες τις χρήσεις.

Σε αρκετές ακριβές ζώνες εντοπίζονται αυξήσεις ακόμη και άνω του 20%. Για παράδειγμα, η ακριβότερη μέχρι τώρα περιοχή στο Κολωνάκι, ήταν 7.000 ευρώ και τώρα πάει στα 8.450 ευρώ ενώ στο β’ διαμέρισμα, τα 8.500 ευρώ γίνονται 9.000 ευρώ. Στη Σαντορίνη, οι τιμές ζώνης φτάνουν στα 5.450 ευρώ (στο Ημεροβίγλι) ή και στα 5.700 ευρώ (στην Οία) ενώ στην Μύκονο η υψηλότερη τιμή διαμορφώνεται στα 4.900 ευρώ.

Στο Περιστέρι, η φθηνότερη τιμή ζώνης ανεβαίνει από τα 750 στα 800 ευρώ. Συνολικά ανατιμώνται όλες οι ζώνες του Περιστερίου (συνολικά 17). Από αυτές, οι τέσσερις ανατιμώνται κατά 50 ευρώ και οι 13 κατά 100 ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην Μαλακάσα όπου η ανώτερη τιμή από 700 ευρώ το τετραγωνικό ανεβαίνει στα 900 ευρώ το τετραγωνικό, ακολουθεί το Πέραμα με αύξηση 25% με την κατώτερη τιμή ζώνης από 600 ευρώ το τετραγωνικό να αυξάνεται στα 750 ευρώ το τετραγωνικό και η Νέα Πέραμος με αύξηση 23% όπου η κατώτερη τιμή ζώνης από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανέβηκε στα 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές που καταγράφουν αύξηση περιλαμβάνονται η Κερατέα με αύξηση 20%, το Ιλιον, ο Βύρωνας, ο Ωρωπός, ο Ασπρόπυργος.