Βίτσας: Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή

Βίτσας: Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμά ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ανατρέψουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Την εκτίμηση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ψηφιστεί με πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή, παρά τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, διατύπωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Εμείς υποστηρίζουμε την διαδικασία των Πρεσπών» είπε χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας, τονίζοντας ότι με την συμφωνία «λυνουμε ένα μεγάλο εθνικό θέμα, διατηρώντας την εθνική γραμμή». Παράλληλα, αναγνώρισε το δικαίωμα των ΑΝΕΛ στην διαφορετική άποψη, με την οποία -όπως επεσήμανε- δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς για το αν φτάνει στο τέλος η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν για να εξαντλήσει την τετραετία με τον έναν ή το άλλον τρόπο, συμπληρώνοντας ότι ο εταίρος μας έχει βοηθήσει πολύ στην πορεία στο να βγούμε από τα μνημόνια. Εκτίμησε δε, ότι «η παρούσα Βουλή μπορεί να ψηφίσει με πλειοψηφία την Συμφωνία των Πρεσπών», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι ενδεχομένως θα ψηφιστεί από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς για θέματα του χαρτοφυλακίου του και τη σύνδεση του προσφυγικού με τις δημοσιονομικές πολιτικές και αν υπάρχουν πράγματι τέτοιες στρατηγικές, ο κ. Βίτσας ανέφερε, ότι «εμείς ως χώρα έχουμε δεχθεί και φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από το 2015 μέχρι τώρα και έχουμε χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, όπως έχουν χρηματοδοτηθεί οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί στην Ελλάδα». «Το προσφυγικό δεν βαρύνει τα υπόλοιπα δημοσιονομικά για αυτό είναι εκτός αυτή η διαδικασία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τις δυσκολίες που έχει το προσφυγικό», πρόσθεσε.

«Παλεύουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξει αυτός ο μηχανισμός ανακατανομής των προσφύγων», σημείωσε ο υπουργός. «Πρέπει να κατευθυνθούν πόροι ώστε να αναπτυχθούν οικονομικές δραστηριότητες στις χώρες απ’ όπου ξεκινούν οι παράτυποι μετανάστες και συγχρόνως να βρεθούν ειρηνικές λύσεις στις χώρες από όπου φεύγουν οι μετανάστες, επεσήμανε, να γίνεται η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου» όπως είπε και πρόσθεσε ότι «όλες οι χώρες της ΕΕ να συμμετέχουν σε μια δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων».