Πύργος Πειραιά: Πώς θα είναι με τη νέα του μορφή

Πύργος Πειραιά: Πώς θα είναι με τη νέα του μορφή
Facebook / Γιάννης Μώραλης

Έχει ολοκληρωθεί η προσυμβατική περίοδος του διαγωνισμού και μέσα στις επόμενες ημέρες ο Δήμος Πειραιά, θα υπογράψει την σύμβαση παραχώρησης με την κοινοπραξία Dimand-  Prodea Investments και την EBRD.

Θέμα χρόνου είναι πλέον η σύμβαση για την παραχώρηση του πιο εμβληματικού κτιρίου (μετά το Δημοτικό Θέατρο) του Πειραιά, του Πύργου Πειραιά.

Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες για την αξιοποίηση του για χρόνια, το κτίριο που είχε χαρακτηριστεί ως “φάντασμα”, είναι ένα βήμα από την αξιοποίηση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί η προσυμβατική περίοδος του διαγωνισμού και μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες ο Δήμος Πειραιά, θα υπογράψει την σύμβαση παραχώρησης με την κοινοπραξία Dimand-  Prodea Investments και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στην περιοχή με σημαντικότερη την παρέμβαση στην πρώην βιομηχανική ζώνη του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά που κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με την παραπάνω κοινοπραξία να δίνει το παρών (ως μοναδική συμμετέχουσα). Όπως προβλέπεται από την προκήρυξη του διαγωνισμού ο Πύργος Πειραιά θα παραχωρηθεί προς αξιοποίηση, διαχείρισης και εκμετάλλευση για 99 συνολικά χρόνια.

Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24-30 μήνες από την υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή το αργότερο στις αρχές του 2023. Θα γίνει εκ βάθρων ανακαίνιση όλων των εσωτερικών χώρων αλλά και του γυάλινου περιβλήματος “με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου” όπως αναφέρεται στην πρόταση της κοινοπραξίας.

Facebook / Γιάννης Μώραλης

 

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1,01 εκατ.ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα διοχετευθεί από τον Δήμο σε άλλα έργα αναβάθμισης του μεγάλου λιμανιού της χώρας. Το σχήμα που αναλαμβάνει το ιστορικό αυτό κτίριο ονομάζεται Ένωση Εταιρειών «CANTΕ HOLDINGS LTD – ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ».

Το “Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά”

Με τη νέα του μορφή το “Εμποροναυτιλικαό Κέντρο Πειραιά” όπως ονομάζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, θα δώσει ζωή σε μία ιδιαίτερα κεντρική αλλά υποβαθμισμένη περιοχή του Πειραιά. Είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Αττική με ύψος 84 μέτρων, κατασκευασμένο από το 1972 και δεσπόζει στο κέντρο του λιμανιού του Πειραιά. Όπως προβλέπεται θα διαθέτει τους ακόλουθους χώρους:

– Μηχανολογικοί χώροι και στάθμευση στα Α και Β υπόγεια,

– Χώρος ενημέρωσης και Ανάδειξης Τουριστικού Προϊόντος του Πειραιά στο ισόγειο,

– Καταστήματα στο ισόγειο και στους 1ο και 2ο όροφο,

– Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον 3ο όροφο, γραφεία από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στον 19ο και 20ό όροφο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι και ο πρώτος Πύργος με πιστοποίηση κατά LEED

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα