Φιλοποίμην Φίνος: Ο άνθρωπος πίσω από τις θρυλικές ταινίες της Φίνος Φιλμ

Φιλοποίμην Φίνος: Ο άνθρωπος πίσω από τις θρυλικές ταινίες της Φίνος Φιλμ
Φιλοποίμην Φίνος και Μάρκος Ζέρβας ξετυλίγουν μια από τις μπομπίνες της Φίνος Φιλμ finosfilm.com

Σαν σήμερα, πριν από 43 χρόνια, πέθανε ο "πατέρας" του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν κινηματογραφικός παραγωγός και ιδρυτής της Φίνος Φιλμ.

Σαν σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου του 1977, έφυγε από τη ζωή ο διάσημος κινηματογραφικός παραγωγός Φιλοποίμην Φίνος, που ίδρυσε την θρυλική εταιρεία Φίνος Φιλμ (Finos Film), οι ταινίες της οποίας στιγμάτισαν το ελληνικό σινεμά.

Σύμφωνα με το Sansimera.gr, ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας το 1907. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ο ίδιος σπούδασε Νομικά. Ωστόσο, ποτέ δεν άσκησε τη δικηγορία, μιας και από τα παιδικά του, ακόμα, χρόνια το όνειρό του ήταν να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Το 1939 αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρό του και, έτσι, πούλησε όλα τα υπάρχοντά του και ίδρυσε στο Καλαμάκι τα «Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο». Την επόμενη χρονιά έκανε την πρώτη και τελευταία σκηνοθετική του απόπειρα με την ταινία «Το Τραγούδι του Χωρισμού», με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τη Λήδα Μιράντα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Λάμπρος Κωνσταντάρας και Φιλοποίμην Φίνος στο Αεροδρόμιο finosfilm.com

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολα για τον Φιλοποίμην Φίνο, καθώς οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα του. Ο ίδιος συνελήφθη, ενώ όλος ο εξοπλισμός του λεηλατήθηκε και τα «Επίκαιρα» που γύριζε επί Κατοχής κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω…

Το 1943 ίδρυσε τη «Φίνος Φιλμ», αρχικά στην οδό Στουρνάρα και το 1957 εγκατέστησε οριστικά τα κινηματογραφικά του εργαστήρια στην οδό Χίου 53. Το 1964 παρήγαγε τον πρώτο, ελληνικό, στερεοφωνικό ήχο με τα «Κορίτσια για φίλημα», που προβλήθηκε στερεοφωνικά μόνο στο Αττικόν, τη μοναδική αίθουσα με την ανάλογη τεχνική υποδομή. Το 1971 εγκαινίασε στην Παιανία τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο των Βαλκανίων.

Το ζεύγος Φιλ. Φίνου με ηθοποιούς και σκηνοθέτες της Φίνος Φιλμ στα Σπάτα finosfilm.com

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασσικές, όπως «Η Αγνή του λιμανιού» (1952), «Η Αλίκη στο Ναυτικό» (1961), «Μανταλένα» (1960), «Οι κυρίες της αυλής» (1966), «Στεφανία» (1966), «Λατέρνα, φτώχια και γαρύφαλλο» (1957), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), και πολλές άλλες.

Συνεργάστηκε με πολλούς μεγάλους ηθοποιούς, ανάμεσά τους η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ζωή Λάσκαρη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Μάρθα Καραγιάννη, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Γεωργία Βασιλειάδου κ.α.

Κατίνα Παξινού, Φιλοποίμην Φίνος, Αλίκη Βουγιουκλάκη στη Θεσσαλονίκη finosfilm.com

Ήταν αυτός που έδωσε ώθηση στην καριέρα της Ειρήνης Παπά, ωστόσο ποτέ δεν πίστεψε ότι η Μελίνα Μερκούρη θα μπορούσε να γίνει αστέρας της μεγάλης οθόνης, εξαιτίας του μεγάλου στόματός της. Έτσι, έχασε την ευκαιρία να βγάλει την εταιρία του εκτός των συνόρων, όταν αρνήθηκε την πρόταση να αναλάβει τη συμπαραγωγή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» (1960).

Τελευταία παραγωγή του ήταν η ταινία «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977), με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Αυτή αποτέλεσε την «ταφόπλακα» της ήδη χρεοκοπημένης «Φίνος Φιλμ».

Ο «πατέρας» του ελληνικού κινηματογράφου πέθανε στις 26 Ιανουαρίου του 1977, αρνούμενος να υπηρετήσει ούτε στιγμή την τηλεόραση, η οποία του προκαλούσε αποστροφή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα