Λέρος: Η κατάθεση που “δείχνει” πρόσωπα, χρόνο και χώρο για τα όπλα

Λέρος: Η κατάθεση που “δείχνει” πρόσωπα, χρόνο και χώρο για τα όπλα
Φωτό αρχείου: Το νησί της Λέρου Eurokinissi

Ο πρόσφατα απερχόμενος αποθηκάριος έχει καταθέσει πως πριν έναν χρόνο ακριβώς ο προηγούμενος αποθηκάριος και δύο στελέχη της ΟΥΚ, είχαν εισέλθει στις αποθήκες τουλάχιστον δύο φορές και τους είχε παραδώσει τους κωδικούς εν είδει συναδελφικότητας και πιστεύοντας ότι απλά παρέδιδαν οπλισμό που δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε άσκηση.

Αρκετό δρόμο έχει μπροστά της η προανακριτική διαδικασία στην Λέρο μέχρι να αποδειχθεί ατράνταχτα ο ρόλος και η εμπλοκή ατόμων με τον χώρο και το γεγονός της απώλειας των πυρομαχικών από την βάση του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρώτο κρίσιμο στοιχείο όμως που ενδεχομένως να ανοίξει περαιτέρω τον δρόμο προς την εξιχνίαση της υπόθεσης, είναι ότι υπάρχει έστω μία κατάθεση που τοποθετεί, πρόσωπα, χώρο και χρόνο χωρίς όμως αυτή ακόμα να έχει διασταυρωθεί από άλλες καταθέσεις ή ντοκουμέντα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόσφατα απερχόμενος αποθηκάριος που με την παράδοση των αρμοδιοτήτων του έγινε αντιληπτή η απώλεια του υλικού, έχει καταθέσει πως πριν έναν χρόνο ακριβώς, ο προηγούμενος αποθηκάριος και δύο στελέχη της ΟΥΚ τότε, είχαν εισέλθει στις αποθήκες τουλάχιστον δύο φορές και τους είχε παραδώσει τους κωδικούς εν είδει συναδελφικότητας και πιστεύοντας ότι απλά έπαιρναν οπλισμό για άσκηση ή παρέδιδαν οπλισμό που δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε άσκηση, κάτι συνηθισμένο δηλαδή.

Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχει καταγραφή για αυτό, όπως όφειλε να υπάρχει και υπήρχε για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, άρα αυτό σίγουρα καθιστά ύποπτο αυτό που συνέβη πριν ακριβώς από έναν χρόνο στη βάση και μάλιστα με άτομα που δεν είχαν την εξουσιοδότηση να βρίσκονται στον χώρο της αποθήκης την δεδομένη χρονική στιγμή.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτό δεν προκύπτει από άλλες καταθέσεις ή ντοκουμέντα και έτσι η προανακριτική διαδικασία έχει δρόμο μπροστά της μέχρι να «κλειδώσουν» όντως τα πρόσωπα. Υπάρχει όμως μία καλή αρχή που ενδεχομένως να δώσει απαντήσεις.

Κατ’ οίκον έρευνες δεν έχουν γίνει ακόμα γιατί πολύ απλά δεν έχουν στοιχειοθετηθεί ακόμα κατηγορίες εις βάρος κανενός και προφανώς θα γίνουν όταν θα αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή το προανακριτικό υλικό. Το ερώτημα βεβαίως που πρέπει να απαντηθεί είναι τι συνέβη με τα όπλα.

Πλέον, θεωρείται βέβαιο ότι αφαιρέθηκαν και δεν έγινε λάθος στην μη καταγραφή, γιατί πολύ απλά δεν έχουν εντοπιστεί σε άλλες φάσεις παρόμοια «λάθη», επίσης μάλλον ασφαλές είναι το συμπέρασμα που έχουν σχηματίσει οι Αρχές ότι αυτή η ενέργεια δεν είχε μεγάλη διάρκεια και όγκο σε οπλισμό ώστε να πιστέψει κάποιος ότι τα όπλα εμπορεύτηκαν σε κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όμως αυτός ο οπλισμός και έστω σε αυτούς τους αριθμούς ενδεχομένως να έχει χρησιμοποιηθεί για εμπορία στην «μαύρη αγορά» και σε διάφορους ενδιαφερόμενους ίσως, ακόμα και στο εγχώριο έγκλημα.

Αν γνωρίζει κάποιος για παράδειγμα με ασφάλεια να αφαιρέσει την γόμωση των ναρκών, το εκρηκτικό του υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή βομβών και μάλιστα σε συνδυασμό με το βραδύκαυστο φυτίλι.

Αυτές όμως είναι απαντήσεις που θα μπορούν να τις δώσουν οι Αρχές μόνο όταν θα είναι σε θέση να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση και να αποδώσουν κατηγορίες στους εμπλεκόμενους.

Συμπερασματικά, οι διαρκείς λήψεις καταθέσεων έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, ωστόσο η έρευνα βρίσκεται σε κρίσιμο χρονικά σημείο, εκεί δηλαδή που μία κατάθεση πρέπει να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί ώστε να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω η έρευνα κάτι που δεν μπορεί να συμβεί αστραπιαία.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του News24/7, ο ακριβής αριθμός του οπλισμού που λείπει είναι:

  • 6 οπλοβομβίδες
  • 22 χειροβομβίδες
  • 2 ρουκετοβόλα
  • 30 μέτρα βραδύκαστο φυτίλι
  • Ένας αριθμός καπνογόνων
  • 2 νάρκες

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή αυτή η υπόθεση, όλο το προσωπικό της βάσης κλήθηκε να επιστρέψει, έχει παραμείνει εντός της και στο σημείο επικεφαλής των ερευνών είναι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και επικουρικά συμμετέχουν στις έρευνες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και κλιμάκιο της ΕΥΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα