Καιρός: Νέα επιδείνωση από το απόγευμα της Δευτέρας

Καιρός: Νέα επιδείνωση από το απόγευμα της Δευτέρας
Κρύο στην Αθήνα Eurokinissi

Η πρόγνωση του καιρού της Δευτέρας από τον μετεωρολόγο μας Θοδωρή Κολυδά. Δείτε ποιές περιοχές θα επηρεάσει η νέα επιδείνωση του καιρού που θα ξεκινήσει από το απόγευμα.

Παρά την πρόσκαιρη βελτίωση που παρουσίασε ο καιρός την Κυριακή 13/1 σε μεγάλο μέρος της χώρας διατηρήθηκε ο παγετός στα βόρεια, με τον υδράργυρο στη Φλώρινα να βρίσκεται το πρωί στους -18.3 βαθμούς Κελσίου, όπου συμπληρώθηκαν 10 συνεχείς ημέρες ολικού παγετού. Παράλληλα από το σύστημα που το Σάββατο (12/1 ) επηρέασε μεγάλο μέρος της κεντρικής και της νότιας κυρίως Ελλάδος, είχαμε σημαντικά ύψη υετού με 79 mm στα Χανιά το τελευταίο δωδεκάωρο, τα 37 mm στη Πάρο, 31 mm στην Τρίπολη και 30 mm στη Σάμο.

Καθώς διαπιστώνουμε ότι θα συνεχιστεί η ίδια περίπου ροή των ανωτέρων αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας, όπου αυτές από τα βορειοδυτικά κινούνται προς τα νοτιοανατολικά (σχήμα) προβήκαμε στην έκδοση εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού. Οι ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες να δημιουργηθεί βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή μας με χιονοπτώσεις, βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, όπως περιγράφονται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού (ΕΔΕΚ)

Στον χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων της Ευρώπης παρατηρούμε το χαμηλό που θα μας επηρεάσει να έχει αρχίσει να σχηματίζεται στη νότια Ιταλία και το οποίο το επόμενο διήμερο θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά και θα μας επηρεάσει.

Στον χάρτη της Βαλκανικής που ακολουθεί διακρίνεται το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επηρεάσει Σήμερα θα έχουμε χιονοπτώσεις από τις απογευματινές ώρες, σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) της δυτικής και μέχρι το βράδυ της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο στα βόρεια 200 και στα νοτιότερα 400 μέτρα) και της Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από το βράδυ της Δευτέρας το Ιόνιο και την Πελοπόννησο (κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές) και αργά τη νύχτα πρόσκαιρα τα νοτιά τμήματα της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και της Εύβοιας και οι άνεμοι θα φτάσουν στα δυτικά τα 7 με 8 μπ.

Στην Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργά τη νύχτα καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν το βράδυ στη Πάρνηθα από τα 900 μέτρα υψόμετρο. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα γύρω ορεινά ημιορεινά χιονοπτώσεις που τη νύχτα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε χαμηλότερο υψόμετρο (400μέτρα) Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Ξέρετε ότι σαν σήμερα : Στις 14 Ιανουαρίου του 2001 είχαμε ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους που προκάλεσαν πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στο Σαρωνικό με 4 νεκρούς. Πλημμύρες εκδηλώθηκαν στην Κόρινθο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα