Κακοκαιρία – Ξενοφών: Δεμένα πλοία, μεσογειακός κυκλώνας και σχολεία κλειστά

Κακοκαιρία – Ξενοφών: Δεμένα πλοία, μεσογειακός κυκλώνας και σχολεία κλειστά
ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Eurokinissi

Ο "Ξενοφών" είναι το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα ενόψει του χειμώνα - Προληπτικά μέτρα σε πολλούς Δήμους της χώρας - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Ο “Ξενοφών” σαρώνει και σήμερα Πέμπτη τη χώρα και αναγκάζει Δήμους να λάβουν προληπτικά μέτρα. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, έχουν προκαλέσει απαγορευτικό απόπλου σχεδόν από όλα τα λιμάνια της Ελλάδας καθώς οι ταχύτητες φτάνουν και ξεπερνούν τα 10 μποφόρ, κάτι που θα χειροτερέψει τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ισχύ έως και 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει ισχυρή πτώση την Πέμπτη, φτάνοντας ακόμα και τους 13 βαθμούς Κελσίου στην Αττική.

Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη), ενώ από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί, από χθες το πρωί έως αυτή την ώρα, περισσότερες από 350 κλήσεις, από την περιοχή της Αττικής, για πτώσεις δένδρων ή απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων, λόγω των δυνατών ανέμων στο λεκανοπέδιο.

Σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη,Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ έσπευσε ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού

Πιθανότητα για μεσογειακό κυκλώνα

Μεσογειακός κυκλώνας είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο, εξηγεί το meteo.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κλειστά σχολεία

Την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Μυκόνου, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών ανέμων (9 και βαθμιαία 10 μποφόρ) που προβλέπεται να επικρατήσουν στο νησί αποφάσισε ο δήμος Μυκόνου προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο δήμαρχος Άνδρου, σύμφωνα με την οποία οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά τις επόμενες δύο ημέρες, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2018. Η απόφαση ελήφθη μετά την έκδοση δελτίου έκτακτων καιρικών φαινομένων και κατόπιν του έκτακτου Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου, που πραγματοποιήθηκε χθες, 24 Σεπτεμβρίου 2018.

Επίσης, ο δήμαρχος Τήνου έχοντας υπόψη τις αρμόδιες διατάξεις αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας για μία ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία και στη Ζάκυνθο.

Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων γι αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν αύριο τα σχολεία όλου του νησιού.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Αυτό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Όπως ανακοινώνει και ο δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας:

“Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, λαμβάνοντας υπόψιν τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για αύριο Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 που αναφέρονται σε πνοή θυελλωδών ανέμων, της τάξης των 9 Μποφόρ και μετά από συνεννόηση και Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής, με γνώμονα την ασφάλεια των ευπαθών ομάδων, αλλά και των μαθητών, σας γνωρίζουμε ότι:

Δεν θα λειτουργήσουν αύριο Πέμπτη (27/9/2018), ο Παιδικός Σταθμός, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο Πόρτο Ράφτη, καθώς και το ΚΑΠΗ Πόρτο Ράφτη.

Αντιθέτως, ΟΛΑ τα Σχολεία, ο Παιδικός Σταθμός και το ΚΑΠΗ του Μαρκοπούλου, λόγω της γεωμορφολογίας και της χωροταξίας του Οικισμού, αλλά και της πνοής ασθενέστερων Ανέμων, θα λειτουργήσουν κανονικά!”.

Αναλυτική πρόγνωση

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς Κέλσιου.

*Αιγάλεω, *Βουλιαγμένη, *Γλυφάδα, *Εκάλη, *Ζωγράφου, *Ίλιον, * Καλλιθέα, *Κέντρο, *Κηφισιά, *Κορωπί, *Μαρούσι, *Μέγαρα, *Νέα Μάκρη, *Πειραιάς, *Πεντέλη, *Περιστέρι, *Σαρωνίδα

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

*Ασβεστοχώρι, *Εύοσμος, *Θέρμη, *Κέντρο, *Κύμινα, *Λαγκαδάς, *Νέα Μηχανιώνα, *Πανόραμα, *Σίνδος, *Χαλκιδική, *Ωραιόκαστρο

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

*Αλεξανδρούπολη, *Βέροια, *Δράμα, *Έδεσσα, *Καβάλα, *Καστοριά, *Κατερίνη, *Κιλκίς, *Κοζάνη, *Κομοτηνή, *Νάουσα, *Ξάνθη, *Ορεστιάδα, *Σέρρες, *Φλώρινα

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα νοτιά με τοπικές βροχές και βαθμιαία στα νοτιά σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 9 τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζάκυνθος, *Ηγουμενίτσα, *Ιωάννινα, *Καλαμάτα, *Κέρκυρα, *Κεφαλλονιά, *Λευκάδα, *Μεσολόγγι, *Ναύπακτος, *Πάτρα, *Πρέβεζα

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία λίγες παροδικές νεφώσεις. στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 στα ανατολικά και νότια 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από βορρά προς νότο.

Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Αράχωβα, *Βόλος, *Θήβα, *Λαμία, *Λάρισα, *Λιβαδειά, *Καρδίτσα, *Κόρινθος, *Ναύπλιο, *Τρίκαλα, *Τρίπολη, *Χαλκίδα

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 16 έως έως 24 βαθμούς Κέλσιου. στη νοτιά Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

*Άγιος Νικόλαος, *Αμοργός, *Άνδρος, *Ηράκλειο, *Μήλος, *Μύκονος, *Νάξος, *Πάρος, *Ρέθυμνο

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα οπού υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. στα νοτιά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 28 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

*Ικαρία, *Κως, *Λήμνος, *Μυτιλήνη, *Ρόδος, *Σαμοθράκη, *Σάμος, *Χίος

Δείτε την πρόγνωση του καιρού κατά τόπους αναλυτικά, εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα