Στην ‘κυψέλη’ της LIDL στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Στην ‘κυψέλη’ της LIDL στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Κάναμε "αυτοψία" στο μεγαλύτερο Logistics center της γερμανικής αλυσίδας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής περιήγησης της LIDL Hellas

Κυψέλη μελισσών σε διαρκή κίνηση, με ακρίβεια, ταχύτητα και αυτοματισμούς που εντυπωσιάζουν, θυμίζει το εσωτερικό του Logistics Center της LIDL Hellas στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο από τα τέσσερα που διαθέτει σήμερα ο όμιλος στη χώρα (τα άλλα σε Αττική, Πάτρα και Τρίκαλα), τα οποία θα αυξηθούν σε πέντε εντός του 2018.

Μια επίσκεψη φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με ένα …γερμανικό πρότυπο οργάνωσης, που σε συνδυασμό με τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, εξασφαλίζουν μια σχεδόν αυτοματοποιημένη διαδικασία παραλαβής, αποθήκευσης, ταξινόμησης, ελέγχου, φόρτωσης και αποστολής εκατομμυρίων προϊόντων.

Η εγκατάσταση, συνολικού εμβαδού 60.000 τ.μ., βρίσκεται στη ΒΙΠΕ της Σίνδου και είναι από τις μεγαλύτερες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε το 2011 από την ALDI, ενώ αποκτήθηκε και διαμορφώθηκε από τη LIDL Hellas τον Ιούνιο του 2014, μετά την αποχώρηση της πρώτης από την ελληνική αγορά. Απασχολεί προσωπικό 139 ατόμων και εξυπηρετεί συνολικά 61 καταστήματα της αλυσίδας στη Βόρεια Ελλάδα (Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), τροφοδοτώντας τα καθημερινά με ξηρά είδη, προϊόντα ψύξης και κατάψυξης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρια, bake off και είδη ένδυσης – υπόδησης..

Στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου φρούτων και λαχανικών

Τα μεγέθη προκαλούν ίλιγγο: Όταν είναι πλήρεις οι αποθηκευτικοί χώροι, μετρά κανείς σ΄ αυτούς 20.000 παλέτες, που αντιστοιχούν σε 606 γεμάτα φορτηγά ή σε προϊόντα συνολικής αξίας 40-45 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αποθηκευτικοί χώροι έχουν διαιρεθεί σε θαλάμους με διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που ελέγχονται ηλεκτρονικά.

Οι αποθήκες χωρούν 20.000 παλέτες που ισοδυναμούν με 606 γεμάτα φορτηγά ή σε προϊόντα αξίας 40-45 εκατομμυρίων ευρώ

Παρά τον χαοτικό αριθμό των εκατομμυρίων εμπορευμάτων, οι υπεύθυνοι του τομέα παραλαβών έχουν πλήρη εικόνα ανά πάσα στιγμή της ακριβούς θέσης, της ημερομηνίας παραλαβής και λήξης και άλλες πληροφορίες για το κάθε ένα από τα προϊόντα. Αρκεί απλά να πληκτρολογήσουν τον κωδικό του στο υπερσύγχρονο σύστημα αποθήκευσης LPV.

Αντίστοιχης «γερμανικής» ακρίβειας είναι και οι διαδικασίες παραλαβής και αποστολής: «Όλα παραλαμβάνονται εδώ, κατόπιν ραντεβού με τους συνολικά 2.890 προμηθευτές, κι όλα αποστέλλονται από εδώ. Κάθε παραγγελία είναι προκαταχωρημένη στο σύστημα και κατά την παραλαβή της ελέγχονται οι προδιαγραφές (π.χ. η ελληνική περιγραφή) και η ημερομηνία λήξης», λέει ο διευθυντής αποθήκης, Αλέξανδρος Ταπάσκος και προσθέτει πως στον τομέα παραλαβών φτάνουν κατά μέσο όρο 1.200 φορτηγά προμηθευτών το μήνα. Στη φετινή σεζόν εισήλθαν ως τώρα 14.500 φορτηγά, κι έχουν παραδώσει 482.000 παλέτες.

Ένας απ’ τους διαδρόμους του τομέα ετοιμασίας

Στον τομέα ετοιμασίας, βλέπουμε τα «γρήγορα», όπως αποκαλούνται τα κλαρκ, να μας προσπερνούν σε δευτερόλεπτα και να χάνονται στους διαδρόμους με ταχύτητα και ευελιξία που εντυπωσιάζει, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες. Εδώ ταξινομούνται καθημερινά 140.000 κιβώτια με προϊόντα. Τον περασμένο χρόνο ταξινομήθηκαν συνολικά 40 εκατομμύρια κιβώτια, που φορτώθηκαν σε 17.000 φορτηγά, 6 συνεργαζόμενων μεταφορικών εταιριών. Φέτος ο αριθμός τους μέχρι σήμερα φτάνει τα 12.500, ενώ τα καθημερινά δρομολόγια φτάνουν κατά μέσο όρο τα 110.

Ο διευθυντής του κέντρου Logistics Center στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Ταπάσκος

Στα 15.000 από τα συνολικά 60.000 τ.μ. οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ψυχόμενοι, ενώ ειδικές συνθήκες ψύξης που ελέγχονται αυστηρά έχουν και τα φορτηγά μεταφοράς, ανάλογα με το προϊόν που μεταφέρουν. «Όλα τα φορτηγά έχουν αισθητήρες και GPS. Αν κάτι δεν πάει καλά με τη θερμοκρασία ή αν κάτι βγει εκτός χρόνου στη μεταφορά, χτυπάει συναγερμός στον τομέα αποστολών και ενημερωνόμαστε άμεσα», επισημαίνει ο κ.Ταπάσκος.

Ο διευθυντής του κέντρου Logistics Center στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Ταπάσκος

Σε αποθηκευτικούς χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία 14 και 4 βαθμών Κελσίου, διατηρούνται αντίστοιχα ευπαθή τρόφιμα (π.χ. σοκολάτες) και φρούτα – λαχανικά. Η είσοδος εργαζομένων και επισκεπτών σ΄ αυτούς γίνεται με μπουφάν που διατίθενται στις εισόδους. Μια συρόμενη αυτόματη πόρτα χωρίζει τον χώρο των 4 βαθμών με αυτόν του «πολικού» θαλάμου της κατάψυξης, όπου σε θερμοκρασία –24 βαθμών, διατηρούνται προϊόντα όπως κρέας και ψάρια. Εδώ οι εργαζόμενοι μοιάζουν με Εσκιμώους και μπορεί κανείς να διακρίνει μόνο τα μάτια, μέσα από την «πανοπλία» τους.

Δουλεύοντας στους -24 βαθμούς Κελσίου. Εργαζόμενος στον θάλαμο κατάψυξης, όπου συντηρούνται κρέας και ψάρια.

Το 85% των φρέσκων φρούτων και λαχανικών και το 96% του κρέατος και των ψαριών που διακινούνται στην αγορά μέσω των καταστημάτων της αλυσίδας προέρχεται από Έλληνες προμηθευτές.

Η LIDL Hellas λειτουργεί και ως έμμεσος εξαγωγέας ελληνικών προϊόντων, τα οποία προωθεί στο διεθνές δίκτυο καταστημάτων της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας από του ς μεγάλους της προμηθευτές, η δυναμική βιομηχανία τροφίμων Ελληνική Ζύμη – Αραμπατζής, η οποία εξάγει τα προϊόντα της -ούτε λίγο ούτε πολ – σε 28 χώρες, μέσω των καταστημάτων της γερμανικής λιανεμπορικής αλυσίδας.

Τομέας παραλαβών

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1973 στα Ν.Μάλγαρα και το 2001 εισήγαγε το brand Ελληνική Ζύμη, διαθέτει σήμερα τρία εργοστάσια στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης (το τρίτο αποτελεί φετινή επένδυση, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ), με συνολικούς στεγασμένους χώρους 25.000 τ.μ. και 24 γραμμές παραγωγής, αριθμός εντυπωσιακός ακόμα και για τα ευρωπαϊκά stantards. Απασχολεί προσωπικό 545 ατόμων και παράγει 550 κωδικούς προϊόντων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα