Η ιστορία του ούζου που έκανε το Πλωμάρι πασίγνωστο

Η ιστορία του ούζου που έκανε το Πλωμάρι πασίγνωστο

Μπήκαμε στο αποστακτήριο και μάθαμε τη «μυστική» συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη

Καλοκαίρι και ο νους γυρνά σε ήλιο, θάλασσα, ελληνικό τοπίο. Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου ή τα βαθυπράσινα νερά του Ιονίου εναγκαλισμένα με τα γραφικά ψαροχώρια με τις κληματαριές, τις ευωδιές από τριαντάφυλλο, γιασεμί, βασιλικό και νυχτολούλουδο και τον κατάμεστο από αστέρια ουρανό.

Αποστολή στη Μυτιλήνη, Ιωάννα Ταξιάρχου

Τι περισσότερο μπορεί να ζητήσει κανείς; Ανεμελιά... Κι ελληνικό φαγητό, μεζέδες, θαλασσινά και συζητήσεις, ατελείωτες συζητήσεις, ενίοτε κι εξομολογήσεις. Και γέλια... Γιατί η δύσκολη πραγματικότητα δεν μπαίνει στις αποσκευές, μένει πίσω. Το μόνο που υπάρχει πια είναι το παρόν και είναι ωραίο. Ένα καραφάκι με ούζο και το παζλ των αισθήσεων ολοκληρώνεται. Γεύση, όραση, αφή, ακοή κι αίσθηση σε πλήρη ικανοποίηση και η καλοκαιρινή περιπλάνηση ξεκινά.

Αλήθεια, μπορεί κανείς να φανταστεί διακοπές, χωρίς το απόλυτο ελληνικό προϊόν; Το ούζο;  Με αυτή τη χαρακτηριστική γεύση του γλυκάνισου που αναδίδεται. Όλη η ελληνικότητα, η ελληνική ψυχή, ο πολιτισμός, η ιστορία μας περικλείονται σ’ αυτό το μακρόστενο ποτηράκι με ούζο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που εντάχθηκε στη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αποδεικνύοντας τη μακρά ιστορία του στην ελληνική γη.

Προς το τέλος του 19ου αιώνα αρχίζει κι επισήμως η εμφιάλωσή του και πλέον στις μέρες μας γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά κυρίως στις αγορές του εξωτερικού. Το ιδιαίτερο άρωμά του προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ξένων που διακρίνουν αυτή την ξεχωριστή γεύση του. Αν κι είναι ένα ποτό με υψηλό ποσοστό αλκοόλ, αραιωμένο περιορίζεται σημαντικά, γι΄αυτό προτείνεται η ανάμιξή του με νερό και πάγο. Και όπως μάθαμε, προστίθεται πρώτα το νερό και μετά ο πάγος προκειμένου το προϊόν να παγώσει σταδιακά.

Στην αισθητηριακή περιπλάνησή μας με το εθνικό μας προϊόν, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου στο Πλωμάρι της Λέσβου. Μπήκαμε στο αποστακτήριο, μάθαμε όλη την ιστορία και είδαμε τη διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή κι εμφιάλωσή του σε όλα τα στάδια. Και αυτό που μας εντυπωσίασε είναι ότι, αν και μετρά περισσότερο από έναν αιώνα, η συνταγή παραμένει ίδια και η παραγωγή γίνεται ακόμη με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο προκειμένου να μην αλλοιωθεί η ποιότητα του ποτού.

Η ιστορία του «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου»

Η ιστορία αρχίζει το 1894, οπότε ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, έβαλε στόχο να δημιουργήσει, όπως έλεγε, το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Αποστάζοντας αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου μαζί με αρωματικά που αναζήτησε σε μακρινά ταξίδια δημιούργησε το περίφημο Ούζο Πλωμαρίου. Στις μέρες μας, η εταιρεία ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη με μακρά παράδοση στο χώρο της ποτοποιίας. Η συνταγή είναι η ίδια και η προσοχή εστιάζεται στην άριστη ποιότητα των καρπών και βοτάνων που εμπεριέχονται, καθώς και στον απαράλλαχτο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται στη παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι. Μάλιστα, όπως μας είπαν, θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής.

Η συνταγή συμπληρώνεται με μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα που δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο ούζο, μάραθο από την Εύβοια, μαστιχέλαιο και αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου.

Όραμα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης είναι να αναδειχθεί το ούζο ως το ελληνικό ποτό που μπορεί και δικαιούται να πάρει μια θέση στη διεθνή αγορά με ονομασία προέλευσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία προχώρησε και σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, παρουσιάζοντας στην ελληνική αγορά το πρώτο premium ούζο, το Ούζο Άδολο, την «καρδιά του Πλωμαρίου», με το οποίο εγκαινίασε τη νέα ξεχωριστή κατηγορία εκλεκτού ούζου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν από 100% τριπλή απόσταξη, περιορισμένης παραγωγικής δυναμικότητας, που απευθύνεται σε ένα εκλεκτικό κοινό ανθρώπων που αγαπούν την αυθεντική απόλαυση, αναγνωρίζουν κι εκτιμούν την ποιότητα. Εξάλλου, για την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης η δημιουργία μιας premium κατηγορίας ούζου αποτελεί, όπως λένε, τη φυσική συνέχεια της υψηλής ποιότητας που διέπει τα προϊόντά της.

Πώς γίνεται η απόσταξη

Για τους ανθρώπους του Ούζου Πλωμαρίου, η παραγωγή του αποστάγματος αποτελεί μια πραγματική ιεροτελεστία, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι αυτή που χαρίζει την ιδανική του γεύση. Η απόσταξη εξακολουθεί να γίνεται σε άμβυκες που συνιστούν το μόνο τρόπο παραδοσιακής παραγωγής. Το αποστακτήριο αποτελείται από 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Η χρήση τους επέτρεψε στην Ποτοποιία να ενισχύσει τον όγκο της παραγωγής της προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες των εξαγωγών και να καλύψει τη ζήτηση. Στόχος ήταν να αυξηθεί ο όγκος παραγωγής χωρίς να αλλοιωθεί η άριστη ποιότητα του αποστάγματος. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο αποστακτήριο στεγάζονται κατά κάποιο τρόπο 18 μικρά παραδοσιακά ποτοποιεία που συμβάλλουν στο να διατηρεί το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου τον αυθεντικό χαρακτήρα του.

Αυτό, όμως, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι διπλής απόσταξης με κάθε απόσταξη να διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο, τόσο καλύτερο γίνεται. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, ιδανική αρωματική και γευστική ισορροπία καθώς και απαλή κι εκλεπτυσμένη υφή.

Στη συνέχεια, η «κεφαλή» και η «ουρά» του αποστάγματος – το αρχικό και το τελευταίο μέρος της απόσταξης – απορρίπτονται για να παραμείνει μόνο το κεντρικό σώμα, η «καρδιά», που αποτελεί το καλύτερο και πιο εύγευστο μέρος του αποστάγματος.

Η εμφιάλωση

Ωστόσο, αυτό που κερδίζει τον επισκέπτη είναι πως το αποστακτήριο συνδυάζει την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης και παραγωγής με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην εμφιάλωση, τη συσκευασία και την αποθήκευση. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μέγιστη ασφάλεια και ποιότητα για τους καταναλωτές.

Σε κάθε στάδιο της εμφιάλωσης γίνονται έλεγχοι για τη σωστή εκτέλεση της διαδικασίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι έλεγχοι σε καθημερινή βάση ξεπερνούν τους 1.000 και καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής, από τις πρώτες ύλες, την απόσταξη και την εμφιάλωση, μέχρι την αποθήκευση και τα υλικά συσκευασίας.

Όλες οι παραπάνω αυστηρές διαδικασίες επιβεβαιώνονται και από το πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας που κατέχει η Ποτοποιία κατά ISO 22000:2005 από τον TUV-Austria Hellas για την εφαρμογή του HACCP στην παραγωγή και την εμφιάλωση των προϊόντων της.

Εξαγωγική δραστηριότητα και βραβεύσεις

Στις μέρες μας, η εταιρεία εξάγει το ούζο σε περισσότερες από 40 χώρες, «ταξιδεύοντας» μαζί και την Ελλάδα με το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, τον ήλιο και τη θάλασσα. Η καλύτερη διαφήμιση και προβολή της χώρας μας. Κυριότερη εξαγωγική αγορά είναι αυτή της Γερμανίας. Βουλγαρία, Κύπρος, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιράκ, Τουρκία, Ισραήλ, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ρωσία, Αγγλία, Εσθονία, Κίνα, Ιαπωνία, Χιλή, Σιγκαπούρη είναι μερικές από τις χώρες που γεμίζουν τα ποτήρια τους με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη.

Με όχημα την εξαιρετική ποιότητα, συνοδευόμενη από τον μύθο μιας λαμπρής ιστορίας, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αναπτύσσεται συνεχώς στο εξωτερικό, κερδίζοντας διεθνείς κι εγχώριες βραβεύσεις. Υπερηφανεύεται τόσο για το χρυσό βραβείο «worldclass, extraordinary product» που απέσπασε στο διεθνή οργανισμό αποσταγμάτων World Spirits Award όσο και για το Platinum βραβείο στο διαγωνισμό των Αιωνόβιων brands (2018) για τα 120 και πλέον χρόνια παρουσίας του στην ελληνική αγορά.

Να σημειωθεί πως το Ούζο Πλωμαρίου δημιουργεί κατά καιρούς συλλεκτικές σειρές. Η τελευταία αποτελείται από συσκευασίες που απεικονίζουν θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και το ελληνικό καλοκαίρι. Οι συσκευασίες φιλοτεχνήθηκαν από τη ζωγράφο Αγγελική Στρούτση και στα θέματα περιλαμβάνονται η γοργόνα από την ελληνική λαογραφία, η παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα, παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και μουσικοί με όργανα. Οι συλλεκτικές σειρές διατίθενται στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.

Και για όσους ενδιαφέρονται να πούμε ότι ο χώρος του αποστακτηρίου του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι ανοιχτός στο κοινό. Έτσι, όλοι μπορούν πλέον να δουν, να γευτούν και να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία και την παραγωγή του εθνικού μας ποτού. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται  σε έναν υπέροχο ελαιώνα, στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου.

Γιατί το ούζο πάνω απ’ όλα παραπέμπει σε συντροφιά, παρέα, απόλαυση και κυρίως σε ελληνική γη, ελληνικές θάλασσες κι ελληνική «ψυχή». Και είναι υπόθεση όλων μας...