Οι Τούρκοι επιδίωξαν διάσωση ανοιχτά της Σκύρου

Οι Τούρκοι επιδίωξαν διάσωση ανοιχτά της Σκύρου
Το πλοίο New Leo που έμεινε ακυβέρνητο στο Αιγαίο glomex

Τουρκική ακταιωρός διέσχισε το Αιγαίο και έφτασε μέχρι τη Σκύρο, όπου έπλεε ακυβέρνητο πλοίο. Οι ελληνικές αρχές είχαν ήδη διασώσει τα 14 μέλη του πληρώματος.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, με πρόσχημα την παροχή βοήθειας στο πλοίο που κινδύνευε, καθώς έπλεε ακυβέρνητο ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το Star, η τουρκική ακταιωρός που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια, διέσχισε το Αιγαίο και έφτασε μέχρι τη Σκύρο, όπου το φορτηγό πλοίο «New Leo» εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Το περιστατικό της διέλευσης της τουρκικής ακταιωρού στα διεθνή ύδατα, επιβεβαιώνουν και πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας. “Οι Τούρκοι έφτασαν αργά το μεσημέρι 2 ν.μ από το σημείο του ναυαγίου. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από τις ελληνικές αρχές είχε ήδη ολοκληρωθεί και τα 14 μέλη του πληρώματος του φορτηγού «NEW LEO» είχαν ήδη μεταφερθεί με ελικόπτερα Super Puma στη Σκύρο”.

Οι Τούρκοι μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες επιχείρησαν να στείλουν και ελικόπτερο Agusta Bell στην περιοχή του ναυαγίου. Στην περιοχή βρίσκονταν δυο Mirage της πολεμικής αεροπορίας που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση. Δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς λόγω κακών καιρικών συνθηκών το τουρκικό ελικόπτερο δεν προσέγγισε και επέστρεψε στην Τουρκία.

Διασώθηκαν τα 14 μέλη του πληρώματος

Οι 14 Ουκρανοί μέλη του πληρώματoς, φορώντας σωσίβια βγήκαν στην πρύμνη του πλοίου ώστε να μπορέσουν να τους βοηθήσουν οι διασώστες.

Λόγω της θαλασσοταραχής ένας ναυτικός έπεσε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, με τον διασώστη του λιμενικού να κατεβαίνει και να βουτά στα παγωμένα νερά για να τον σώσει.

Tελικά τα 14 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν σώα από το φορτηγό πλοίο, το οποίο παρουσίασε μετατόπιση φορτίου 30 μοιρών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Αποτέλεσμα ήταν ο κυβερνήτης του να ζητήσει την άμεση συνδρομή των ελληνικών αρχών ώστε να εγκαταλείψουν το πλοίο και οι 14 επιβαίνοντες.

Στο σημείο έσπευσε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε παραπλέοντα πλοία καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και δύο ελικόπτερα super puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μετά από μία πολύ δύσκολη επιχείρηση, παρέλαβαν με ασφάλεια τους 14 αλλοδαπούς και τους μετέφεραν στη Σκύρο. Μόλις δύο εξ αυτών, κρίθηκε ότι πρέπει να νοσηλευτούν καθώς έφεραν τραύματα, που δεν κρίνονται ωστόσο σοβαρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα