Μέγαρα χωρίς Μπουμπάρι, είναι αυγό χωρίς κρόκο!

Μέγαρα χωρίς Μπουμπάρι, είναι αυγό χωρίς κρόκο!
Tastyday.gr

Τα παραδοσιακά μεγαρίτικα μπουμπάρια είναι ένα γλυκό με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες και η παράδοση μεταφέρεται από μάνα σε κόρη.

O Δήμος Μεγαρέων διοργανώνει από 31 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου, την 10η Μεγάρων Γη, στο άλσος Θεόγνιδος στα Πευκάκια των Μεγάρων. Οι επισκέπτες της, έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τις τοπικές επιχειρήσεις της πόλης και να ενημερωθούν για τη δραστηριότητα και τα προϊόντα από τους εκθέτες, που είναι κυρίως παραγωγοί αγροτικών και
 παραδοσιακών προϊόντων.

Με αφορμή την εκδήλωση Μεγάρων Γη και από  κοινού με τον Μεγαρίτη Θανάση Υψηλάντη, επισκεφτήκαμε την περιοχή, μιλήσαμε με παραγωγούς και επιχειρηματίες που ασχολούνται με την προώθηση προϊόντων, και παρουσιάζουμε στο Tastyday.gr σημαντικές πτυχές της μεγαρικής γαστρονομικής ζωής.

Ξεκινάμε σήμερα από τα Μπουμπάρια!

Τα παραδοσιακά μεγαρίτικα μπουμπάρια είναι ένα γλυκό με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες και η παράδοση μεταφέρεται από μάνα σε κόρη.

Tastyday.gr

 

Όπως εξηγεί η κυρία Ρούλα Ορφανού Σάλτα, η οποία μαζί με τον σύζυγό της έχουν τον φούρνο Γεωργίου Σάλτα στο κέντρο των Μεγάρων, το μπουμπάρι είναι ένα παραδοσιακό, νηστίσιμο γλύκισμα του τόπου, με βάση το σπανάκι, που προσφέρεται τη Σαρακοστή αλλά και γενικότερα στις χαρές των ανθρώπων. Στην περιοχή καλλιεργούσαν από τα παλιά χρόνια σπανάκι, οπότε είχαν πάντοτε διαθέσιμη την πρώτη ύλη για το γλύκισμα. Η ίδια έμαθε τη συνταγή από τη γιαγιά της και μέχρι σήμερα την ακολουθεί πιστά. Τόσο, που μας έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις, όχι όμως και τα «μικρά μυστικά» που κάνουν τα μπουμπάρια του φούρνου Σάλτα ξεχωριστά και ξακουστά!

Tastyday.gr

 

Όταν την επισκεφτήκαμε στο φούρνο, είχε ήδη έτοιμη τη ζύμη για τα μπουμπάρια, η οποία είναι ελαστική, όχι πολύ μαλακή ούτε πολύ σκληρή και χρειάζεται δεξιοτεχνία για να ανοίξει. Το πόσο θα την ανοίξουμε, όπως μας εξήγησε η κυρία Ορφανού Σάλτα, εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θέλουμε να φτιάξουμε τα μπουμπάρια μας.

Tastyday.gr

 

Η βασική συνταγή, πάντως, είναι:

– 2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό

– 1/4 φλιτζάνι λάδι

– Χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί

Για τη γέμιση, τώρα, χρειαζόμαστε σπανάκι, περίπου ένα κιλό, μερικές κουτάλιες ρύζι, σταφίδες ξανθές, κανέλα, ζάχαρη, άνηθο, κρεμμυδάκια και ελαιόλαδο.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση, πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε πάχος 2 δακτύλων. Το βάζουμε σε τρυπητό, το πιέζουμε με τα χέρια μας μέχρι να βγάλει τα νερά του.

Tastyday.gr

 

Το αφήνουμε να στραγγίξει καλά και μετά το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε το φύλλο σε κομμάτια και κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς τοποθετούμε το μείγμα.

Tastyday.gr

 

Γυρνάμε τις 2 άκρες για να μην χυθεί το μείγμα και τυλίγουμε. Έπειτα τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, τα λαδώνουμε και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Tastyday.gr

 

Δοκιμάστε τα! Είναι τραγανά και πεντανόστιμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ TASTYDAY

Καλοκαιρινή μακαρονάδα με κολοκυθάκια και αρωματικά βότανα

Κανταϊφοκεκάκια με κεφαλογραβιέρα και σύκα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα