Εντοπίστηκε ο αρχαιοκάπηλος που ξήλωσε από την Κίσσαμο Χανίων τα πιο αρχαία ίχνη ανθρώπου στη Γη

Εντοπίστηκε ο αρχαιοκάπηλος που ξήλωσε από την Κίσσαμο Χανίων τα πιο αρχαία ίχνη ανθρώπου στη Γη

Μετά από συντονισμένες έρευνες οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη ο οποίος τους οδήγησε στη Σχολή Δικαστικών Καλαμαριάς έξω από την οποία είχε κρύψει σε διάφορα σημεία τους βράχους με τα απολιθώματα-Ο αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη ήταν μη φυλασσόμενος!

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας κλοπής με τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο για την ιστορία της χώρας μας αλλά και για την ανθρωπότητα…

Πριν μερικά χρόνια έγινε η μοναδική ανακάλυψη ύστερα από αρχαιολογική σκαπάνη στην ακτή της Κισσάμου Χανίου, που απέδειξε ότι βρέθηκαν απολιθώματα στο έδαφος με τα πιο αρχαία ανθρώπινα ίχνη πέλματος στη Γη που χρονολογούνται 5,7 εκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο!

Το πλέον εντυπωσιακό και άκρως ελληνικό φαινόμενο, είναι ότι μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις παγκοσμίως ήταν παντελώς αφύλακτη και έρμαιο στις ορέξεις οποιουδήποτε επιτήδειου όχι μόνο να κλέψει αλλά και να προκαλέσει φθορές αν ήθελε…

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν αρχαιοκάπηλοι είχαν εκθεμελιώσει ολόκληρη την ακρόπολη της Τανάγρας, κάτι που αποδεικνύει ότι σε αυτή την χώρα ότι και να συμβεί δεν διδασκόμαστε για κανέναν λόγο…

Έτσι λοιπόν αυτή την παντελή αδυναμία στοιχειώδους φύλαξης της κληρονομιάς μας εκμεταλλεύτηκε ένας κάτοικος της Κισσάμου Χανίων, ο οποίος σε άγνωστο χρόνο πήγε στο σημείο και κυριολεκτικά ξήλωσε 6 κομμάτια βράχου που είχαν τα αποτυπώματα αυτά και εξαφανίστηκε με αυτά, με πρόθεση πιθανών να τα πουλήσει σε συλλέκτες έναντι μίας περιουσίας.

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό μόλις την περασμένη Τετάρτη από αρχαιολόγους που επισκέφτηκαν τον χώρο οι οποίοι σε κατάσταση σοκ και πανικού κάλεσαν τις Αρχές. Από εκείνη τη στιγμή σήμανε συναγερμός σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίας της χώρας και μετά από συντονισμένες έρευνες της Αστυνομίας τακτοποιήθηκαν τα στοιχεία του δράστη, ο οποίος εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στην Θεσσαλονίκη, ύστερα από συνεργασία των Αρχών Θεσσαλονίκης και Κρήτης και τέθηκε υπό κράτηση.

Καθώς είχαν παρέλθει τα όρια του Αυτοφώρου σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία ενώ ο ίδιος υπέδειξε στις Αρχές το σημείο που είχε κρύψει τους 6 βράχους στην αγροτική περιοχή εξωτερικά, ευρύτερα και περιμετρικά της Σχολής Δικαστών Καλαμαριάς.

Στην Κρήτη η είδηση αυτή ήρθε με ανακούφιση και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν είχε προλάβει να εντοπίσει τυχόν δίκτυο ενδιαφερομένων ως υποψήφιων αγοραστών ο δράστης, κάτι που μάλλον όμως δεν πρόλαβε και ήταν σε φάση αναζήτησης.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει:

Εξιχνιάστηκε άμεσα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, υπόθεση κλοπής από αρχαιολογικό χώρο στην Κίσσαμο Χανίων και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία υπαλλήλου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης αφαίρεσε τμήματα από επιφάνεια βράχου, που φέρουν αποτυπώματα βάδισης, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Από την εμπεριστατωμένη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα και προανάκριση, καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, προέκυψε ότι δράστης της κλοπής ήταν 55χρονος ημεδαπός.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες (14-09-2017) το απόγευμα, στην οικία του 55χρονου σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο τμήματα πλάκας που φέρουν αποτυπώματα βάδισης και εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Ο 55χρονος εντοπίστηκε σήμερα (15-09-2017) το πρωί στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Χαριλάου Θεσσαλονίκης, όπου εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς, τους υπέδειξε αγροτική περιοχή, στην οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν έξι (6) τμήματα πλάκας με αποτυπώματα βάδισης, τα οποία μετέφερε από τα Χανιά.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 55χρονου θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χανίων, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα