Περπατήστε σε γραφικούς οικισμούς στη Νίσυρο

Αυθεντική ομορφιά, άθικτη από την τουριστική ανάπτυξη, φιλόξενοι κάτοικοι και μια σπουδαία ιστορική διαδρομή συνθέτουν την εικόνα ενός από τα πιο όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων, της Νίσυρου.

Η μυθολογία λέει ότι το νησί δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία, δηλαδή τον πόλεμο μεταξύ Θεών και Γιγάντων. Τότε ο Ποσειδώνας καταδιώκοντας τον Γίγαντα Πολυβώτη μέχρι την Κω, αφαίρεσε ένα τμήμα του νησιού και πετώντας το πάνω του, τον βύθισε στο Αιγαίο Πέλαγος.

Με τον θρυλικό αυτό τρόπο δημιουργήθηκε η Νίσυρος και οι εκρήξεις του περίφημου ηφαιστείου της είναι η οργισμένη ανάσα του Γίγαντα, που ηττήθηκε από τον θεό.Το Visit Greece μας ξεναγεί σε αυτό τον τόπο με την άγρια φυσική μορφιά.

Γνωριμία με το νησί

Μανδράκι

Κτισμένο αμφιθεατρικά στο λόφο που δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής, το Μανδράκι, λιμάνι και πρωτεύουσα της Νισύρου, θα σας κλέψει αμέσως την καρδιά! Περιηγηθείτε στα όμορφα σοκάκια του και τις πλατείες με τα καταπληκτικά βοτσαλωτά δάπεδα (πιο χαρακτηριστική, η πλατεία Δελφινιών) και τις πολύχρωμες λουλουδιασμένες αυλές. Παρατηρείστε τα άσπρα ή χρωματιστά διώροφα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, χτισμένα από ηφαιστειακά πετρώματα και ελαφρόπετρα. Στο Μανδράκι μπορείτε να βρείτε προτάσεις για νυχτερινή διασκέδαση στα cafe-bars, δίπλα στη θάλασσα,καθώς και τις πιο αξιόλογες προτάσεις διαμονής ενώ σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Μανδράκι βρίσκεται η πηγή των Λουτρών γνωστή για τα νατροχλωριο-θειούχα νερά της με μέγιστη θερμοκρασία 46ºC.  

Πάλοι

Το ψαροχώρι Πάλοι, το επίνειο του ορεινού οικισμού Εμπορειού, το συναντάμε στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 4 χλμ. από το Μανδράκι. Διαθέτει μαρίνα για τα ιδιωτικά σκάφη και υπέροχη αμμώδη παραλία για να κολυμπήσετε. Από εδώ έχετε πρόσβαση και σε άλλες κοσμικές αμμουδιές, όπως το Γιαλισκάρι και την παραλία Λιες.  

Εμπορειός

Βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. νοτιοανατολικά από το Μανδράκι. Είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 500 μ. με σπίτια που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους. Αξίζει να το εξερευνήσετε για να θαυμάσετε τη καταπράσινη φύση, το γραφικό οικισμό και να πιείτε ένα καφεδάκι στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού, που έχει πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του ηφαιστείου, την καλδέρα και τον Προφήτη Ηλία. Σπουδαίο φυσικό αξιοθέατο του οικισμού είναι η σπηλιά που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, η οποία λόγω της θερμότητάς της, από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, θεωρείται φυσική σάουνα. Από το μεσαιωνικό κάστρο της Παντονίκης, η θέα είναι μοναδική, ενώ στην κορυφή του μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών με υπέροχες τοιχογραφίες και εικόνες.

Νικιά

Με πανοραμική θέα στο Αιγαίο και την καλντέρα, το πανέμορφο χωριό Νικιά "στέκεται" στην πλαγιά ενός λόφου σε υψόμετρο 400 μ. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, ανοιχτόχρωμες χρωματιστές πόρτες και κεραμοσκεπές, δημιουργούν έναν πανέμορφο σκηνικό. Στης βοτσαλωτή πλατεία της Πόρτας, που είναι η κεντρική πλατεία των Νικιών, μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, από τις ωραιότερες της Ελλάδας! Η πλατεία έχει σχήμα ελλειψοειδές, ενώ το εκπληκτικό βοτσαλωτό δάπεδο είναι σε σχέδια του Πασχάλη Πασχαλάκη, γνωστού Νισύριου τεχνίτη του 19ου αι. Εδώ βρίσκονται και η Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς και η Μονή Παναγιάς Κυράς του 17ου αιώνα.

Παραλίες

Το νησί έχει λίγες παραλίες, αλλά αρκούν - καθως διαθέτουν μοναδική ομορφιά. Απολαύστε το μπάνιο σας στις παραλίες Λευκή Παραλία, Παχιά Άμμος, Πάλοι, Λιές, Άγιος Σάββας, Κατσούνι, Αυλάκι, Αγία Ειρήνη και Χοχλάκια, με τις εντυπωσιακές μαύρες κροκάλες, ιδανική για ιστοσανίδα και κολύμβηση με αναπνευστήρα. Ωραίες παραλίες υπάρχουν επίσης στα γειτονικά νησάκια Γυαλί και Άγιος Αντώνιος, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε ως ημερήσια εκδρομή με καΐκι. Ημερήσιες εκδρομές γίνονται και στα νησάκια Πυργούσα, Παχιά και Στρογγυλή ενώ μπορείτε να κάνετε και το γύρο του νησιού.

Παραδοσιακές νοστιμιές

Στη Νίσυρο θα πρέπει να δοκιμάσετε το κατσικάκι καπαμά, τις πιττιές (ρεβυθοκεφτέδες), τις μπουκουνιές (χοιρινό μαγειρεμένο στο λίπος του), τα φρέσκα θαλασσινά και τα τοπικά τυριά (μυζήθρα, κοπανιστή και «τρυγιά», τυρί μέσα σε κρασί). Από τις γλυκές γεύσεις, ξεχωρίζουν τα ξεροτήγανα και οι λουκουμάδες με ντόπιο μέλι, οι παστελαριές (ξερά σύκα με αμυγδαλόψυχα και σουσάμι) και το καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού ντοματάκι.