Στο Νότιο Πήλιο για το φινάλε του καλοκαιριού!

Ένας τόπος προικισμένος από τη φύση, με γραφικά χωριά χτισμένα στην αγκαλιά μιας θάλασσας από πράσινο ξετυλίγεται μπροστά σας και σας προσκαλεί για μια από τις τελευταίες καλοκαιρινές αποδράσεις για φέτος.

Το Νότιο Πήλιο με τα όμορφα ορεινά χωριά, τους γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς και τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά είναι η καλύτερη επιλογή για μια κοντινή εκδρομή, που θα σας ταξιδέψει μακρυά. Περιηγηθείτε σε λιθόστρωτα καλντερίμια, θαυμάστε την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και ξαποστάστε σε σκιερές πλατείες, πίνοντας τον καφέ σας κάτω από υπεραινώβιους πλάτανους.

Το Visit Greece μας ξεναγεί και το οδοιπορικό στο νότιο Πήλιο μόλις αρχίζει!

Αργαλαστή

Στην «είσοδο» του νότιου Πηλίου ξεχωρίζει το ιστορικό κεφαλοχώρι με την όμορφη πλατεία, στεφανωμένη από πηλιορείτικα αρχοντικά και σπίτια με ολάνθιστες αυλές. Το Παρθεναγωγείο όπου δίδαξε ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με το περίτεχνο μαρμάρινο κωδωνοστάσιο και ηΜονή του Αγίου Νικολάου Πάου (3 χλμ. ΝΔ)αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατα.

Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες Πάου και Μικρή Πάου, Λεφόκαστρο, Χόρτο και Κάλαμος στον Παγασητικό, καθώς και Ποτιστικά, Μελανή και Πάλτση στο Αιγαίο.

Μηλίνα

Το παραθαλάσσιο ψαροχώρι, χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Ολιζών, έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο παραθεριστικό προορισμό. Εδώ λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ, ενώ για κολύμπι θα πάτε στις παραλίες Μηλίνα, Μαύρη Πέτρα, Άγ. Ανδρέας, Μαραθιάς και Τζάστενη. Απέναντι από το χωριό, βρίσκονται τα πανέμορφα νησάκια Αλατάς – με το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα - και Πρασούδα.

Λαύκος

Το ωραιότερο, ίσως, ορεινό χωριό της περιοχής με προνομιακή θέα στον Παγασητικό, αραδιάζει τις πέτρινεςγειτονιές του στο «φρύδι» του βουνού. Ξαποστάστε στην πλακόστρωτη πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια και τα κυπαρίσσια∙ επισκεφθείτε την τρίκλιτη βασιλική αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, το Φάμπειο Μουσείοκαι το μικρό Μουσείο Ραδιοφώνου που στεγάζονται στο παλιό Δημοτικό σχολείο.

Προμύρι

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα ορεινή πρόταση με πετρόχτιστα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά, λιθόστρωτα και πλακόστρωτα καλντερίμια και ένα μοναδικό διατηρητέο μνημείο, την στεγασμένη Τρανή Βρύση κατασκευασμένη το 1796.

Πλατανιάς – Κατηγιώργης

Τα ξακουστά ψαροχώρια με τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες, επίνεια του χωριού Προμύρι, αποτελούν βάση για εξορμήσεις στις γύρω παραλίες και στα νησιά των Σποράδων. Από τον Πλατανιά αναχωρούν εκδρομικά σκάφη για την Σκιάθο και την Σκόπελο ενώ εκεί, όπως επίσης και στον γειτονικό παραθεριστικό οικισμό Καστρί, λειτουργούν οργανωμένα κάμπινγκ.

Τρίκερι

Σκαρφαλωμένο σε μια ράχη του Τισσαίου όρους, το «ακρόπρωρο του Πηλίου», σπουδαίο ναυτικό κέντρο του 18ου αι. και, αργότερα, πατρίδα διάσημων σφουγγαράδων, στολίζεται με ωραία αρχοντικά καπετανόσπιτα και όμορφα διακοσμημένες εκκλησίες. Οι κάτοικοί του διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου. Στις γιορτές (όπως της Ζωοδόχου Πηγής), οι γυναίκες του χωριού φορούν τις βαριές χρυσοκεντημένες φορεσιές τους. Στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας υπάρχει θρόνος του Ναπολέοντα.

Στο επίνειο του Τρικερίου, την Αγία Κυριακήμε τον παραδοσιακό ταρσανά, ένα ψαροχώρι με αιγαιοπελαγίτικο ύφος, ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει σε προηγούμενες δεκαετίες. Από τον Αλογόπορο, με θαλάσσιο ταξί μπορείτε να πάτε στο νησάκι Παλιό Τρίκερι, όπου θα προσκυνήσετε στη μονή της Παναγιάς Ευαγγελίστριας με τα 100 κελιά.

Extra tips

• Εκδρομή με καΐκι από τη Μηλίνα στο νησάκι Αλατάς για προσκύνημα στο μοναστήρι των Αγίων Σαράντα ή στη σπηλιά της Θέτιδας και του Πηλέα (Α του Πλατανιά).

• Βόλτα με τον θρυλικό «Μουτζούρη» στη διαδρομή Μηλιές – Άνω Λεχώνια.

• Ιππασία στις ακρογιαλιές της Μελανής και της Λαμπινούς ή στα καλντερίμια με αφετηρία την Αργαλαστή.

• Ο κόλπος της Τζάστενης από ψηλά, το ηλιοβασίλεμα στη Μηλίνα και οι κάθετοι βράχοι μέσα στη θάλασσα στην παραλία του Μουρτιά προσφέρονται για υπέροχες καρτ ποστάλ.

• Πεζοπορία στις διαδρομές: Αφέτες – Συκή – Νεοχώρι, Αργαλαστή – Μετόχι – Μηλίνα – Χόρτο – Τρίκερι, Λαύκος – Μηλίνα, Αγία Κυριακή – Τρίκερι.

• Ανάβαση στο Τισσαίον όρος, με αυτοκίνητο 4Χ4, για υπέροχη θέα στο Αιγαίο ή από Αργαλαστή προς Μουρτιά.

• Τσιπουροκατάνυξη στην πλατεία της Αργαλαστής και του Λαύκου, φρέσκο ψάρι στον Κατηγιώργη και τον Πλατανιά, μεζεδάκια δίπλα στο κύμα στην Άφησσο, σπετζοφάι και μπρούσκο κοκκινέλι στη Βυζίτσα.