Η μεγάλη θεματική, τουριστική επένδυση στο Αίγιο

Η μεγάλη θεματική, τουριστική επένδυση στο Αίγιο

Προ των πυλών της υλοποίησης βρίσκεται το "θεματικό πάρκο Τρένου" στην πόλη του Αιγίου, μια σύνθετη τουριστική και πολιτιστική επένδυση, κόστους 1,240 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, θα έρθει κυρίως από την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσα από τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες. Άλλωστε, στον σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, εντάσσεται η ενθάρρυνση τέτοιων μορφών τουρισμού, αξιοποιώντας το πολιτιστικό και αγροδιατροφικό απόθεμα της χώρα μας. Μάλιστα, με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, συγκροτείται ομάδα εργασίας, εντός δύο μηνών, που θα επεξεργαστεί τη σύνταξη ειδικών προδιαγραφών για τη δημιουργία καταλυμάτων ή υποδομών φιλοξενίας σε βαγόνια τρένων, σε κελύφη αεροσκαφών κ.λ.π. Αυτό και μόνο, αλλάζει ριζικά τα δεδομένα και πλέον θα μπορούν να αξιοποιηθούν πολλές εγκαταστάσεις και υλικό που έχουν εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το φιλόδοξο εγχείρημα που είναι στα σκαριά, στην πόλη του Αιγίου. Για την ακρίβεια είναι στις… ράγες, μια και πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, θεματικό πάρκο τρένου, με πολλαπλή διάσταση. Μάλιστα, ετοιμάζεται σε μια περιοχή, που είναι αδίκως “άγνωστη” τουριστικά στον ευρωπαϊκό χάρτη, μια περιοχή που καλύπτει όλη τη ζώνη από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα, μια περιοχή με τεράστια πλεονεκτήματα, φυσικό κάλλος, συνδυασμό βουνού – θάλασσας, σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και τρένο που ολοκληρώνεται.

Που βρίσκεται

Το πάρκο βρίσκεται στην παραλία του Αιγίου, δίπλα στο κέντρο της πόλης. Είναι σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια, μέσω της κλιμακωτής οδού “Φιλοποίμενος”, η οποία ξεκινάει από το πάρκο και καταλήγει δίπλα στην κεντρική πλατεία της πόλης (υψομετρική διαφορά 50 μ.). 

Ταυτόχρονα, ο παλαιός Σταθμός του τρένου, είναι σε τέτοια θέση που δεν επιβαρύνει κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης, δεν εμποδίζει την κυκλοφορία των οχημάτων (λεωφορείων, Ι.Χ.) και δεν δημιουργεί προβλήματα στην πρόσβαση.

Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και μισθώθηκε από τον Μαυρουδή Γιώργο, για 29 χρόνια με δικαίωμα υπεκμίσθωσης σε οποιοδήποτε Φυσικό ή Νομικό πρόσωπο, μετά από Πλειοδοτικό Διαγωνισμό που προκήρυξε η ιδιοκτήτρια εταιρία. Το Μισθωτήριο Συμβόλαιο υπογράφτηκε στις 22/06/2016, για το ακίνητο έκτασης 16.000 τ.μ. 

Ήδη, από τον ΟΣΕ έχει η εγκριθεί η μεταφορά, στο χώρο του παλαιού Σ. Σταθμού Αιγίου,  των βαγονιών από τους Σταθμούς της Πάτρας, Κ. Αχαΐας Κορίνθου, Τρίπολης και Μύλων, της παλαιάς γέφυρας του Βουραϊκού ποταμού και των Σιδηροδρομικών Γραμμών για την αξιοποίησή τους στο Πάρκο. 

Επίσης έχει εγκριθεί η αλλαγή Χρήσης του χώρου του παλαιού Σ. Σταθμού Αιγίου, και απομένει η τυπική διαδικασίας της διεκπεραίωσης, για την έκδοση της Άδειας Δόμησης.

 

Το όραμα

Κύριος στόχος είναι να αναπαλαιωθεί ο παλαιός εγκαταλειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός του Αιγίου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του και με επίκεντρο τον σιδηρόδρομο να δημιουργηθεί μια ποιοτική κυψέλη Τεχνολογίας – Εκπαίδευσης – Πολιτισμού – Αθλητισμού, που θα ερευνά, θα επιμορφώνει, θα διασκεδάζει, θα φιλοξενεί και θα ψυχαγωγεί. Παράλληλα, θα υπάρχει και Ξενώνας Φιλοξενίας Νέων (Youth Hostel) μέσα σε κλινάμαξες, οι οποίες θα ανακατασκευαστούν πλήρως με σύγχρονα υλικά, ώστε να αποτελέσουν πρότυπο φιλοξενίας.

 

Η ιδέα είναι πρωτότυπη, επιχειρηματικά κερδοφόρα, και η λειτουργία του πάρκου έχει να προσφέρει πολλά στον Τουρισμό, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό και στην Οικονομία της περιοχής και της χώρας. 

Θεματικός πυρήνας του εγχειρήματος

Το κεντρικό θέμα του Πάρκου που είναι το Τρένο, που επηρεάζει την ζωή μας άμεσα, ασκώντας μας ταυτόχρονα μια διαχρονική γοητεία. Πόσω μάλλον που τώρα αναπτύσσεται σύγχρονο δίκτυο, ηλεκτροδοτούμενο και με υψηλές ταχύτητες.

Τεχνολογικά ήταν πολύ σημαντική η εξέλιξη του τρένου και είχε μεγάλη επιρροή στην ιστορία του 20ου αιώνα. Ακολούθησε και επηρέασε την βιομηχανική επανάσταση και συνεχίζει μέχρι σήμερα να εξελίσσεται και να παίζει σημαντικό ρόλο στις μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων. 

 

Πολιτιστικά ήταν φυσικό να επηρεάσει και την τέχνη και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή της. 

Τι περιλαμβάνει

 

Το “Πάρκο των Τρένων” θα αναπτυχθεί σε έκταση 16 στρεμμάτων και θα παρέχει υπηρεσίες Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για τα Σχολεία όλων των βαθμίδων, Πολιτισμού (εκδηλώσεις εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κάθε πολιτιστικού περιεχομένου κλπ), Αθλητισμού (χώροι Άθλησης, διοργανώσεις Συλλόγων, εκπαίδευση στο “Ευ αγωνίζεσθαι” κλπ),  Ψυχαγωγίας – Αναψυχής (ψυχαγωγικές δραστηριότητες διαφόρων ειδών), Εστίασης (Κυλικείο, Καφέ-Μπαρ, Εστιατόριο κλπ) και Φιλοξενίας – Διαμονής – Διανυκτέρευσης (Ξενώνας Φιλοξενίας Νέων μέσα σε κλινάμαξες), ενώ παράλληλα θα πωλούνται και υλικά αγαθά (αναμνηστικά δωράκια, φωτογραφίες, εκτυπώσεις κλπ).

Τα δυνατά σημεία του επιχειρηματικού σχεδιασμού

Το αντικείμενο της επιχειρηματικής  δράσης απευθύνεται στον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση κα τον Τουρισμό. Εξυπηρετεί συγκεκριμένες και πραγματικές εκπαιδευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και τουριστικές ανάγκες όλης της κοινωνίας και ειδικότερα πολλών target group, όπως, σχολείων, συλλόγων, ΚΑΠΗ, τουριστών κ.α., όλα μελετημένα από ειδικούς επιστήμονες. Υπάρχει, κατά συνέπεια, η ανάγκη για έναν επισκέψιμο χώρο, που θα συνδυάζεται η εκπαίδευση με την ψυχαγωγία, το παλιό με το νέο, το συναίσθημα με τη τεχνολογία, η βιωματική και η διαδραστική μάθηση, με την ξεκούραση και την χαλάρωση σε ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον.

 

Η υλοποίηση  της ιδέας αυτής στοχεύει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Αιγιάλειας και βέβαια στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης με την αναπαλαίωση – επαναχρησιμοποίηση του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού του Αιγίου, την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα