Ένα χρόνο μετά: Όχι Νικόλα, η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια

Ένα χρόνο μετά: Όχι Νικόλα, η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια
"Ο Νταής με το μεγάλο στόμα", πίνακας υποψήφιος για το διαγωνισμό "Πίνακας της Χρονιάς 2018" στην Ταϊλάνδη AP

Νικόλας Φιλίππου, Βαγγέλης Γιακουμάκης. Θύματα μίας μεγάλης λίστας επιθέσεων ομοφοβίας και ρατσισμού. Ένας χρόνος μετά την αυτοκτονία του 15χρονου Νικόλα από την Αργυρούπολη και οι αριθμοί παραμένουν απογοητευτικοί.

Ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2018 και συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου, την ελληνική κοινωνία σόκαρε η αυτοκτονία ενός 15χρονου παιδιού στην Αργυρούπολη. Λεπτομέρειες που ήρθαν στην δημοσιότητα από το προσωπικό του ημερολόγιο μαρτυρούν τις δυσκολίες που περνούσε λόγω της “διαφορετικότητας του”.

“Η ζωή μου είναι μία κόλαση”, έγραφε ο 15χρονος Νικόλας. “Έχω μαζί μου τον πατέρα, τη μητέρα μου και τον αδερφό μου, δεν έχω όλους τους άλλους, δεν έχω την κοινωνία”.

Ο Νικόλας ήταν κατά ομολογίες του περίγυρού του ένα καλό και χαμογελαστό παιδί. Ένα παιδί με όνειρα και προσδοκίες που όμως δεν είχε με το μέρος του την κοινωνία. Δεχόταν ομοφοβικό εκφοβισμό, συμμαθητές του καθημερινά τον στόλιζαν με δεκάδες “κοσμητικά επίθετα” και δεν είχε την στήριξη που επιβάλλεται να έχει κάθε άτομο που βρίσκεται σε τέτοια θέση , ούτε καν των καθηγητών στο σχολείο του. Ο Νικόλας, όπως χιλιάδες άλλα παιδιά, ζούσε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τη φράση “η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια”.

Ο Νικόλας ήταν άλλο ένα θύμα μίσους. Δεν άντεξε την καθημερινή βία και έδωσε τέλος στη ζωή του, μία πράξη που αποπειράθηκαν να αντιγράψουν τρία ακόμη παιδιά από το ίδιο σχολείο μερικούς μήνες μετά.

Όχι, η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια Νικόλα, και κάθε Νικόλα που μπορεί να σε βασανίζουν τέτοιες σκέψεις και που καθημερινά κακόβουλοι θα προσπαθήσουν να σε κάνουν να πιστέψεις.

Η ομοφυλοφιλία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και επιλογή του καθενός, κάτι που δεν θα έπρεπε να αμφισβητείται σε μία δημοκρατική και πλουραλιστική κοινωνία.

Τα απογοητευτικά νούμερα

Με βάση έρευνα της Colour Youth – κοινότητα Lgbtq νέων της Αθήνας – καταδείχθηκαν οι μεγάλες παραλείψεις της Ελληνικής Πολιτείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσον αφορά την ΛΟΑΤΚΙ μαθητική κοινότητα και τη ζοφερή πραγματικότητα που αυτή βιώνει:

  • Σε ποσοστό 84,9%, τα παιδιά ακούν στο σχολείο τη λέξη “γκέι” με αρνητική χροιά.
  • Το 96% δηλώνει ότι έχει ακούσει σχόλια για μαθητές που δε συμπεριφέρονται με αρκετά ‘αντρικό’ τρόπο.
  • Το 74,4% των μαθητών και μαθητριών δηλώνει ότι ακούει τρανσφοβικά σχόλια.
  • Ένα στα τρία παιδιά έχουν δεχτεί κάποιας μορφής λεκτική παρενόχληση.
  • Το 65,1% των ΛΟΑΤΚI ατόμων δεν έχουν ακούσει τίποτα θετικό για ΛΟΑΤΚI άτομα σε κάποιο μάθημα του σχολείου.

Παραθέτουμε τη δημοσίευση του πατέρα του Νικόλα δύο μήνες μετά την αυτοκτονία.

Για την αυτοκτονία του Νικόλα εξέδωσε ανακοίνωση και η οργάνωση “Πολύχρωμο Σχολείο”:

Ένας χρόνος χωρίς τον Νικόλα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα