Φωτιά στην Κορινθία: Καλύτερη εικόνα, αλλά και αναζωπυρώσεις σε δύο σημεία

Φωτιά στην Κορινθία: Καλύτερη εικόνα, αλλά και αναζωπυρώσεις σε δύο σημεία
Στιγμιότυπο από κατάσβεση Eurokinissi

Η γενική εικόνα στην πυρκαγιά, που μαίνεται για τρίτη ημέρα στην Κορινθία είναι καλύτερη με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο ανάμεσα σε Χιλιομόδι και Αθίκια και σε Άγιο Ιωάννη και Ρυτό, η φωτιά έχει ενταθεί πάλι.

Συνολικά καλύτερη εικόνα εμφανίζει σήμερα το πρωί η εξέλιξη της φωτιάς που μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην περιοχή της Κορινθίας που έχει απανθρακώσει μία τεράστια περιοχή από τις Κεχριές, έως σχεδόν το Σοφικό και το Χιλιομόδι…

Από το βράδυ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες με χαμηλή ένταση εντός της καμένης έκτασης και στην περίμετρο αυτής, όμως το πρωί αναζωπυρώθηκε μερικώς το μέτωπο ανάμεσα σε Αθίκια και Χιλιομόδι και ανάμεσα σε Άγιο Ιωάννη και Ρυτό όπου η φωτιά είναι σε πολύ δυσπρόσιτο και πυκνό δασικό κομμάτι. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στα συγκεκριμένα σημεία.

Στην Πυροσβεστική παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση που μπορεί αν έχει σήμερα η φωτιά. Δυστυχώς αρκετά σπίτια σε διάφορους οικισμούς υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με τον Δήμο Κορινθίων οι ζημιές που έχουν καταγραφεί έως τώρα είναι η καταστροφή μίας οικίας στην περιοχή Μπογδάνι, στον οικισμό Αλαμάνο και μικρότερες ζημιές σε 5 σπίτια ευρύτερα στο Γαλατάκι.

Οι πρώτες επισφαλείς εκτιμήσεις για την έκταση της οικολογικής καταστροφής είναι περίπου 20.000 στρέμματα, ωστόσο σαφή εικόνα θα έχει η Πολιτική Προστασία μετά τις δορυφορικές απεικονίσεις που αιτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία «Copernicus» που ενεργοποιήθηκε για να παράσχει δεδομένα.

Χθες το απόγευμα εκκενώθηκε και έβδομος κατά σειρά οικισμός, αυτή την φορά στην Ντράσσα κοντά στο Γαλατάκι, όπου οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια του οικισμού και ευτυχώς κατάφερε να αποτρέψει η Πυροσβεστική εκεί νέες καταστροφές. Οι κάτοικοι εγκαίρως και με ασφάλεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο όπως και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Θεράποντος στην ίδια περιοχή, που επίσης εκκενώθηκε. Αργότερα χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση και στην κατασκήνωση “Ράντζο”.

Από την Περιφέρεια έγινε αίτημα στην Πολιτική Προστασία να χαρακτηριστεί η Ανατολική Κορινθία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, αυτό θα συμβεί, αλλά η κήρυξη θα αφορά όχι ολόκληρη την Ανατολική Κορινθία αλλά τις πληγείσες περιοχές.

Στο σημείο επιχειρούν 385 πυροσβέστες με 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., πλήθος από εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από αέρος επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά

Η φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ, σε δασική έκταση και έκταση με χαμηλή βλάστηση, σε σχετικά κοντινή απόσταση από το χωριό της Αγίας Ειρήνης, στην Κεφαλονιά, νωρίς το πρωί τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, δίχως να σημειωθούν προβλήματα για τον οικισμό κατά την διάρκεια της νύχτας.

Εξίσου επικίνδυνη παραμένει και η Παρασκευή για κίνδυνο πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για σήμερα Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας), Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας) και Βόρειου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου).

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
  • Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα