Καλοκαιρινή απόδραση στην όμορφη Τζιά!

Το νησί της Κέας, η αγαπημένη Τζιά είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για ολιγοήμερες διακοπές, αφού αποτελεί το κοντινότερο στην Αθήνα κυκλαδονήσι. Πλούσια βλάστηση, γραφικοί οικισμοί και αρχαία μνημεία σας προσκαλούν να ανακαλύψετε τη γοητεία της!

Το νησί πήρε το όνομα του από τον Κέω από την Ναύπακτο, έναν ήρωα που κατέλαβε το νησί, ενώ πολλές πηγές την αναφέρουν και ως Υδρούσα. Παρόλα αυτά η τοπική διάλεκτος επικράτησε και είναι γνωστή σε όλους ως Τζιά.

Δεσπόζοντας μπροστά στο θαλάσσιο ρεύμα του Κάβο – Ντόρο η Κέα αποτελεί ουσιαστικά, τη φυσική γέφυρα επικοινωνίας της Στερεάς Ελλάδας με τις Κυκλάδες.

Στο εσωτερικό του νησιού οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από την πλούσια χλωρίδα, τα σπάνια είδη φυτών και τις καλλιέργειες, ενώ ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία είναι τα δάση βελανιδιάς, που είναι μοναδικά στις Κυκλάδες.

Ξεκινήστε την περιήγηση σας στο νησί από την πρωτεύουσα, την Ιουλίδα. Εδώ “χτυπά” η καρδιά της Τζιάς, σε έναν οικισμό χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με τα λευκά σπιτάκια να στολίζονται από κεραμοσκεπές και τα στεγάδια να σας οδηγούν σε στενά πανέμορφα σοκάκια.

Χαλαρώστε στην δροσιά του πλατάνου, στην ξακουστή βρύση του Ροκομμένου και περπατήστε ως την πλατεία της Πιάτσας με το χαρακτηριστικό στεγάδι, με τους ζωγραφισμένους από τον Αλέκο Φασιανό τοίχους.

Στη βόλτα σας θα δείτε και τον Λέοντα της Κέας, ένα γλυπτό του 6ου αιώνα, σκαλισμένο σε έναν βράχο, που θεωρείται ότι προστατεύει την πρωτεύουσα.

Αξίζει μια βόλτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων, από τον 7ο έως τον 2ο αιώνα μ.Χ, αλλά και εκθέματα από την προϊστορική περίοδο.

Ο πολιούχος του νησιού, ο Άγιος Χαράλαμπος, αλλά και το Κάστρο είναι μερικά ακόμα από τα αξιοθέατα της Ιουλίδας, που θα επισκεφθείτε πριν απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας στα παραδοσιακά μαγαζάκια.

Συνεχίζοντας την βόλτα στους οικισμούς, θα φτάσετε στην Κορησσία, ένα φυσικό λιμάνι, που θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα της Μεσογείου. Ονομάζεται και Λιβάδι και είναι ένας οικισμός χτισμένος στη θέση της αρχαίας πόλης Κορησσού.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα κατάλευκα σπίτια που φτάνουν ως την παραλία θα σας μαγέψει φτάνοντας σε ένα από πιο τουριστικά μέρη του νησιού, όπου θα βρείτε πολλά καταλύματα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια.

Εδώ θα δείτε και το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Εμαγιέ, πηγή πλούτου για πολλές οικογένειες του νησιού. Μηχανήματα του και εκτίθενται από το Σύλλογο Φίλων Εργοστασίου Εμαγέ, στον δημοτικό χώρο που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο.

Ο παραλιακός οικισμός Βουρκάρι με το γραφικό λιμανάκι, πόλο έλξης ιστιοφόρων και κάθε είδους σκαφών είναι διάσημος για τα στιλάτα εστιατόρια και την έντονη νυχτερινή ζωή του, στα καλοκαιρινά μπαράκια.

Απέναντι και η χερσόνησος της Αγίας Ειρήνης, που πήρε το όνομα της από το εκκλησάκι που φιλοξενεί. Το σημείο αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπου εντοπίστηκαν οι “Κόρες”, πήλινα, γυναικεία είδωλα, που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού.

Μόλις 3χλμ μακριά από το Βουρκάρι, σε ένα φυσικό σκηνικό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, θα φτάσετε στον γραφικό όρμο του Οτζιά, με την χρυσαφένια αμμουδιά, τα καταγάλανα νερά και τον όμορφο οικισμό.

Τα λευκά ξωκλήσια του Aγίου Σώστη και του Αη Γιώργη στις δύο άκρες του δημιουργούν μια πανέμορφη εικόνα. Στον όρμο θα βρείτε επιλογές διαμονής και φαγητού στα παραλιακά ταβερνάκια.

Ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους και δημοφιλείς οικισμούς της Τζιάς είναι ο παραθαλάσσιος Κούνδουρος. Οι πετροχτιστές κατοικίες του ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους, ενώ η παραλία του είναι από τις ομορφότερες του νησιού.

Και η εξερεύνηση δεν σταματά εδώ, αφού η Τζιά, αν και μικρό νησί έχει πολλά ακόμα όμορφα χωριά, όπως ο Μυλοπόταμος με την πυκνή βλάστηση, οι Ποίσσες ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού με τα περιβόλια και τα οπωροφόρα δέντρα, αλλά και το Γιαλισκάρι με τον όμορφο κόλπο και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της πιο γνωστής από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού, στην οποία τελούνταν οι γιορτές του Πυθίου Απόλλωνα, της Αρχαίας Καρθαίας. Θα φτάσετε εδώ μόνο με βάρκα ή με τα πόδια και θαυμάστε τα ερείπια της Ακρόπολης, αλλά και μέρη από σημαντικούς ναούς της αρχαιότητας.

Μην παραλείψετε μια βόλτα στο ξεχωριστό μοναστήρι της Παναγίας Καστριανής, το οποίο δεσπόζει σε ένα ύψωμα νοτιοανατολικά του Οτζιά, ατενίζοντας το βαθύ μπλε της θάλασσας. Η εκκλησία γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο και κάθε χρόνο εδώ διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού.

Την ίδια μέρα, στην Ιουλίδα θα διασκεδάσετε με τζιώτικη, παραδοσιακή μουσική, απολαμβάνοντας παραδοσιακά εδέσματα και κρασί σε μια από τις ταβέρνες της κεντρικής πλατείας. Δοκιμάστε το ντόπιο παστό κρέας με χοιρινό, μεζέ λόζα και το άσπρο τυρί του νησιού, το ξινό. Όσο για το γλυκό, σίγουρα θα λατρέψετε τα παστέλια, φτιαγμένα από το μέλι της περιοχής.

Κολυμπήστε στην αγαπημένη πολλών, αμμώδη παραλία της Κορρησίας, στην οικογενειακή παραλία στις Ποίσσες, στον Οτζιά με την φιλόξενη αμμουδιά, στον Κούνδουρο, στη Συκαμιά και το Σπαθί.