Καιρός: Ο Ραφαήλ δείχνει τα “δόντια” του – Στα λευκά πολλές περιοχές – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Καιρός: Ο Ραφαήλ δείχνει τα “δόντια” του  – Στα λευκά πολλές περιοχές – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Σε πλήρη εξέλιξη το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, που αναμένεται να υποχωρήσει από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Χιονίζει στην Πάρνηθα. Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης σε Εύβοια, Πελοπόννησο, Φωκίδα, Ευρυτανία και Φθιώτιδα.

Ο “Ραφαήλ”, το πρώτο από τα τέσσερα διαδοχικά συστήματα που θα οδηγήσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και έντονη κακοκαιρία, δείχνει ήδη τα δόντια του.

Λόγω χιονόπτωσης από τις 6 το απόγευμα η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς το Καζίνο, γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ έντονη είναι η χιονόπτωση και στην Εύβοια.

Για το πρώτο αυτό βαρομετρικό χαμηλό, η ΕΜΥ από το Σάββατο εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης και το σύστημα αυτό ήδη επηρεάζει τα νοτιοδυτικά τμήματα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ χιόνια σημειώνονται στα ορεινά.. Το σύστημα αυτό θα κινηθεί αργά ανατολικά και από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς η κακοκαιρία θα υποχωρήσει.

Η ΕΜΥ στην πρόγνωση πολλών ημερών ήδη αναφέρεται και για το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας την Πέμπτη από τα Βορειοδυτικά. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, το σύστημα αυτό θα μας επηρεάσει με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος. Το σύστημα αυτό θα υποχωρήσει από το βράδυ της Παρασκευής αλλά το κρύο θα παραμείνει.

Μέσα στις επόμενες ημέρες και στο σχετικό βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται και τα άλλα δύο συστήματα που θα μας επηρεάσουν το ένα το Σαββατοκύριακο και το άλλο από την ερχόμενη Δευτέρα.

Έντονη χιονόπτωση σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα

Με ένταση συνεχίζονται από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία και τη Φωκίδα. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε πως «η μάχη με το χιονιά έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς και σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν εκτός από εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων, περισσότερα από 60 μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και μισθωμένα».

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει του δρόμους σε παγοδρόμια. Ως εκ τούτου όλο το βάρος της προσπάθειας αυτή τη στιγμή είναι στο βασικό οδικό δίκτυο από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προ Άμφισσα και από Λαμία προς Δομοκό.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ υπάρχουν δεκάδες μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς που κρατούν μέχρι στιγμής το δρόμο ανοιχτό από το χιόνι, ενώ ρίχνουν και αλάτι για να αποφύγουν τον παγετό. Η έξοδος για τα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας είναι επικίνδυνη πλέον μέσα στη νύχτα. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ χρειάστηκε επέμβαση εκχιονιστικών αλλά και πυροσβεστικών οχημάτων για να απεγκλωβίσουν 3 ΙΧ οχήματα στα χωριά Μερκάδα και Μεγ. Κάψη στη Δυτική Φθιώτιδα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 30 εκατοστά.

Στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας και ιδιαίτερα μετά τη Γραβιά στο 51ο χιλιόμετρο χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες για ένα διάστημα περίπου 7 χλμ, ενώ στην περιοχή υπάρχουν μηχανήματα τα οποία ελέγχουν την κατάσταση.

Στον ίδιο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας, στην περιοχή του Μπράλου, χιονίζει ακατάπαυστα από το απόγευμα, αλλά μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από τα εκχιονιστικά μηχανήματα που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, επί ποδός βρίσκεται και η Αστυνομία, που ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων μέσα στη νύχτα, ενδεχόμενα να λάβει και πρόσθετα μετρά. Στην περιοχή του Δομοκού και ιδιαίτερα στον δρόμο Λαμίας-Δομοκού, από το 12ο έως το 22ο χλμ, χιονίζει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, ωστόσο τα μηχανήματα της Περιφέρειας που βρίσκονται σε εκείνο το σημείο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν δυσκολέψει τα πράγματα και ενδεχομένως τις επόμενες ώρες να χρειαστεί να γίνει και διακοπή κυκλοφορίας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, «σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα τα προβλήματα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται, ωστόσο μπροστά μας έχουμε τον μεγάλο όγκο του χιονιού, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις θα χιονίζει ακατάπαυστα μέχρι το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς».

Στο νομό Ευρυτανίας χιόνιζε από νωρίς το μεσημέρι αδιάλειπτα και το κύριο βάρος έχει δοθεί στο να παραμείνουν ανοιχτές οι οδικές προσβάσεις στον νόμο και η εσωτερική κυκλοφορία στα τουριστικά σημεία του νομού. Παρά την έντονη χιονόπτωση μέχρι στιγμής δεν σημειώνονται μεγάλα προβλήματα και το βασικό οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό.

Στο νομό Φωκίδας η ένταση της χιονόπτωσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη στο βορειοδυτικό τμήμα του, όπου επικρατούν εκτός από τη χιονόπτωση και πολικές θερμοκρασίες. Εκτός από το 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Άμφισσας όπου χρειάζονται αλυσίδες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον ορεινό όγκο, καθώς η χιονόπτωση είναι έντονη και κάθε ώρα διαμορφώνονται εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας που αξιολογούν την κατάσταση συμβουλεύουν να αποφεύγονται μετακινήσεις μέσα στη νύχτα στο ορεινό δίκτυο.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες γι’ αυτούς που κινούνται σ’ αυτές τις περιοχές. Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο Λαμίας-Αθηνών δεν εντοπίζονται προβλήματα, ωστόσο υπάρχει και εκεί «κόκκινος» συναγερμός και δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κίνηση στο οδικό δίκτυο παρακολουθώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται και η οποία την τελευταία ώρα δείχνει ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα έντονες ακόμα και στα πεδινά του νομού.

Προβλήματα λόγω χιονόπτωσης και στην Πελοπόννησο

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους παρακάτω δρόμους της Αιτωλοακαρνανίας:

Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου -Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου.

Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική κοινότητα Άνω Χώρας.

Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Ελευθέριανης, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως τις τοπικές κοινότητες Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής , καθώς και στην εθνική οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 13ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, είναι απαραίτητες οι αλυσίδες:

Στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας. Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Κοσμά, από το 10ο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

Στην εθνική οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το 15ο χιλιόμετρο.

Στην εθνική οδό Τρικάλων – Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.

Στην εθνική οδό Γκούρας – Δερβενίου , από το 7ο, έως το 15ο χιλιόμετρο.

Στην εθνική Γκούρας – Λυκουριάς, από το 1ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.

Στην εθνική οδό Γκούρας – Κιάτου, από το 10ο, έως το 17ο χιλιόμετρο.

Τέλος, στην Μεσσηνία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στην εθνική οδό Καλαμάτας -Σπάρτης, από το 35ο, έως το 40ο χιλιόμετρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα