Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τις εκλογές ξεκινούν οι απολογίες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τις εκλογές ξεκινούν οι απολογίες
Αίθουσα δικαστηρίου Eurokinissi

"Όσο και αν η ποινική δίωξη της ηγεσίας της Χ.Α. έχει αναστείλει αρκετά τη δράση της, η δυναμική της ρατσιστικής εγκληματικής βίας δεν έχει ακόμα εξαντληθεί" δηλώνει ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης.

Την έναρξη των απολογιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής επιφυλάσσει η περίοδος που θα ακολουθήσει τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που -όπως όλα τα ακροατήρια- δεν πρόκειται να συνεδριάσει μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών, πρόκειται μετά τη 18η Ιουνίου να ακούσει για πρώτη φορά τους κατηγορούμενους της εγκληματικής οργάνωσης.

Ύστερα από περισσότερες των 355 συνεδριάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν εκατοντάδες μάρτυρες, αναμένεται πλέον η δίκη να μπει στην τελική ευθεία· μία ευθεία που σίγουρα θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς πως ενώπιον του δικαστηρίου θα προσέλθουν να απολογηθούν -εάν όχι όλοι- η πλειοψηφία των συνολικά 68 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους η πρώην και νυν ηγετική ομάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νικ. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παπάς, Ηλ. Κασιδιάρης αλλά και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός.

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, κήρυξε προ ημερών την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης πριν τις εκλογές, με την επόμενη να έχει προσδιοριστεί για την 18η Ιουνίου οπότε και αναμένεται να συνεχίσει ακόμη ένας μάρτυρας υπεράσπισης. Στη συνέχεια εκτός απροόπτου, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, που σύμφωνα με την έδρα του δικαστηρίου, θα ξεκινήσουν με τη σειρά που είναι καταγεγραμμένοι στο κατηγορητήριο.

Αν και σήμερα η δίκη φαίνεται να προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, αφού πια υπάρχει εξομάλυνση στη συχνότητα των δικασίμων, αυτό ισχύει μόνο τους τελευταίους μήνες. Σειρά ενεργειών της πολιτικής αγωγής στάθηκαν ικανές να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των συνεδριάσεων, ενώ πλέον οι περισσότερες αυτών διεξάγονται στο Εφετείο της Αθήνας και δευτερευόντως στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Ωστόσο, στο παρελθόν τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά, με αποτέλεσμα συνεχώς να προέκυπταν δυσκολίες ως προς την ταχύτητα της διαδικασίας.

Όπως περιγράφει ο εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, η παράλειψη απαλλαγής των δικαστών της σύνθεσης από άλλες υπηρεσίες και η άρνηση αποκλειστικής παραχώρησης της αίθουσας τελετών του Εφετείου Αθηνών, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα και τις κινητοποιήσεις κατέστησαν αδύνατη την καθημερινή διεξαγωγή της δίκης. «Τώρα ο ρυθμός διεξαγωγής της δίκης έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται στην τελική ευθεία, αλλά θα μπορούσε και να έχει τελειώσει» αναφέρει χαρακτηστικά.

Ο δικηγόρος των Αιγύπτιων αλλιεργατών, ο οποίος στις επικείμενες εκλογές είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής. Όπως εξηγεί στο News247.gr, «όσο και αν η ποινική δίωξη της ηγεσίας της Χ.Α. έχει αναστείλει αρκετά τη δράση της, η δυναμική της ρατσιστικής εγκληματικής βίας δεν έχει ακόμα εξαντληθεί. Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και του Νιγηριανού Εμπουκά στο Α.Τ. Ομόνοιας, καθώς και η μυθοποίηση των Εξαρχείων με σκοπό τη νομιμοποίηση της αστυνομικής καταστολής κρατούν ψηλά τον δείκτη της ανησυχίας. Οι δρόμοι της Αθήνας πρέπει να ξαναγίνουν δρόμοι συνύπαρξης, αγώνα και ελευθερίας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Αθήνα να αποβάλλει τη φτώχεια, την υποβάθμιση που αποπνέει και να αλλάξει την ποιότητα ζωής της κατοίκων της. Να γίνει βιώσιμη, κατοικήσιμη, με αραιή δόμηση, με σοβαρό περιορισμό των ΙΧ στο κέντρο, με χώρους πρασίνου, γειτονιές, σπίτια και δουλειές. Να διώξει την αθλιότητα πάνω στην οποία επενδύει ο φασισμός. Και για αυτά χρειάζονται δυναμικές διεκδικήσεις μέσα και έξω από τον Δήμο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα