Πλημμύρες στη Μάνδρα: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους, ρέματα παρασέρνουν τα πάντα

Πλημμύρες στη Μάνδρα: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους, ρέματα παρασέρνουν τα πάντα
Μεγάλα προβλήματα και αυτή τη φορά στη Μάνδρα Eurokinissi

Σε συναγερμό τέθηκε η Πυροσβεστική σε όλη τη χώρα- Δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο, απεγκλωβισμοί κατοίκων σε χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, διασώσεις ατόμων από αυτοκίνητα στην Χαλκιδική - Μαρτυρίες κατοίκων της Μάνδρας στο Ραδιόφωνο 24/7

Σφοδρό ήταν το χτύπημα της κακοκαιρίας σε Χαλκιδική, Μαγνησία και στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής, με την Πυροσβεστική να τίθεται σε συναγερμό σχεδόν σε όλη την χώρα.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε 45 κλήσεις από την ευρύτερη περιοχή. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν 10 επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης κατοίκων από σπίτια, οχήματα και σε μία περίπτωση, μίας γυναίκας από δέντρο που ανέβηκε, στην προσπάθειά της να μην παρασυρθεί από τους χείμαρρους που σχηματίστηκαν εντός της Μάνδρας και πλέον έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, αφήνοντας πίσω όμως όγκους λάσπης και πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Οι περισσότερες διασωστικές επιχειρήσεις έγιναν στις οδούς Κοροπούλη, Ρότα και Αγίας Αικατερίνης, ενώ προτεραιότητα δόθηκε στην ασφαλή απομάκρυνση και διάσωση των εγκλωβισμένων και πλέον που έχει κοπάσει το φαινόμενο και έχει σταματήσει η βροχόπτωση ξεκίνησαν και οι αντλήσεις από σπίτια και καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει. Στο σημείο επιχειρούν πάνω από 50 άντρες της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και για παν ενδεχόμενο έχει αποσταλεί βάρκα με δύτες, που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επιχειρήσουν και το ερπυστριοφόρο όχημα της ΕΜΑΚ.

Επίσης το κυρίως θετικό είναι ότι αυτή την φορά, ευτυχώς δεν έχουν σημειωθεί θύματα, ενώ η ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής θα παραμείνει στο σημείο για όσο χρειαστεί ακόμα και με το πέρας των ενεργειών για παν ενδεχόμενο.

Παραμένει η διακοπή στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στο 34ο χλμ., εντός της Μάνδρας, στις οδούς Κοροπούλη και Ρόκα που είχαν πληγεί έντονα και στην προηγούμενη φονική πλημμύρα και στην έξοδο της Μάνδρας, στον “κόμβο 1” της Αττικής Οδού, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Από την πλευρά του ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης σημείωσε πως λόγω “της μεγάλης αναστάτωσης και της ψυχολογικής πίεσης των κατοίκων όλες μας οι δυνάμεις είναι στην περιοχή”.

Κραυγή αγωνίας ανθρώπων από τη Μάνδρα

 

Για την κατάσταση στη Μάνδρα το βράδυ της Τρίτης μίλησε κάτοικος της περιοχής στο Ραδιόφωνο 24/7 και στον Κώστα Σαρρηκώστα:

“Τα ρέματα έχουν παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά τους. Εγώ με τα παιδιά μου έχουμε ανέβει στον πρώτο όροφο, το νερό έχει φτάσει στα δύο μέτρα. Θα έχουμε καταστροφή σαν την προηγούμενη φορά, φοβόμαστε, προσπαθούμε να προστατευτούμε”, είπε η κάτοικος.

Οι οδοί Στρατηγού Ρόκα, Κοροπούλη ήταν άλλωστε πλημμυρισμένες για πολλές ώρες. Δεύτερος κάτοικος δήλωσε πως όσα είχαν παρασύρει οι χείμαρροι στην τραγωδία του περασμένου Νοέμβρη, έχουν γίνει και πάλι ρέματα.

Για επανάληψη των καταστροφικών φαινομένων αλλά και για υποσχέσεις της Πολιτείας που δεν υλοποιήθηκαν, μίλησε και ο Μιχάλης Μαρούγκας, αρτοποιός στην περιοχή το μαγαζί του οποίου είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Πλημμύρες στη Χαλκιδική και στη Μαγνησία

Εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Χαλκιδικής, η Πυροσβεστική δέχτηκε 185 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στον νομό Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα δέχθηκε από την Κασσάνδρα, 100 κλήσεις, από την Νικήτη, 60 κλήσεις και από την Ιερισσό, 25 κλήσεις.

Πρόσθετα, σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής απεγκλώβισαν δύο άτομα από Ι.Χ. αυτοκίνητο στο Καστρί Νικήτης και 4 άτομα πάλι από Ι.Χ. αυτοκίνητο, από την Ακτή Σαλονικιού.

Η δύναμη της Πυροσβεστικής που επιχειρεί στην περιοχή αποτελείται συνολικά από 40 άντρες με 20 οχήματα. Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία όμως και στην περιοχή της Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, έχουν πληγεί τα χωρία που ανήκουν στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, όπως Κεράσια και Κανάλια, που έχουν πλημμυρίσει.

Οι πυροσβέστες έχουν απεγκλωβίσει από τα σπίτια τους και έχουν μεταφέρει σε ασφαλή σημεία, έξι κατοίκους.

Πρόσθετα, έχει διακοπεί εντελώς από φερτά υλικά η κυκλοφορία προς το Κεραμίδι, όπου μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να ανοίξουν τον δρόμο για να μπορέσουν να περάσουν και να κατευθυνθούν προς το χωριό τα συνεργεία της Πυροσβεστικής.

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 40 άντρες της Πυροσβεστικής με 17 οχήματα, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 60 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από τα χωριά της περιοχής.

Δείτε τι έλεγαν στο News 24/7 κάτοικοι της περιοχής τον Απρίλη, προειδοποιώντας για τα χειρότερα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα