Γεωργιάδης: Δημιουργείται ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον  

Γεωργιάδης: Δημιουργείται ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον  

«Σημαντικό νέο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch»

Σημαντικό νέο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης το οποίο διοργάνωσε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης».

«Χθες βράδυ είχαμε σημαντικό νέο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τη χώρα μας και την έφτασε δύο μόνο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα και την οριστική έξοδο από τις αγορές. Αυτό πριν λίγα χρόνια φάνταζε αδιανόητο. Όταν πρωτοεξελέγη η κυβέρνηση Μητσοτάκη οι προβλέψεις για το πότε θα φτάναμε στη βαθμίδα που είμαστε από χθες ήταν περισσότερο από 18 μήνες και αυτό που προβλεπόταν να γίνει σε 18 μήνες έγινε σε 6, όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά γιατί το λένε οι λύκοι των αγορών οι οποίοι επιβραβεύουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πηγαίνουν εξαιρετικά καλά και υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Η Κομισιόν δημοσίως είπε ότι αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2020 προς τα πάνω και ότι οι προηγούμενες προβλέψεις θεωρήθηκαν τελικά συντηρητικές. Όλα αυτά είναι καλά νέα αλλά για να γίνουν πραγματικότητα και να τα απολαύσει ο ελληνικός λαός χρειάζεται από όλους σκληρή δουλειά» πρόσθεσε.

«Ο κ. Τιμερμανς που ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πλευρά των Σοσιαλιστών που υποστηρίχθηκε τότε και από τον κ. Τσίπρα χθες έκανε δήλωση στο Νταβός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο πράσινος πρωθυπουργός της ΕΕ, δηλαδή ο πιο μεταρρυθμιστής σε όλη την Ευρώπη για τον μεγάλο πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής. Χθες ο κ. Σεντένο, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε σε σχετικές του δηλώσεις ότι πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε ειδική δήλωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός χτίζει μια νέα Ελλάδα. Όλα αυτά τα θετικά που θα γίνουν θα τα κάνουμε όλοι μαζί, θα τα απολαύσουμε όλοι μαζί και θα είμαστε υπερήφανοι γιατί έγιναν επί των ημερών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γενικότερα, ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν για το 2020 πολύ μεγάλες προοπτικές μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, την εξαγγελία της μείωσης από το καλοκαίρι των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ψήφιση νόμου και την έκδοση της υπουργικής απόφασης για να λειτουργήσει ο νόμος που επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της προόδου ενός έργου ενταγμένου στον αναπτυξιακό νόμο.

«Ξεκινάμε τον σχεδιασμό ειδικού master plan για τη Δυτική Μακεδονία που θα πληγεί περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση, αλλα με το master plan και χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους, για να γίνει η περιφέρεια μια σύγχρονη οικονομία. Έτσι θα γίνει η Δυτική Μακεδονία η περιοχή με τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι άνω των 4,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια μόνο και μόνο για να εφαρμόσουμε εκεί την απολιγνιτοποίηση όπως και στη Μεγαλόπολη» πρόσθεσε.

Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δημιουργείται ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον «ώστε να γίνει η Ελλάδα η πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα στην Ευρώπη», εντός του 2020 θα δοθεί ώθηση στον κλάδο της οικοδομής, τα μηνύματα για τον τουρισμό εντός του έτους είναι πολύ θετικά και υπάρχει η μικρότερη στην ιστορία μας επιβάρυνση σε επίπεδο επιτοκίων δανεισμού που είχαμε ποτέ.