Κορονοϊός: Ελληνική υπόθεση η αύξηση των κρουσμάτων

Κορονοϊός: Ελληνική υπόθεση η αύξηση των κρουσμάτων
Έλεγχος για κορονοϊό στον Προμαχώνα. AP

Μόνο το 1 στα 4 κρούσματα των τελευταίων 3 εβδομάδων εντοπίστηκε σε αλλοδαπό επισκέπτη της χώρας μας.

Στα 441 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία εντοπίστηκαν στη χώρα μετά τις 15 Ιουνίου, όταν απελευθερώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εισερχόμενες πτήσεις από το εξωτερικό. Παρόλ’ αυτά τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο τα 98 από αυτά αφορούν σε τουρίστες ενώ τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα για την επιδημία του κορονοϊού, από τις 14/6 μέχρι και την Κυριακή 5/7, έχουν εντοπιστεί μόνο 62 κρούσματα σε άτομα τα οποία δε διατηρούν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα 36 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στους ελέγχους που έγιναν στον Προμαχώνα, διαπιστώνουμε ότι μόνο 98 είναι τα συνολικά κρούσματα ξένων υπηκόων που εισήλθαν στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το συγκεκριμένο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι 158 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό. Η διαφορά των 60 κρουσμάτων αποδίδεται σε Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν στη χώρα ή έρχονται για διακοπές.

Επίσης 161 κρούσματα συνδέονται με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Από κει και πέρα υπάρχουν άλλα 122 νέα κρούσματα για τα οποία διερευνάται η προέλευσή τους. Αυτά είναι κατά βάση η πηγή ανησυχίας στις υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με κύκλους της επιστημονικής κοινότητας, η διενέργεια εκτεταμένων τεστ διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή κρουσμάτων και τα αποτελέσματα των ελέγχων δικαίως οδηγούν σε ιδιαίτερα αυστηρές αποφάσεις όπως το “κλείσιμο” των συνόρων με τη Σερβία. Ο εντοπισμός 20 κρουσμάτων από τη συγκεκριμένη χώρα, είναι η αιτία που οδήγησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Να επισημάνουμε βέβαια ότι αν και ο εντοπισμός των περισσότερων από τη συγκεκριμένη χώρα έγινε προχθές Κυριακή, χθες ανακοινώθηκε ο συγκεκριμένος αριθμός και αφού είχε ληφθεί η σχετική απόφαση.

Το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί και ένα νέο δεδομένο για το τι μπορεί να συμβεί και στους επιβάτες πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία. Η συγκεκριμένη χώρα έχει αρνητικά επιδημιολογικά στοιχεία όμως η Ελλάδα ανοίγει τα αεροδρόμιά της για τους Βρετανούς πολίτες, όταν την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στους Σουηδούς.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, είναι 43, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3562. Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων (20) αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών.

Επίσης 4 κρούσματα βρέθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 2 στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα από πτήση. Μάλιστα από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι έγιναν μόνο 3.174 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 1975 αφορούσαν σε επιβάτες πτήσεων. Σίγουρα λήφθηκαν πολλά περισσότερα δείγματα και επίσης υπάρχουν αποτελέσματα των ελέγχων τα οποία θα ανακοινωθούν άμεσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα