Οκτώ προορισμοί για weekend με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη

Οκτώ προορισμοί για weekend με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη

Ρίχνουμε ιδέες για low budget αποδράσεις που καλύπτουν κάθε γούστο

Λίμνες και καταρράκτες, γραφικά λιμανάκια και εντυπωσιακές παραλίες, πόλεις γεμάτες ζωντάνια αλλά και με έντονο ιστορικό παρελθόν. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρεθείτε σε πανέμορφα μέρη που κρύβουν μοναδικές εμπειρίες.

Συγκεντρώσαμε για εσάς οκτώ προορισμούς που είναι ιδανικοί για κοντινές και αναζωογονητικές εξορμήσεις, πλαισιωμένοι από value for money προτάσεις διαμονής και φαγητού.

Είτε θέλετε να παρατείνετε το καλοκαίρι, είτε να μπείτε σε φθινοπωρινό mood σιγά σιγά, παρακάτω σίγουρα θα βρείτε κάτι που να ανταποκρίνεται στο budget και το γούστο σας.

Για μια παράταση καλοκαιριού

Αμμουλιανή

amoulianh

Στον κόλπο του Αγίου Όρους, πολύ κοντά στη μοναστική πολιτεία, βρίσκεται το νησάκι της Αμμουλιανής, το οποίο θα προσεγγίσετε από το λιμάνι της Τρυπητής, στη χερσόνησο του Άθω. Την εικόνα του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Χαλκιδικής, το οποίο καταλαμβάνει μία έκταση μόλις 4,5 τ.χλμ., συνθέτουν μικρά λιμανάκια, πεντακάθαρες ακτές (Αλυκές, Άγιος Γεώργιος, Καραγάτσια, Νησάκια, Μεγάλη Άμμος), καταπράσινα τοπία (η Αμμουλιανή είναι κατάφυτη από ελιές και χαμηλή βλάστηση) και μονοπάτια για πεζοπορία.

Τι να κάνετε: Παρά το μικρό της μέγεθος, η Αμμουλιανή διαθέτει πολλές παραλίες. Οι πιο γνωστές είναι οι Αλυκές και ο Αϊ Γιώργης. Εναλλακτικά, θα κολυμπήσετε στη Μεγάλη Άμμο, στο Καλοπήγαδο, στα Καραγάτσια και στη Φάκα. Κάθε μέρα από το νησί αναχωρεί καράβι για τον γύρο του Αγίου Όρους. Μία κρουαζιέρα που διαρκεί τρεις ώρες και αποκαλύπτει τα επιβλητικά μοναστήρια γαντζωμένα σε τεράστιους βράχους. Τα νησάκια Δρένια που βρίσκονται παραδίπλα προσφέρουν ένα εξωτικό τοπίο ιδανικό για κολύμπι, ψάρεμα και ατελείωτη χαλάρωση.

Διαμονή: Σε καλή τοποθεσία, κοντά στο λιμάνι, θα βρείτε το ξενοδοχείο Αρχοντικό (τηλ. 23770 51444, www.archontiko-ammouliani.gr), καθώς και την Pension Anastasia με άνετα και περιποιημένα δωμάτια (τηλ. 23770 51197).

Φαγητό: Στην ταβέρνα Τζανής για ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά σε ωραία τοποθεσία δίπλα στο κύμα (τηλ. 23770 51322) και στο Αμελλητί Σπιτικό Φαγητό για καλό μαγειρευτό φαγητό (τηλ. 23770 51088).

Καβάλα

kavala

Η Καβάλα είναι μια πόλη-εμπειρία για όλες τις εποχές του χρόνου, με υπέροχες παραλίες, ωραίες εξοχές και ενδιαφέροντα πράγματα να δεις και να κάνεις. Σε απόσταση 153 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η γραφική πόλη της Μακεδονίας σε κερδίζει αμέσως συνδυάζοντας αρμονικά μοντέρνα κτήρια, παραδοσιακές γειτονιές, μνημεία με ηλικία αιώνων και μοναδική θέα στα μακεδονικά παράλια και το Αιγαίο.

Τι να κάνετε: Στο λιμάνι της Καβάλας θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας όμορφες εικόνες και ατενίζοντας τον θαλασσινό ορίζοντα. Σημαντικά αξιοθέατα είναι η ακρόπολη, κάστρο, το τζαμί, το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, το μουσείο Καπνού και το πολύ γνωστό αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Οι πολυσύχναστοι Αμμόλοφοι, η Τόσκα και η Ψάθα είναι μερικές από τις παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην περιοχή.

Διαμονή: Στο Airotel Galaxy για να είστε στην καρδιά της πόλης (Βενιζέλου 27, τηλ. 2510 224812, www.airotel.gr) ή στο Apartments Anna Deluxe σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία της Καλαμίτσας (τηλ. 2510 243 294, apartments-anna.gr).

Φαγητό: Στο Μπαλαούρο για νοστιμότατους μεζέδες (Θάσου 19, τηλ. 2510 225222), στην ψαροταβέρνα Κυρα-Βαγγελιώ δίπλα στη θάλασσα (Νυρεμβέργης 146, τηλ. 2510 225846) και στο Αραλίκι για χορταστικές μερίδες κρεατικών (Πουλίδου 33, τηλ. 698 471852).

Για φυσιολατρικά weekends

Καστοριά

kastoruia

Σε απόσταση 190 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Καστοριά δεν αποτελεί απλώς έναν γοητευτικό προορισμό αλλά δημιουργεί ένα σκηνικό που κερδίζει όλους τους επισκέπτες της. Με τη φημισμένη λίμνη της να είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, να είστε σίγουροι ότι εδώ μόνο ωραίες εικόνες θα γεμίσουν τόσο τα μάτια όσο και η φωτογραφική μηχανή σας.

Τι να κάνετε: Επιχειρήστε να πραγματοποιήσετε το γύρο της λίμνης με τα πόδια και δεν θα χάσετε. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής σας κάντε μια στάση στο Σπήλαιο του Δράκου (στο βόρειο τμήμα της λίμνης) και στη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Με την επιστροφή σας στην πόλη, περιηγηθείτε στο Ντολτσό και το Απόζαρι, τις γραφικές γειτονιές με τα πέτρινα δρομάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Για πανοραμική άποψη της πόλης και της λίμνης «σκαρφαλώστε» στο λόφο του Προφήτη Ηλία, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού και το πρώτο οικομουσείο της χώρας.

Διαμονή: Στο Doltso για value for money διαμονή σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό στο κέντρο της παλιάς πόλης (Πλατεία Ντολτσό, τηλ. 24670 22022, www.doltsohotel.gr). Εναλλακτικά, στα απλά και περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Φιλοξενία με πανοραμική θέα στην πόλη και στη λίμνη (Γεωργίου Παλαιολόγου 23, τηλ. 24670 22162,. www.filoxeniakastoria.gr).

Φαγητό: Κάντε μια στάση στο νέο μεζεδοπωλέιο Καφεποτείον ἐν καιρῷ για ποικιλία εκλεκτών μεζέδων και υπέροχο ντόπιο τσίπουρο (Μ.Αλεξάνδρου 139, τηλ. 24670 27247). All time classic επιλογή, το Τσιπουράδικο του Θωμά με ζωντανή μουσική και καλό φθηνό φαγητό.

Λίμνη Κερκίνη

kerkini

Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη βρίσκεται στο νομό Σερρών, 98 χλμ. βόρεια της Θεσσαλονίκης και 35 χλμ. από τις Σέρρες. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της Ελλάδας. Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της, εκτός από τη μαγική εικόνα της υδάτινης αγκαλιάς της, δεν είναι άλλα από την παραποτάμια βλάστηση, τα νούφαρα και την πληθώρα ψαριών. Το πιο κοντινό χωριό στη λίμνη είναι τα Άνω Πορόια, ένα από τα πιο γραφικά του νομού. Χτισμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες, εντοπίζεται βορειοδυτικά της λίμνης και προσφέρει πανοραμική θέα σε αυτήν.

Τι να κάνετε: Οπωσδήποτε μια βόλτα με «πλάβα» στη λίμνη. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στο χωριό Άνω Πορόια για να παρατηρήσετε τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των κτηρίων του, να κάνετε τη βόλτα σας στην πλατεία, να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις (από τις επιβεβλημένες επιλογές το κρέας νεροβούβαλου) και να επιδοθείτε σε δραστηριότητες, όπως ιππασία, πεζοπορία κ.ά. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το διπλανό χωριό της Ροδόπολης και ψωνίσετε ντελικατέσεν από βουβαλίσιο κρέας.

Διαμονή: O Οικοπεριηγητής, ένα από τα πιο δημοφιλή καταλύματα της περιοχής, θα σας κάνει «ένα» με τη φύση καθώς προσφέρει μια μεγάλη πληθώρα δραστηριοτήτων στους επισκέπτες του (τηλ. 23270 41450, www.oikoperiigitis.gr). Εναλλακτικά, προτιμήστε τον Ξενώνα Αλκυόνη, στην περιοχή του Λιθότοπου, 1 χλμ. από την λίμνη Κερκίνη, ο οποίος διαθέτει δωμάτια με θέα στη λίμνη και στο βουνό (τηλ. 23250 41434, www.xenonas-alkioni.gr).

Φαγητό: Στην Κερκίνη θα φάτε καλά στον Διόνυσο (τηλ. 23270 41215) και στην Ελωδία (τηλ. 2327041502). Must γεύση τα πιάτα με βουβαλίσιο κρέας. Στα Άνω Ποροϊα θα βρείτε την Πλαγιά του Μπέλες (τηλ. 2327051467) και τις Πέστροφες (τηλ. 23270 51500).