Τα αγκάθια στην οικονομία μετά τις εκλογές – Οι δεκαπέντε δεσμεύσεις που εκκρεμούν για 2019

Τα αγκάθια στην οικονομία μετά τις εκλογές – Οι δεκαπέντε δεσμεύσεις που εκκρεμούν για 2019

Το Σεπτέμβριο στο Ελσίνκι οι κρίσιμες αποφάσεις για το πακέτο των παροχών, το αφορολόγητο και την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Κατευθείαν στα βαθιά θα πρέπει να ριχτεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Τα αγκάθια είναι πολλά και προμηνύεται ένα σκληρό διαπραγματευτικό μπρα ντε φερ με τα δημοσιονομικά περιθώρια, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το βέβαιο είναι ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα έχει πρακτικά στη διάθεσή του λίγες εβδομάδες για να ενημερωθεί για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς, καθώς και να διαμορφώσει στρατηγική άμυνας απέναντι στο ενδεχόμενο να ζητηθεί µε τον προϋπολογισμό του 2020 να προσδιοριστεί λίστα νέων μέτρων, εφόσον οι πιστωτές επιμείνουν σε σκληρή γραμμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup είναι στις 8 Ιουλίου, την επομένη των εκλογών και εκ των πραγμάτων εκεί δεν μπορεί να αναμένεται κάποια μεγάλη εξέλιξη λόγω των πολιτικών περιορισμών, αφού ακόμη δεν θα έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μεσολαβήσει ένας γύρος επαφών του νέου οικονομικού επιτελείου με το τρίγωνο Βερολίνο - Φρανκφούρτη - Βρυξέλλες, προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια στις διαβουλεύσεις που θα κορυφωθούν στις αρχές του φθινοπώρου.

Άλλωστε, η συζήτηση και οι αποφάσεις σχετικά με το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα, η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ πάνε για το Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

Εκτός από το πακέτο των παροχών το οποίο όπως υποστηρίζουν Κομισιόν και ESM απειλεί την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και το αφορολόγητο, το Eurogroup του Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, αναμένεται να θέσει επί τάπητος και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Ούτε μια, ούτε δυο αλλά δεκαπέντε δεσμεύσεις εκκρεμούν για το 2019, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να ολοκληρώνονται εμπρόθεσμα. Καθυστερήσεις καταγράφονται στους διαγωνισμούς για ιδιωτικοποιήσεις (όπως για το Ελληνικό, τα ΕΛΠΕ, την Εγνατία, στον σχεδιασμό της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕ∆, στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

Επιπλέον, η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει «απογοητευτική» την πρόοδο σχετικά µε τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Επίσης το θέμα των κόκκινων δανείων, θα εξεταστεί ξανά τον Σεπτέμβριο με τους θεσμούς να έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες προώθησης και έγκρισης των σχεδίων που επεξεργάστηκαν το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία δεν έχει γίνει ενώ «καυτό» θεωρείται το θέμα της υπέρβασης των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 1.550 άτομα. Η Κοµισιόν ζήτησε ισάριθμη μείωση προσωπικού ως το τέλος του χρόνου.