Καιρός: Πάνω από 100 χιλιοστά βροχής στην Ήπειρο, ζημιές στην Άρτα

Καιρός: Πάνω από 100 χιλιοστά βροχής στην Ήπειρο, ζημιές στην Άρτα
Στιγμιότυπο από την κακοκαιρία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Μέχρι 9 μποφόρ θα φτάσουν οι άνεμοι στα πελάγη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Νέο κύμα κακοκαιρίας με θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, έπληξε μεγάλος μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκαν καταιγίδες στη δυτική Αττική και τα βόρεια προάστια.

Πάνω από 100 χιλιοστά βροχής στην Ήπειρο

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 19:00 της Κυριακής, κατεγράφησαν στην Ήπειρο. Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων πνέουν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής, με τη μεγαλύτερη ριπή του ανέμου, να καταγράφεται στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας με 116 km/h.


Ζημιές στο οδικό δίκτυο της Άρτας

Σοβαρά προβλήματα στον Νομό της ‘Αρτας δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από το πρωί της Κυριακής. Στον Δήμο Αρταίων και στην είσοδο της πόλης, από την παλιά εθνική οδό προς Αγρίνιο, υπερχείλισαν δύο ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου και η Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακόψουν τα ορμητικά νερά αλλά και να καθαρίσουν τα φερτά υλικά και ξύλα από τα γεφύρια.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως σε πολλά σημεία γίνονται καθιζήσεις του οδοστρώματος, υπάρχουν καταπτώσεις βράχων, ξεριζώθηκαν δένδρα, ενώ η υπερχείλιση μικρών ρεμάτων της περιοχής έχει καταστρέψει καλλιέργειες, χωράφια ακόμη και γεφύρια.

Τα μηχανήματα του δήμου παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ σημειώνει ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει εικόνα για την έκταση των ζημιών.

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων

Απαγορευτικό απόπλου εκδόθηκε από το πρωί της Κυριακής, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Δεν εκτελούνται δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με συμβατικά πλοία.

Επίσης δεν εκτελούνται δρομολόγια από Αγία Μαρίνα για Νέα Στείρα, από Καβάλα για Θάσο, από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα, από Πάτρα για Κεφαλονία, από Κυλλήνη για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Κλειστή είναι και η θαλάσσια σύνδεση Ρίου – Αντιρρίου.

Το Λιμενικό προτρέπει όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα με πλοίο να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμενικά γραφεία.

Οι νοτιοδυτικοί και δυτικοί θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, θα προκαλέσουν πολύ μεγάλο κυματισμό, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα τόσο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος των κυμάτων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 22/12 θα φτάσει περίπου τα 5 μέτρα (Χάρτης 3 πάνω), ενώ στο Νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/12 θα φτάσει περίπου τα 6 μέτρα (Χάρτης 3 κάτω).

Το σημαντικό ύψος κύματος (significant wave height), είναι η μέση τιμή του ύψους (από την κοιλία ως την κορυφή) του 1/3 των υψηλοτέρων κυμάτων.

Ακυρώθηκαν πτήσεις στο Ηράκλειο

Προβλήματα με αεροπορικές πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης και το λιμάνι του Ηρακλείου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Δύο πτήσεις για Ηράκλειο, μία από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη ακυρώθηκαν, ενώ μια ακόμη πτήση που είχε ξεκινήσει από το Ελ. Βενιζέλος επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς δεν κατέστη δυνατό να προσγειωθεί, λόγω των ανέμων, που σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης φτάνουν μέχρι και τους 40 κόμβους.

Μέχρι την εκτόνωση των καιρικών φαινομένων, απαγορεύτηκε και ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου εκατοντάδες επιβάτες, και λόγω των ημερών, είχαν φτάσει για να ταξιδέψουν προς τον Πειραιά.

Παρόμοιο σκηνικό και τη Δευτέρα

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με πιθανώς κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Αιγαίο.

Στα πελάγη θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις άνεμοι δυτικών διευθύνσεων, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά βαθμιαία από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 12 έως 16 βαθμούς στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα, 10 έως 15 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 12 βαθμούς), 15 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 12 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και μετά το μεσημέρι στις θάλασσες θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα