Λευτέρης Λαζάρου: Μιλά για τη ζωή του και μας χαρίζει τρεις συνταγές για το βράδυ των εκλογών

Λευτέρης Λαζάρου: Μιλά για τη ζωή του και μας χαρίζει τρεις συνταγές για το βράδυ των εκλογών

Ο διάσημος σεφ Λευτέρης Λαζάρου μίλησε για τις παιδικές του μνήμες, για τον καραβομάγειρα πατέρα του και για τη ζωή του στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6. Πρότεινε τρεις πανεύκολες εκδοχές για τη μετατροπή της καπνιστής πέστροφας σε απόλαυση.

Η «σκλεμπού» που έγινε βελούδο, η μαθητική αποτυχία που έγινε αφορμή για παγκόσμια διάκριση, το ροκ, το «άδειο πιάτο στο τραπέζι» και τρεις συνταγές του Λευτέρη Λαζάρου με καπνιστή πέστροφα για την εκλογική βραδιά, στην εκπομπή «Πολιτική στο πιάτο» στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6!

Ο διάσημος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, τρεις γενιές Πειραιώτης, γιος καραβομάγειρα, είναι ίσως ο σπουδαιότερος σεφ που διαθέτει η χώρα. Που χώρισε την εγχώρια γαστρονομία στο «πριν» και «μετά» τον Λαζάρου! Πρόκειται για μία πολυσχιδή προσωπικότητα, με παγκόσμιες γαστρονομικές διακρίσεις, για έναν άνθρωπο που «τάισε» και έζησε από κοντά σημαντικούς ανθρώπους της μεταπολίτευσης, μαγείρεψε για ηγέτες παγκοσμίου φήμης, όπως ο Νέλσον Μαντέλα, που αν και εγωιστής στην επιθυμία του να κάνει κάτι μοναδικό στην κουζίνα, παραμένει ταπεινός, με χιούμορ αλλά και σημαντική κοινωνική δράση.

Η τελευταία του πρωτοβουλία μάλιστα, για την οποία νοιώθει πολύ περήφανος, είναι η δημιουργία ενός στεκιού από τους ανθρώπους του περιοδικού δρόμου της Σχεδίας, όπου άνεργοι άνθρωποι, με τη στήριξη και την καθοδήγησή του, μπήκαν ακόμα και για πρώτη φορά στην κουζίνα και με μεγάλη όρεξη, πείσμα, με τσαγανό και μεράκι, άρχισαν να επανακτούν αυτοσεβασμό και διάθεση για επάνοδο στην ενεργό ζωή! «Πριν λίγο καιρό οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να φτιάξουν χρηστικά αντικείμενα με τα χέρια τους από τους κυλίνδρους του χαρτιού που έμεναν απούλητα. Έφτιαξαν ένα «σπίτι» χαμηλά στην Κολοκοτρώνη, όπου μαζί με το εκθετήριο, δημιούργησαν ένα all day cafe!! Και τώρα κερδίζουν τη ζωή τους με περηφάνεια!

Η δύσκολη μαθητική εμπειρία – χρυσή αφορμή!

Όπως είπε στο ραδιόφωνο του News 24/7, ο Λευτέρης Λαζάρου, τελειώνοντας την πρώτη Γυμνασίου, θέλησε να πάει με τον καραβομάγειρα πατέρα του το καλοκαίρι ένα ταξίδι στο πλοίο που εργαζόταν. Υπήρχε, όμως, ένα πρόβλημα: Είχε μείνει σε ένα μάθημα! Η μητέρα του τον προέτρεψε να ενημερώσει τον πατέρα του, και όταν ο ίδιος το έκανε του είπε το αυτονόητο: «Δεν θα έρθεις μαζί μου! Θα μείνεις να διαβάσεις. Και με την ευκαιρία, σε ποιο μάθημα έμεινες;». «Στα θρησκευτικά»!. «E, τότε, φτιάξε τη βαλίτσα σου»!

Ο διάσημος σεφ μιλάει με συγκίνηση για τον πατέρα του, στεναχωριέται που δεν πρόλαβε να φάει από τα χέρια του, και παραδέχεται ότι οι μυρωδιές είναι η ζωή του όλη. «Στεναχωριέμαι που δεν έχει φάει από τα χέρια μου».

Πριν από 34 χρόνια αποφάσισε να φτιάξει «ένα καράβι που να μην κουνιέται. Και δημιούργησε το διάσημο Βαρούλκο στην ταπεινή περιοχή Διστόμου και Κουντουριώτου. Εκεί μέχρι σήμερα, δημιουργεί πιάτα μαγικά, που όταν τα δοκιμάζεις είναι σαν να τρως πραγματικά την ίδια τη θάλασσα. Στα λίγα τραπέζια που διέθετε τα πρώτα χρόνια, γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους της μεταπολίτευσης. Θεωρεί, πάντως, ότι ο άνθρωπος που τον σημάδεψε ήταν ο Λέων Καραπαναγιώτης, που του αφιέρωσε μάλιστα και ένα φοβερό σκίτσο. «Ο Ηλίας ο Μάτσικας με έπαιρνε τηλέφωνο και έκλεινε τραπέζι. Εκεί γινόταν όλη η πολιτική συζήτηση της επόμενης μέρας στη χώρα. Πέρασα υπέροχα χρόνια τότε», λέει.

Καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, Ιταλία, Μαρόκο κ.α., είχε την άποψη ότι η συναναστροφή με ανθρώπους από άλλες χώρες ανοίγει άλλους ορίζοντες. «Είχα αποκτήσει ένα μεγάλο πορτοφόλι που έπρεπε ν απελευθερωθεί. Κι αυτό έκανα».

Στην ερώτηση πώς αποφάσισε να πάρει ταπεινά ψάρια και να τα αναβαθμίσετε σε υψηλή γαστρονομία, ο κ. Λαζάρου παραδέχθηκε ότι είναι εγωιστής και δεν έκανε ποτέ μια κουζίνα που είχαν κάνει άλλοι.

Όσο για την πεσκανδρίτσα που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά της μαζί του, εξηγεί : «Την πεσκανδρίτσα τη λένε «σκλεμπού» στην Πελοπόννησο και μάλιστα όταν θέλουν να κοροϊδέψουν μια γυναίκα την αποκαλούν έτσι. Όταν το 1985 ξεκίνησα την κουζίνα, το ψάρι ήταν βραστό, ψητό, τηγανητό, αυτές οι ταλαιπωρημένες γαρίδες Μικρολίμανο και το ψάρι αλλά σπετσιώτα. Η πεσκανδρίτσα έγινε ένα βελούδο στο χέρι. Παντρευτήκαμε με την πεσκανδρίτσα σε τέτοιο βαθμό που οι φίλοι μου είπαν ότι πίσω από τα αφτιά μου έχω βράγχια».

Μιλάει με λατρεία για τη θάλασσα, αλλά παραδέχεται ότι τη φοβάται κιόλας, «γιατί εσύ πας κόντρα. Εκείνη έρχεται».

Χαρακτηρίζει «εύπεπτες» τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, ενώ στην ερώτηση πως ένας μάγειρας μπορεί να εξελιχθεί σε διάσημο σεφ, απαντά ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά που λίγοι αποφασίζουν να την πάνε μέχρι τέλους.

Στεναχωριέται γιατί η χώρα δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου στο πεδίο του γαστρονομικού τουρισμού, αν και διαθέτει δρόμους κρασιού, εξαιρετικούς οινοποιούς και μαγείρους και το αποδίδει στο γεγονός ότι δεν έχουμε οργάνωση. «Γεγονός είναι ότι δεν γίνεται. Δυστυχώς ακόμα πουλάμε τζατζίκι και σουβλάκι και μάλιστα με ΦΠΑ 24%! Διότι μειώθηκε μεν στο φαγητό, αλλά στο «πίνειν, παρέμεινε. Κι έτσι σε ένα καφενεδάκι που προσφέρει τσίπουρο με μεζεδάκι, η χρέωση είναι άλλη για το ένα άλλη για το άλλο», λέει.

Καμαρώνει που ο κόσμος τον αγαπά, λατρεύει το ελαιόλαδο που χωρίς αυτό «ούτε να ξεματιάσεις δεν μπορείς» και εκτιμά ότι πρέπει να σταματήσει η χύμα διακίνησή του και να προχωρήσουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί στην εμφιάλωση του ελαιολάδου γιατί έτσι παίρνει αξία και μας προστατεύει από πολλά. «Θέλω σφραγίδα στο τι θα αγοράσω, τι θα φάω, τι θα πιω», λέει.

Δηλώνει αμετανόητος ροκάς, αρνείται να πειθαρχήσει και να μεγαλώσει. «Δεν θέλω να μεγαλώσω. Αρνούμαι. Ένας φίλος που αγαπώ πολύ με λέει αιώνιο έφηβο!».

Τι θα πρόσφερε στον μεγάλο νικητή και τον μεγάλο ηττημένο των εκλογών; «Ένα μαντίλι! Ο ηττημένος θα κλάψει από τη λύπη του και ο νικητής από τη χαρά του»!

Και τι θα πρότεινε για μεζεδάκια εκλογικών βραδιών;

Τρεις πανεύκολες εκδοχές για τη μετατροπή της καπνιστής πέστροφας σε απόλαυση.

-Καπνιστή πέστροφα σαλάτα

1 έτοιμη σαλάτα

1 καπνιστή πέστροφα

Μουστάρδα με άρωμα μανταρίνι

Λίγο λαδάκι και λίγες σταγόνες λεμόνι

Απλώνουμε της σαλάτα σε ένα μπολ, βάζουμε την πέστροφα από πάνω και περιχύνουμε τη βινεγκρέτ

-Ορφανή πέστροφα

Φλοίδες αγγουριού

Φλοίδες καρότου

Πέστροφα καπνιστή

Τοποθετούμε τις φλοίδες καρότου και αγγουριού, βάζουμε από πάνω την πέστροφα και περιχύνουμε με την βινεγκρέτ ή με λαδολέμονο.

-Καπνιστό χέλι

1 καπνιστό χέλι

Φάβα

Ή φασολάκια βρασμένα

Ζεσταίνουμε το χέλι για λίγο σε αντικολλητικό τηγάνι, και το προσφέρουμε παρέα με μία ωραία φάβα ή βραστά φασολάκια

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα