Νέο βαθύ βαρομετρικό φέρνει χιόνια, βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους

Νέο βαθύ βαρομετρικό φέρνει χιόνια, βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους
Βροχή στην Αθήνα Eurokinissi

Στη δίνη του νέου κύματος κακοκαιρίας η χώρα από την Δευτέρα έως την Τετάρτη. Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μας δίνει αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες.

Παρά την πρόσκαιρη βελτίωση που παρουσίασε ο καιρός την Κυριακή σε μεγάλο μέρος της χώρας διατηρήθηκε ο παγετός στα βόρεια, με τον υδράργυρο στη Φλώρινα να βρίσκεται το πρωί στους -18.3 βαθμούς Κελσίου, όπου συμπληρώθηκαν 10 συνεχείς ημέρες ολικού παγετού. Παράλληλα από το σύστημα που το Σάββατο επηρέασε μεγάλο μέρος της κεντρικής και της νότιας κυρίως Ελλάδος, είχαμε σημαντικά ύψη υετού με 79 mm στα Χανιά το τελευταίο δωδεκάωρο, τα 37 mm στη Πάρο, 31 mm στην Τρίπολη και 30 mm στη Σάμο.

Προγνωστικοί χάρτες στην στάθμη των 500 hPa που δείχνουν τις δύο διαταραχές που θα προκαλέσουν την μεταβολή του καιρού στη χώρα μας το επόμενο διήμερο

Καθώς έχει διαπιστωθεί ότι θα συνεχιστεί η ίδια περίπου ροή των ανωτέρων αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας, όπου αυτές από τα βορειοδυτικά κινούνται προς τα νοτιοανατολικά (σχήμα) η ΕΜΥ προέβη στην έκδοση εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού. Οι ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες να δημιουργηθεί βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή μας με χιονοπτώσεις, βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, όπως περιγράφονται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού (ΕΔΕΚ).

Περιοχές υετού (βροχοπτώσεων)

Προβλεπόμενα ύψη υετού 12ωρου και χρωματικός δείκτης Meteoalarm- Τρίτη 15/06:00 UTC

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο παρουσιάζονται στον παραπάνω χάρτη με τα αντίστοιχα ύψη υετού για τα οποία ισχύει ο κίτρινος χρωματικός δείκτης του Ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης Meteoalarm για το οποίο η ΕΜΥ έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα επί των σχετικών προειδοποιήσεων.

Προβλεπόμενα ύψη υετού από Τρίτη 15/00:00 έως Τρίτη 15/06:00 UTC

Τα ποσά υετού θα είναι υψηλά σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου και αυτό διακρίνεται ευκρινέστατα στο βίντεο που ακολουθεί, το οποίο μας δείχνει παράλληλα και την μεγάλη βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα προκαλέσει πολύ θυελλώδεις βοριάδες για το οποίο θα αναφερθούμε αργότερα.

Περιοχές χιονοπτώσεων

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Τρίτη 15/0000 έως Τρίτη 15/0600 UTC

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού θα σημειωθούν στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας μέχρι και το πρωί της Τρίτης. Παρότι τα ύψη χιονιού θα μειωθούν σημαντικά το βράδυ της Τρίτης και θα επηρεάσουν κυρίως την Κρήτη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θα χιονίσει και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης.

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Τρίτη 15/18:00 έως Τετάρτη 168/00:00 UTC

Για την εξέλιξη των χιονοπτώσεων από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις περιοχές που θα επηρεαστούν.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Οι ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες για την Δευτέρα

Η διατήρηση του παγετού το επόμενο διήμερο θα αποτελεί χαρακτηριστικό του καιρού και τοπικά μάλιστα ο παγετός τοπικά κυρίως στα βορειοδυτικά ο παγετός θα είναι ολικός, δηλαδή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει το μηδέν. Ακολουθεί ο προγνωστικός χάρτης της Τρίτης, την Τετάρτη η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά, ενώ από την Πέμπτη και μετά θα παρουσιάσει άνοδο και θα υποχωρήσει ο ισχυρός παγετός.

Οι ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες για την Τρίτη

Πεδίο ανέμων

Προβλεπόμενη ένταση ανέμων Τρίτη 15/0600

Επισημαίνουμε την ενίσχυση των βορείων ανέμων στα πελάγη από το βράδυ της Δευτέρας στο Ιόνιο με εντάσεις έως 8 μποφόρ που μέσα στην Τρίτη θα ενισχυθούν και στο Αιγαίο φτάνοντας τα 8 με 9 και πιθανόν και τα 10 μποφόρ τοπικά καθώς βαθαίνει σημαντικά το βαρομετρικό χαμηλό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα