Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που κράτησαν μιάμιση ώρα, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τη συμπλήρωση 70 χρόνων του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο και η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν βαρύ καθώς τέθηκε εξαρχής επί τάπητος η πρόσφατη συμφωνία ΤουρκίαςΛιβύης περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τους, που επί της ουσίας εγείρει ζητήματα ευθείας αμφισβήτησης μέρους των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι εξ ανατολών γείτονές μας για μια ακόμη φορά ακολούθησαν την τακτική του «ζητάω περισσότερα για να πάρω μετά από διαπραγμάτευση αυτά που επιθυμούσα από την αρχή».

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν μεταξύ των δύο ηγετών. Καθισμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλον σε ένα παραλληλόγραμμο ξύλινο τραπέζι Μητσοτάκης και Ερντογάν πλαισιωμένοι από υπουργούς και συνεργάτες τους, όπως ζήτησε η τουρκική πλευρά. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόρδας.

Θυμίζουμε ότι η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ξεκίνησε με καθυστέρηση είκοσι λεπτών, στις 16:50 ώρα Ελλάδος, καθώς άργησε να ολοκληρωθεί το γεύμα που παρέθετε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ στους ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση, ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ» είπε μόλις μπήκε στην αίθουσα της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης αντικρύζοντας τον κ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αρκέστηκε να απαντήσει με ένα απλό «ναι, το ξέρω…».