Τσικνοπέμπτη: Τα στέκια που θα το τσικνίσετε όπως σας αξίζει

Τσικνοπέμπτη: Τα στέκια που θα το τσικνίσετε όπως σας αξίζει

Από τις 'κρεατογειτονιές" της Αττικής, σε επιλεγμένα σημεία που το κρέας έχε την τιμητική του. Λόγω της ημέρας....

Η μέρα επιβάλλει κρεατικά, καλή παρέα και άφθονο κρασί. Εσείς που θα το τσικνίσετε λοιπόν; Αν έχετε σκοπό να βγείτε έξω, έχουμε ορισμένες ιδέες – παραδοσιακές και κλασικές – για τις διευθύνσεις που πρέπει να βάλετε στο GPS. Σημειώνετε;

Τρεις ταβερνογειτονιές που θα απολαύσετε το κρέας

Η Τσικνοπέμπτη είναι ιεροτελεστία, είναι αφορμή για διασκέδαση. Η πρώτη μετά την Πρωτοχρονιά και για τους παλιότερους από τις τελευταίες ευκαιρίας απόλαυσης του κρέατος, καθώς ακολουθεί η Σαρακοστή. Γι’ αυτό και μόνο, υπάρχουν αυτές οι γειτονιές, τα χωριουδάκια και οι περιοχές της Αττικής που αποτελούν “σταθμό” απόλαυσης τέτοια μέρα. Έχουμε και λέμε:

Βίλια, στις πλαγιές του Κιθαιρώνα

Τα γραφικά, για τα δεδομένα της Αττικής, Βίλια Αττικής είναι ένα από τα σημεία που συγκεντρώνονται πολλοί μερακλήδες Αθηναίοι τέτοια μέρα. Σε απόσταση 56 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας, είναι οικοδομημένα αμφιθεατρικά, μεταξύ των οροσειρώντου Κιθαιρώνα και των πρόποδων της κορυφής Λεστόρι.

Οι ταβέρνες είναι και εδώ πολλές, αφού το χωριό έχει αποκτήσει τη φήμη της χασαποταβέρνας. Ψάξτε για το “Όπως Παλιά”, τον “Ελατο” ή την “Ταβέρνα της Χαράς” στις οποίες μπορείτε να πάρετε και ένα τηλέφωνο πριν ξεκινήσετε καλού, κακού.

Εκδρομή στα Καλύβια

Είναι από τα πρώτα μέρη που “ανάβουν” στο νου, όταν η επιλογή είναι κρέας. Απλό, νέτο και σκέτο. Ψητό, στη σούβλα, με όλα τα συνοδευτικά που συμπληρώνουν το αυθεντικό, το “πρόστυχο”, το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Ένα κοντοσούβλι εδώ, κανά χωριάτικο λουκανικάκι από εκεί, μια κοκορέτσι, τζατζίκι ανυπερθέτως και μια χωριάτικη για να γλιστράει (προτιμήστε λάχανο καρότο ή μαρούλι, οι ντομάτες είναι άχυρο αυτό την εποχή).

Οι ταβέρνες στην κεντρική πλατεία Καλυβίων είναι παραταγμένες η μία δίπλα στην άλλη, ενώ με τα χρόνια τα μικρά ταβερνάκια έγιναν “γήπεδα” και χωρούν χίλιους καλού έκαστο. Καλό είναι βέβαια να πάρετε ένα τηλεφωνάκι μέρες που είναι, μην μείνετε με την όρεξη και έχετε κάνει τόσο ταξίδι. Ψάχνοντας και ρωτώντας σημειώστε από τα Καλύβια το “Τρίγωνο”, τον “Χριστόφορο” και τα “Αλώνια” που μπορείτε να αναζητήσετε πρώτα.

Στη Χασιά για παϊδάκι

Αν ρωτήσετε τους παλιούς που την έβγαζαν τέτοιες μέρες θα σας πουν στη Χασιά ή αλλιώς Φυλή στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι χασαποταβέρνες ανθίζουν στην περιοχή από τη δεκαετία του ’70, ίσως και παλιότερα και θα καλύψουν την ανάγκη για κρέας στα κάρβουνα σε κάθε του μορφή. Μια ακόμη μίνι εκδρομή πολύ κοντά στην Αθήνα, όπου συνωστίζονται ταβέρνες που θα καλύψουν την ανάγκη των μερακλήδων για παϊδάκι.

Αναζητήστε το “Έλατο”, το ξακουστό “Χρυσό Βαρέλι” ή τον “Μωριά” που έχουν γίνει πλέον κλασική αξία στην περιοχή.

Δύο προτάσεις για έξτρα απόλαυση

Η υπόθεση φαγητό είναι και υποκειμενική. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ένα, δυο γωνιές που ακούγονται “σταθερά” όταν κανείς αναζητά κρέας.

1. Base Grill – Από θαλασσινά, έχουμε μόνο αλάτι

Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στέκια για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την λεγόμενη T-Bone μοσχαρίσια μπριζόλα και ό, τι έχει να κάνει με το ψητό, ζουμερό, νόστιμο κρέας. Ένα όμως ακόμη ξακουστό πιάτο του καταστήματος, είναι το ορεκτικό με την τριμμένη πατάτα, πάνω στην οποία κάθεται λαχταριστό αυγό μάτι, την περίφημη “Φωλιά με αυγά”.

Όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου, “η δίδυμη χαρά”: “Ο Βαγγέλης και ο Σπύρος Λιάκος ξεκίνησαν το Basegrill το 2005. Σύντομα στην ομάδα προστέθηκε ο αδερφός τους, Γιάννης. Τo Basegrill αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για το καλό κρέας και την εξαιρετική φιλοξενία. Ο ορισμός του καλού φαγητού έχει μόνο μια ανάγνωση: μπορεί να μην θυμάσαι το όνομα του πιάτου που δοκίμασες αλλά ανακαλείς τη χαρά, το ξάφνιασμα, την ισορροπία, την ευτυχία. Κάπως έτσι προέκυψαν όλα τα πιάτα: μπροστά στον παλιό ξυλόφουρνο, ο οποίος δεν υπάρχει πια, συνταγές κι ιδέες γίνονταν πράξη. Γίνονται γεύση, απόλαυση, επικοινωνία, έγιναν οι πυλώνες της σωστής φιλοξενίας, τους οποίους υπηρετούμε με συνέπεια.”

Το μότο από μόνο του αρκεί, για να σε πείσει πως αυτή την Τσικνοπέμπτη είναι μια δυνατή επιλογή. Ναι, στο Περιστέρι, από θαλασσινά έχουν μόνο αλάτι.

Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64 και Αμμοχώστου, Περιστέρι

2. Το Μαντρί – 41 χρόνια παράδοσης

Με θέα την αθηναϊκή ριβιέρα. Η ταβέρνα τιμά τον τίτλο της και ταιριάζει “ταμάμ” στην ημέρα που επιβάλλει παϊδάκι και λιγδωμένα χέρια. Ο παππούς Θανάσης πέρασε την γνώση από γενιά σε γενιά στην οικογένεια Καραΐνδρου που έχει κάνει hot spot το βουνό της Τερψιθέας σε όλη την Αθήνα.

Με θέα από το Ελληνικό μέχρι το Καβούρι και όλο τον Σαρωνικό, μπορεί κανείς να απολαύσει και ιδίως οι λάτρεις του καλού κρέατος, πολλές και διαφορετικές γεύσεις απευθείας από τη φάρμα των ιδιοκτητών του εστιατορίου. Όπως διαβάζουμε μάλιστα στο facebook της ταβέρνας, αυτή θα παραμείνει ανοιχτή όλη μέρα την Τσικνοπέμπτη.

Βαρδουσίων 29, Γλυφάδα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα