Πόρος: Μη αδειοδοτημένο το “ελικοδρόμιο” από όπου απογειώθηκε το ελικόπτερο – Πληροφορίες για μηχανική βλάβη

Πόρος: Μη αδειοδοτημένο το “ελικοδρόμιο” από όπου απογειώθηκε το ελικόπτερο – Πληροφορίες για μηχανική βλάβη
Εμπειρογνωμόνες ερευνούν το χώρο του ελικοδρομίου στον Γαλατά Eurokinissi

Ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα με τη συντριβή του ελικοπτέρου στον Πόρο. Είχε ζητηθεί να υπάρξει ειδική σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ, προκειμένου να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους. Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες.

Τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι τρεις επιβαίνοντες αναμένεται να φέρει στο “φως” το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή μηχανικό πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων είναι πρώιμο το στάδιο της διερεύνησης των αιτιών και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα.

Είχε ζητηθεί να υπάρξει ειδική σήμανση στα καλώδια

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή επιβεβαιώνει έγγραφό της προς την ΔΕΔΔΗΕ και τις αρμόδιες αρχές, όπου ζητούσε να υπάρξει ειδική σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ (τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων), προκειμένου να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης στα καλώδια της.

Όπως αποκαλύπτεται πάντως, για το σημείο από όπου έγινε η απογείωση, δεν είχε δοθεί άδεια, ώστε να λειτουργεί ως ελικοδρόμιο.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη,  φαίνονται η απογείωση του ελικοπτέρου και δευτερόλεπτα μετά οι καπνοί από την πρόσκρουσή του στα καλώδια.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το χρονικό του δυστυχήματος σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΥΠΑ έχει ως εξής “το ελικόπτερο τύπου Αgusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο (2) επιβάτες έχασε την επαφή του με τον Πύργο Ελέγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του. Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων”.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις δραματικές στιγμές.

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στο νησί

Τεράστια είναι από το απόγευμα της Τρίτης η κινητοποίηση για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο νησί.

Βλάβη στην ηλεκτροδότηση στον Πόρο, μετά την πτώση του ελικοπτέρου που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων. Eurokinissi

Βλάβη στην ηλεκτροδότηση στον Πόρο, μετά την πτώση του ελικοπτέρου που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων. Eurokinissi

O ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τη διακοπή ηλεκτροδότησης του Πόρου, ανακοινώνει ότι αυτή την ώρα αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού της Σφαιρίας και κατά μήκος της προβλήτας του νησιού, όπου βρίσκονται οι περισσότερες τουριστικές υποδομές.

Τα 6 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη Μέσης Τάσης και άλλα 2 Χαμηλής Τάσης που μεταφέρθηκαν στο νησί, έχουν τεθεί σε λειτουργία και θα καλύψουν σταδιακά ένα πολύ σημαντικό μέρος των φορτίων όλου του νησιού.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι εργασίες για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στην εναέρια γραμμή που τροφοδοτεί το νησί από τον Γαλατά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα