ΗΠΑ: 17 νέες κατηγορίες σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ

ΗΠΑ: 17 νέες κατηγορίες σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ
Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ κατά τη σύλληψή του στο Λονδίνο τον Μάιο του 2019 AP

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, με τις νέες κατηγορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κινδυνεύει με συνολική ποινή φυλάκισης 170 ετών.

Με 17 πρόσθετες κατηγορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βαρύνεται πλέον ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας. Ο Ασάνζ συνελήφθη πριν λίγες εβδομάδες στο Λονδίνο και κατηγορήθηκε ότι βοήθησε την Τσέλσι Μάνινγκ να υποκλέψει στοιχεία από κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ.

Μεταξύ των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται πλέον ο Ασάνζ είναι ότι το 2010 δημοσίευσε ένα μέρος εγγράφων με ονόματα ατόμων που συνεργάζονταν με την αμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των πηγών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, στο πλαίσιο των διαρροών που έγιναν μέσω Wikileaks από την Μάνινγκ. Αυτό, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, “έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο αθώους ανθρώπους απλώς επειδή παρείχαν πληροφορίες στις ΗΠΑ”.

Ο βοηθός του γενικού εισαγγελέα του τμήματος Εθνικής Ασφαλείας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Τζον Ντίμερς δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Ασάνζ “δεν είναι δημοσιογράφος” αλλά κάποιος που ασχολείται με “διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων”. Υποστήριξε, επίσης, ότι “επανειλημμένως ενθάρρυνε πηγές με πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα να τα υποκλέψουν”.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Ασάνζ με τις νέες κατηγορίες κινδυνεύει με συνολική ποινή φυλάκισης 170 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα