Ηλεία: Πώς εξιχνίασε η αστυνομία τη ληστεία μαμούθ με λεία 1 εκατ. ευρώ

Ηλεία: Πώς εξιχνίασε η αστυνομία τη ληστεία μαμούθ με λεία 1 εκατ. ευρώ
Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Eurokinissi

Εξιχνιάστηκε η ληστεία με αφαίρεση κοσμημάτων αξίας 1.000.000 ευρώ στην Ηλεία που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2018-Εντοπίστηκαν 53 χρυσά δαχτυλίδια σε ενεχυροδανειστήριο της Ηλείας

Εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας, ληστεία που διαπράχθηκε, πριν από περίπου ένα έτος, στο χωριό Μουριές της Αρχαίας Ολυμπίας, σε βάρος πλανόδιου χρυσοχόου.

Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ληστείας κατά συναυτουργία, της κλοπής, του εμπρησμού, της παράβασης του νόμου για τα όπλα και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, σε βάρος ενός 43χρονου Αλβανού και μίας 42χρονης Ελληνίδας, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Λίγο πριν την πρωτοχρονιά του 2018 και ειδικότερα στις 30 Δεκεμβρίου 2018 τα ξημερώματα, στο χωριό Μουριές της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία, ο 43χρονος ενεργώντας από κοινού με άγνωστους συνεργούς του (πιθανόν ομοεθνείς του), έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας γάντια και φέροντας πυροβόλα όπλα και μαχαίρι, επιβαίνοντες σε δύο αυτοκίνητα, μετέβησαν στην πατρική οικία 52χρονου χρυσοχόου, όπου αφού τη διέρρηξαν εισήλθαν στο εσωτερικό της.

Ο χρυσοχόος είχε πάει στο χωριό του από την Αθήνα για να περάσει τις γιορτές με τους γονείς του.

Οι δράστες με την άσκηση σωματικής βίας και με την απειλή πυροβόλων όπλων ακινητοποίησαν τους γονείς του 52χρονου, τραυματίζοντας επικίνδυνα τον ίδιο και την μητέρα του, χτυπώντας τους ανηλεώς, ενώ αφαίρεσαν από τον παθόντα τα κλειδιά του αυτοκινήτου του, το οποίο ήταν σταθμευμένο μπροστά από την οικία.

Έπειτα, οι δράστες αφαίρεσαν μέσα από το αυτοκίνητο έξι σακίδια με κοσμήματα διαφόρων ειδών, τα οποία κατείχε ο 52χρονος, προκειμένου να τα δειγματίσει σε διάφορα χρυσοχοεία της περιφέρειας όπου και τα εμπορευόταν στην χονδρική και η αξία τους ανέρχεται τουλάχιστον στο 1.000.000 ευρώ.

Ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για τη διαφυγή τους ήταν κλεμμένο και εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς κοντά στον οικισμό Αγίας Τριάδας Ηλείας, ολοσχερώς κατεστραμμένο από εμπρησμό.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει, σε χρόνο προγενέστερο της ληστείας, στην Ε.Ο. Τριπόλεως-Πύργου, μια μοτοσικλέτα που είχε καταστραφεί με εμπρησμό και είχε κλαπεί από περιοχή της Αττικής, για την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της σε προπαρασκευαστικές ενέργειες της ληστείας.

Από την Αστυνομία πιστεύουν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν την μοτοσικλέτα για να πραγματοποιήσουν ενέδρα στον χρυσοχόο πριν προλάβει να φτάσει στο χωριό του, για άγνωστο λόγο όμως δεν τα κατάφεραν και εισέβαλαν στο πατρικό του σπίτι.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι η 42χρονη Ελληνίδα, τον Ιανουάριο του 2019, είχε πωλήσει σε ενεχυροδανειστήριο στην Ηλεία 53 χρυσά δαχτυλίδια, τα οποία ήταν μέρος των αφαιρεθέντων κοσμημάτων από την ληστεία.

Επιπλέον, η 42χρονη λάμβανε οδηγίες για την πώληση των αφαιρεθέντων κοσμημάτων από τον 43χρονο Αλβανό και τον ενημέρωνε για την εξέλιξη της εκάστοτε συναλλαγής.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των δραστών θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας. Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου σε συνεργασία με τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα