Στεμνίτσα: Απόδραση στην παράδοση της Ορεινής Αρκαδίας

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Αρκαδίας, η ιστορική Στεμνίτσα δεσπόζει στις πλαγιές του Μαινάλου, αγκαλιασμένη από κερασιές, καρυδιές και πλατάνια και καλοσωρίζει τους επισκέπτες της για μια μοναδική απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία.

Άφθονα νερά, πέτρινα πυργόσπιτα σε μια τοποθεσία μοναδικού φυσικού κάλλους και μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Στεμνίτσα έχει κηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985 και αποτελεί από μόνη της ένα αξιοθέατο της περιοχής για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τη μαγευτική θέα στην φύση και τα φιλόξενα καλντερίμια της, με τα κάθε λογής παραδοσιακά καταστήματα και καταλύματα.

Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο μεταλλοτεχνίας και οι πλανόδιοι κυρίως τεχνίτες της δημιούργησαν έργα εξαιρετικής τέχνης και πέρα από τα σύνορα της Αρκαδίας.

Η μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη των μετάλλων, γέννησε την σπουδαία Δημόσια Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και ανέδειξε σπάνια επαγγέλματα και τέχνες όπως χαλκωματάδες,σιδηρουργούς και χρυσοχόους.

Μάλιστα, σε πολλά από τα καταστήματα του χωριού θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε χειροποίητα κοσμήματα.

Ο περίπατος στον οικισμό αποκαλύπτει στον επισκέπτη επιβλητικά πέτρινα πυργόσπιτα, όπως το τριώροφο της οικογένειας Ροΐλου και Γιαννάκου Κολοπανά, καθώς και τις οικίες Μπουρνάζου και Χατζή, όπου στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο.

Εδώ αναπαρίστανται τα εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του αργυροχόου, του καμπανά, του γανωματή, του κηροπλάστη και στεγάζεται μία ενδιαφέρουσα συλλογή με μεταβυζαντινές εικόνες, έργα κεραμικής, κεντητικής, ξυλογλυπτικής, υφαντά και ενδυμασίες.

Περπατήστε στα σοκάκια του οικισμού με τα υπέροχα σπίτια και καταλήξτε στη ζωντανή πλατεία για φαγητό και γλυκό.

Οι πολλές πέτρινες θολωτές κρήνες, η εντυπωσιακή θέα από το ύψωμα Κάστρο, τα υπέροχα ντόπια γλυκίσματα, όλα σε τοποθεσία μοναδικού φυσικού κάλλους ανάμεσα στο ελατόδασος και τις ομορφιές από το φαράγγι του Λούσιου θα σας μαγέψουν.

Με κατεύθυνση νότια από τη Στεμνίτσα, λίγο μετά το χωριό Ελληνικό, σε μαγευτική τοποθεσία βρίσκεται η αρχαία Γόρτυς. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι προσβάσιμος και στο τέλος πεζοπορικών διαδρομών έχει ευρήματα από την αρχαιότητα έως και τους βυζαντινούς χρόνους: ιερά του Ασκληπιού, ναοί, λουτρικές εγκαταστάσεις, δημόσια οικοδομήματα, οχυρωματικοί περίβολοι, οικίες αλλά και πέτρινα γεφύρια και βυζαντινές εκκλησίες, όλα αφηγούνται τη μακρά ιστορία αυτής της πόλης που ιδρύθηκε από τον δισέγγονο του μυθικού γενάρχη Αρκά.

Η Στεμνίτσα θα αποτελέσει την ιδανική βάση για τις περιηγήσεις σας στην Ορεινή Αρκαδία. Επιλέξτε για τη διαμονή σας έναν όμορφο ξενώνα και αφήστε όλα τα άλλα στην μαγεία της περιοχής!