Ντίνος Μερκούρης: Αυτός είναι ο καρδιολόγος της καρδιάς μας

Ντίνος Μερκούρης: Αυτός είναι ο καρδιολόγος της καρδιάς μας

Η ιστορία του καρδιολόγου που ταξιδεύει μια φορά τον μήνα στα Ανώγεια και προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους κατοίκους εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει η λέξη “ανθρωπιά”.

Ανθρωπιά. Μια λέξη που συχνά ξεχνάμε, χαμένοι στο “εγώ” μας, αδιαφορώντας για τους συνανθρώπους μας. Τα δικά μας προβλήματα, οι δικές μας ανάγκες έρχονται πάντα πρώτα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα αυτό που λέμε “αλληλεγγύη”.

Όμως η αλληλεγγύη, η βοήθεια στον συνάνθρωπό μας, η καλή πράξη που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα σου κοστίσει τίποτα, είναι κι αυτά που μπορούν τόσο εύκολα να σε κάνουν ευτυχισμένο. Εκεί ακριβώς κρύβεται το νόημα της ζωής.

Ο Ντίνος Μερκούρης έχει βρει αυτό το νόημα. Και η ιστορία του, όπως παρουσιάζεται στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής που δημιούργησε η ERGO Ασφαλιστική με τίτλο “Ένα έργο, μια ιστορία”, δίνει ακριβώς το νόημα της λέξης “ανθρωπιά”. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγεις βλέποντας ολόκληρο το επεισόδιο “Έργο καρδιάς” είναι ότι κάπου εκεί έξω υπάρχουν ακόμα άνθρωποι.

Στο επεισόδιο αυτό, ταξιδεύουμε στα Ανώγεια Κρήτης. Εκεί συναντάμε τον Ντίνο Μερκούρη. Πρόκειται για τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα, ο οποίος ταξιδεύει στην Κωμόπολη του Ρεθύμνου και εξετάζει ασθενείς δωρεάν. Το αξιοθαύμαστο έργο του ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, το 2012 και έκτοτε αφήνει – μαζί με τη γυναίκα του – την Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, προκειμένου να βρεθεί στο Κέντρο Υγείας των Ανωγείων.

Στα Ανώγεια δεν υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων, έτσι συνεισφέρει σημαντικά στο κομμάτι της περίθαλψης. Ταξιδεύει και προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, εξετάζοντας τους ασθενείς και στοχεύοντας στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων προκειμένου για κάθε έναν από αυτούς να υπάρχει ιατρικό ιστορικό για τις καρδιολογικές παθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει στην καλύτερη δυανατή φροντίδα και ποιότητα ζωής των κατοίκων και χτίζει θεμέλια αλληλεγγύης.

Τα ραντεβού του ξεπερνάνε τους τέσσερις μήνες σε αναμονή και οι επισκέψεις του ανά Σαββατοκύριακο σε ασθενείς φτάνουν τις 60, ενώ στο παρελθόν μπορεί να ήταν και 100. Χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα περιστατικά. Το πρόγραμμα του είναι εξαιρετικά φορτωμένο αλλά εκείνος δεν το βάζει κάτω. Συνεχίζει να φροντίζει τις καρδιές των συνανθρώπων του. Με όλη του την καρδιά.

Οι κάτοικοι των Ανωγείων τον λατρεύουν. Μιλούν γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Μιλούν γι’ αυτόν και συγκινούνται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Ρένα Ανδρεαδάκη, διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας των Ανωγείων, χαρακτήρισε “δώρο θεού” την εθελοντική προσφορά του Ντίνου Μερκούρη και τον ίδιο “γιατρό της καρδιάς μας”.

Εξίσου κολακευτικά είναι και όσα λένε οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι λέξεις είναι λίγες μπροστά στο έργο που έχει κάνει”.

Εγώ του χρωστώ τη ζωή μου”.

Ο χαρακτήρας του και η ιδιοσυγκρασία του ήρθε κι έδεσε με το χωριό. Ήταν γεννημένος για να έρχεται εδώ”.

Εκείνος δεν λέει πολλά. Αφήνει τις πράξεις του να μιλήσουν. Το μόνο που θέλει, όπως εξομολογείται, είναι το εξής: “Το έργο μου, αυτό που θέλω να αφήσω σαν παρακαταθήκη είναι να κάνω τους ανθρώπους, όσο μπορώ, μονιασμένους, αγαπημένους, να ζουν με ειρήνη και αγάπη”.

Στην προσπάθειά της να διατηρήσει κάθε έργο με αξία σταθερό, η ERGO Ασφαλιστική προσφέρει στον γιατρό της καρδιάς των Ανωγείων σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο:

Στην εποχή αυτή, με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται καθημερινά στον δρόμο κάθε ανθρώπου, μια καλή πράξη είναι ικανή να χαρίσει χαμόγελα στους συνανθρώπους σου και να κάνει κι εσένα τον ίδιο ευτυχισμένο. Τόλμησέ το και δεν θα χάσεις.

*Τα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ένα Έργο, μία ιστορία” προβάλλονται στο ΣΚΑΪ, κάθε Σάββατο αμέσως μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων και στο History Channel της Cosmote TV κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, στις 22:10.

**Μπορείτε να τα βρείτε και στο κανάλι της ERGO Ασφαλιστική στο YouTube.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα