Διώξεις για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής

Διώξεις για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής
Νέες πλημμύρες στη Μάνδρα Eurokinissi

Ασκήθηκαν πλημμεληματικές διώξεις κατά εννέα προσώπων για την πλημμύρα στη Μάνδρα που στοίχισε τη ζωή σε 25 άτομα. Σε τακτικό ανακριτή λόγω σπουδαιότητας η δικογραφία.

Αντιμέτωπα με τέσσερις πλημμεληματικές πράξεις είναι συνολικά εννέα πρόσωπα για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος τους και κατά παντός υπευθύνου, διαβιβάζοντας -λόγω σπουδαιότητας- τη δικογραφία σε τακτικό ανακριτή με το χαρακτήρα του επείγοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που κατά περίσταση έχουν αποδοθεί στους υπόπτους είναι:

– Πλημμύρα από αμέλεια

– Ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή

– Σωματική βλάβη από υπόχρεο δια παραλείψεως κατά συρροή και

– Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Πρόκειται για πρόσωπα που σχετίζονται με την περιφέρεια Αττικής, με δύο αρμόδια δασαρχεία και με τους δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Νέας Περάματος.

Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι έχουν καταστεί η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δασαρχείων.

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στους εννέα, περιλαμβάνονται και άτομα που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί με την ιδιότητα του υπόπτου, αφού ενδείξεις σε βάρος τους προέκυψαν μετά το στάδιο των επιγραφών εξηγήσεων.

Η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου που χειρίστηκε την έρευνα, εστίασε στις ευθύνες που προέκυψαν αναφορικά με σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Στη διάταξή της, συνολικά 66 σελίδων, κατά πληροφορίες, αναφέρεται στις ελλείψεις γύρω από την αντιπλημμυρική προστασία και τα έργα ορεινής υδρονομίας, καθώς στο όρος Πατέρα θα έπρεπε να υπήρχαν συγκεκριμένα έργα. Παράλληλα, καταγράφονται πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά και ζητήματα στην αστυνόμευση – συντήρηση ρεμάτων στην περιοχή και στη διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων. «Στην υπόθεση το ενδιαφέρον των αρχών επικεντρώθηκε κυρίως στην πρόληψη, στο γιατί προκλήθηκαν αυτά τα αποτελέσματα, αφού η πλημμύρα είναι φυσικό φαινόμενο» αναφέρουν πηγές.

Ποιοι απαλλάσσονται

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνολικά 25 άτομα βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της προκαταρκτικής έρευνας, τα οποία προέκυψαν από μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσαν συγγενείς θυμάτων, ιδιώτες, φορείς και οργανώσεις. Από αυτά, εκτός των εννέα που πλέον θα καταστούν κατηγορούμενοι, εκδόθηκαν εισαγγελικές διατάξεις για την οριστική παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής για πέντε πρόσωπα. Τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονταν αρχικά, είχαν σχέση με πολεοδομικές παραβάσεις και πράξεις όπως επικίνδυνη σωματική βλάβη, που έχουν παραγραφεί.

Όσο για τους υπόλοιπους 11, πληροφορίες αναφέρουν πως τα εν λόγω άτομα δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη της θανατηφόρας πλημμύρας και κατ’ επέκταση οι εισαγγελικές αρχές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ενδείξεις ποινικής ευθύνης.

Ανοιχτή μένει πλέον η δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την πλημμύρα που σημειώθηκε πάλι στη Μάνδρα αυτή τη φορά τον Ιούνιο του 2017, δίχως να σημειωθούν θύματα. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εξετάζονται τόσο τα αίτια του φαινομένου όσο και αν προχώρησαν τα αντιπλημμυρικά μέτρα το χρονικό διάστημα Νοέμβριο με Ιούνιο, ανάμεσα δηλαδή στις δύο φορές που οι κάτοικοι της Μάνδρας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ορμητικά νερά.

Σε δήλωσή της η Ρένα Δούρου τόνισε: «Δεξαέξι μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη. Όπως έχω πει και πρόσφατα η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν.

Τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3 ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου «Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου», ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς. Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα