Σαν σήμερα το 1968: Οι φονικές πλημμύρες που σημάδεψαν την Κρήτη

Σαν σήμερα το 1968: Οι φονικές πλημμύρες που σημάδεψαν την Κρήτη
Χανιά 2002 EUROKINISSI

Η Χούντα κήρυξε την βόρεια περιοχή του νομού Χανίων σε κατάσταση "τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως". Ο απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας, 6 νεκροί, πολλοί τραυματίες, άστεγοι και υλικές ζημιές.

Στις 29 Φεβρουαρίου του 1968 η Δυτική Κρήτη επηρεάστηκε με μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες της πρόσφατης ιστορίας της. Ο απολογισμός ήταν 6 νεκροί, πολλοί τραυματίες, εκατοντάδες άστεγοι και πολύ σημαντικές υλικές ζημίες.

Η Χούντα τότε κήρυξε την βόρεια περιοχή του νομού Χανίων σε κατάσταση “τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως”. Το βαρομετρικό χαμηλό ήταν πολύ βαθύ με κέντρο τα 987 hPa και στροβιλίστηκε πάνω από την Κρήτη , με ζώνη έντονης σύγκλισης ακριβώς πάνω από τα Χανιά.

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Μακεδονία περιγράφει όλο το σκηνικό της μεγάλης κακοκαιρίας . Σημειώνεται ότι η χαμηλή πίεση σε συνδυασμό με τους Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως 9 με 11 μποφόρ “έβγαλαν” τη θάλασσα στην ξηρά και προκάλεσαν πρωτοφανή θαλασσοταραχή (ανάλογης εκείνης της 21-2-1940) που προξένησε ζημίες ακόμα και σε σημεία του λιμανιού των Χανίων που χρονολογούνταν από την εποχή των Ενετών – ενδεικτικό της έντασης του φαινομένου, ενώ οι άνεμοι σάρωσαν πάρκα και δενδροστοιχίες και κατέστρεψαν στέγες.

Σαν σήμερα το 1968: Οι φονικές πλημμύρες που σημάδεψαν την ιστορία της Κρήτης

Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η πόλη απομονώθηκε, κόπηκε η τροφοδοσία με νερό επειδή έσπασε το φράγμα της Αγυιάς, κόπηκε το ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες , όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Όμως αγαπητοί φίλοι για τις διάφορες κακοκαιρίες δεν χρειάζεται να πάμε το πίσω , καθώς και πέρσι είχαμε ανάλογα φαινόμενα όπου εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, που προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες και είχαν καταστροφικές υλικές συνέπειες. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι παρατεταμένες και ισχυρές βροχοπτώσεις τον περσινό Φεβρουάριο είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι οποίοι παρασύρθηκαν με τα αυτοκίνητά τους από τα ορμητικά νερά υπερχειλισμένων χειμάρρων, τέσσερις στην περιοχή της Μεσσαράς στις 16 του μήνα και ένας στην περιοχή Χανίων στις 25. Τεράστιες ήταν οι ζημιές σε κατοικίες, στο οδικό δίκτυο, σε καλλιέργειες, στο ζωικό κεφάλαιο και στις λοιπές υποδομές. Την περσινή κακοκαιρία την είχαμε αναλύσει σε σχετικό άρθρο μας . Στο περσινό άρθρο θα βρείτε πολλά στατιστικά στοιχεία για ανάλογες κακοκαιρίες στην Κρήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα