Κακοκαιρία “Ξενοφών”: Βυθίστηκαν σκάφη, αεροσκάφος άλλαξε πορεία – Μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές

Κακοκαιρία “Ξενοφών”: Βυθίστηκαν σκάφη, αεροσκάφος άλλαξε πορεία – Μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές
Σπασμένο δέντρο από τον δυνατό αέρα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Αθήνα Eurokinissi

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας "Ξενοφών" που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα - Σε εγρήγορση αρχές και υπηρεσίες πολιτικής προστασίας εν όψει και του κυκλώνα "Ζορμπάς" που θα προκαλέσει έξαρση καιρικών φαινομένων.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίαςΞενοφών” που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα σε πολλές περιοχές, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με την έλευση του μεσογειακού κυκλώνα “Ζορμπά” από το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω των ισχυρών ανέμων την Πέμπτη η υπηρεσία στην Αττική δέχθηκε συνολικά 280 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Σήμερα, Παρασκευή, το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 11 κλήσεις.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία στην Αττική, ύστερα από απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης, για προληπτικούς λόγους, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, καθώς επίσης και όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όπως και χθες όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ζακύνθου.

Κλειστά σχολεία λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα Eurokinissi

 

Βυθίσεις μικρών σκαφών σημειώθηκαν σε Ζάκυνθο, Κάλυμνο, Ιερισσό και Ερέτρια.

Στο μεταξύ τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, σε υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων. Ειδικότερα, στα λευκά «ντύθηκαν» οι κορυφές του Ολύμπου, ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν και στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΟ WWW.DELTIOKAIROY.GR

Κυκλοφοριακό κομφούζιο και διακοπές ρεύματος

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία για τους οδηγούς στην Αττική, αφού εξαιτίας της κακοκαιρίας έχει προκληθεί από νωρίς το πρωί μποτιλιάρισμα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Οι οδηγοί θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το οδόστρωμα λόγω της βροχής είναι ολισθηρό.

Συγκεκριμένα προβλήματα παρατηρούνταν:

-Στον Κηφισό η κίνηση στο ρεύμα καθόδου ξεκινά πάνω από τη Μεταμόρφωση και φτάνει μέχρι τον Κορυδαλλό καθώς και στο ρεύμα ανόδου από τον Κορυδαλλό μέχρι τον κόμβο της Αττικής Οδού.

-Στην κάθοδο της Μεσογείων από το ύψος του Χολαργού.

-Στην Κατεχάκη στο ρεύμα προς Κηφισίας από το ύψος της Αττικής Οδού.

-Στις ανόδους της Αλεξάνδρας, της Βασιλέως Κωνσταντίνου και της Ηλιουπόλεως.

-Στην άνοδο της Καλλιρρόης λόγω δύο τροχαίων ατυχημάτων που σημειώθηκαν λίγο πριν τις 7 το πρωί.

Παράλληλα σε περιοχές στα νότια της Αττικής (Σούνιο, Ανάβυσσος, Κερατέα) καθώς και στον Βαρνάβα εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια (Μαρούσι και Νέο Ηράκλειο) οι οποίες έχουν αποκατασταθεί. Οι διακοπές οφείλονται κυρίως στους δυνατούς ανέμους που έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, το σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά κλπ.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των βλαβών.

Προβλήματα με την υδροδότηση στην Αίγινα

Χωρίς νερό κινδύνευσε να μείνει η Αίγινα, η οποία εδώ και χρόνια υδροδοτείται μέσω υδροφόρων πλοίων.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης μίλησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, σχετικά με την έλλειψη νερού που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού το τελευταίο 24ώρο.

Τα υδροφόρα πλοία δεν μπορούσαν να εκτελέσουν δρομολόγια λόγω των μποφόρ που πνέουν στον Αργοσαρωνικό και η στάθμη στις δεξαμενές έπεφτε διαρκώς. Τελικώς το θέμα αποκαταστάθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ανατροπή σκάφους στο Πόρτο Ράφτη

Ανατροπή πνευστού σκάφους, με έναν 60χρονο επιβάτη σημειώθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πούντας στο Πόρτο Ράφτη και της βραχονησίδας Πράσο.

Στο σημείο κατέφθασε περιπολικό σκάφος του λιμενικού και ιδιωτικό πλοιάριο όπου εντόπισαν και περισυνέλεξαν τον άνδρα και τον μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Ράφτη.

Εκτροπές οχημάτων λόγω ολισθηρότητας στην Κρήτη

Τροχαία ατυχήματα προκάλεσε η βροχόπτωση που κατέστησε ολισθηρούς τους δρόμους. Εκτροπές οχημάτων σημειώθηκαν στην Εθνική Οδό στο ύψος του ΚΤΕΟ καθώς και στην Εθνική οδό στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας.

Λίγο πριν τις 09.00 το πρωί σημειώθηκε τροχαίο και πάλι στην Εθνική Οδό στο ύψος του ΚΤΕΟ, στο ρεύμα προς Χερσόνησο. Στο σημείο, όπου ανετράπη όχημα, έσπευσε το ΕΚΑΒ για μια γυναίκα που τραυματίστηκε.

Λίγο αργότερα και νέο τροχαίο σημειώθηκε κοντά στο Σεληνάρι, χωρίς πάντως να σημειωθεί τραυματισμός.

Προσοχή συνίσταται στους οδηγούς που καλούνται να διατηρούν χαμηλές ταχύτητες. Η ολισθηρότητα του οδοστρώματος, λόγω της βροχής, αλλάζει τη συμπεριφορά των οχημάτων, με την πιθανότητα τροχαίου να αυξάνεται.

Στιγμιότυπα βροχής μέσα από αυτοκίνητο Eurokinissi

 

Αεροπλάνο άλλαξε προορισμό λόγω καιρού

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προσγειώθηκε το πρωί αεροπλάνο που είχε προορισμό τα Χανιά.

Λόγω όμως των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν πριν τα Χανιά και της γενικότερης κακοκαιρίας, η προσγείωση στάθηκε αδύνατη κι έτσι ο πιλότος του αεροσκάφους έκρινε απαραίτητο να προσγειωθεί στο Ηράκλειο για λόγους ασφαλείας.

Πρόκειται για την πρωινή πτήση της Ολυμπιακής Αθήνα – Χανιά.

Σήμα κινδύνου από ιστιοφόρο στη Λευκάδα

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ένα ιστιοφόρο με έναν επιβαίνοντα, που πλέει ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Λευκάδας.

Στο σημείο έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα κρουαζιερόπλοιο και ένα φορτηγό πλοίο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό στο ιστιοφόρο βρίσκεται ένας επιβάτης.

Στο έλεος των ανέμων η Ζάκυνθος

Αρκετά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν σε πολλά χωριά της Ζακύνθου εξαιτίας της κακοκαιρίας. Την Πέμπτη αρκετές περιοχές στις κοινότητες Αμπελοκήπω, Ρομυρίου, Βανάτου, Τραγακίου, Καλλιπάδου και των παρυφών της πόλης έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αλλού σημειώθηκαν πτώσεις στην τάση του ρεύματος. Επίσης στην πόλη μετασχηματιστής της ΔΕΗ έπιασε φωτιά από βραχυκύκλωμα κάτι που απαίτησε την παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα βυθίστηκαν μικρά σκάφη, τα οποία είτε βρίσκονταν μέσα στο λιμάνι είτε μεταφέρθηκαν σε αυτό για ασφάλεια από άλλες περιοχές. Άμεση ήταν η αντίδραση των ιδιοκτητών τους που φρόντισαν με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού να τα ανασύρουν.

imerazante.gr

imerazante.gr

 

Στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων και με ημερολογιακή εγγραφή.

Δείτε όλες τις εξελίξεις από την επέλαση του κύματος κακοκαιρίας μέσω της Live Blogging πλατφόρμας του News 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα