Ροδόπη: Εκκενώθηκε μέρος οικισμού στις Σάπες – Ολονύχτιες προσπάθειες κατάσβεσης

Ροδόπη: Εκκενώθηκε μέρος οικισμού στις Σάπες – Ολονύχτιες προσπάθειες κατάσβεσης
xronos.gr

Περίπου 70-75 κάτοικοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας, στο γήπεδο και στο σχολείο του οικισμού. Σε τέσσερα σπίτια πέρασε η φωτιά από τις αυλές τους.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που έχει ξεσπάσει από νωρίτερα το απόγευμα σε δασική έκταση στην Δ.Ε. Σαπών Ροδόπης. Λόγω των ριπαίων ανέμων, η φωτιά εξαπλώθηκε προς τον κοντινό οικισμό Παλιννοστούντων Ποντίων, απειλώντας σπίτια. Σε 4 σπίτια πέρασε η φωτιά από τις αυλές τους και σε 2 από αυτά προκλήθηκε μαύρισμα στους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών δίχως περισσότερες ζημιές.

Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής στο σημείο μπροστά σε αυτή την εξέλιξη εισηγήθηκε την εκκένωση του οικισμού, ωστόσο οι κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και το χωριό τους και παρέμειναν στο σημείο. Βεβαίως ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής αναπτύχθηκαν μπροστά από τα σπίτια και τα προστάτεψαν, ενώ βοήθησε αρκετά το γεγονός ότι εντός του οικισμού δεν υπάρχει πυκνή βλάστηση παρά μόνο ξηρά χόρτα.

Τελικά και ύστερα και από παρέμβαση της Αστυνομίας 70-75 κάτοικοι που τα σπίτια τους ήταν πιο κοντά στη φωτιά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας, στο Γήπεδο και στο Σχολείο του οικισμού.

xronos.gr

xronos.gr

Στο σημείο μαζί με τις ενισχύσεις που έφτασαν επιχειρούν συνολικά 78 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δυνάμεις του Στρατού, 4 μηχανήματα έργου και μία υδροφόρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο θα παραμένουν όλη νύχτα, ενώ το ενθαρρυντικό είναι πως πλέον έχει πέσει πολύ η ένταση των ανέμων, έχει ανέβει η υγρασία και αυτό βοηθάει πολύ τους πυροσβέστες, ενώ πλέον υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και όχι αρραγές πύρινο μέτωπο που κινείται σε δασικό κομμάτι και σε δύσβατο σημείο. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για αυτή την καλύτερη εικόνα και το πρωί που θα σηκωθούν πάλι τα αεροσκάφη θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, η οποία πλέον δεν απειλεί όπως νωρίτερα τον οικισμό.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη μεταβαίνει Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην Δ.Ε. Σαπών Ροδόπης για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε, σε συνέχεια της πρακτικής που ακολουθεί πλέον η ηγεσία της Πυροσβεστικής για όλα τα σοβαρά περιστατικά.

Η φωτιές στις Κεχριές Κορίνθου και στην Κάτω Αχαΐα τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο και στο σημείο παραμένουν δυνάμεις για επιτήρηση και υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα