Εισόδημα και ΕΝΦΙΑ: Η πρώτη διπλή δόση του 2019

Εισόδημα και ΕΝΦΙΑ: Η πρώτη διπλή δόση του 2019
Φωτογραφία αρχείου lev dolgachov

Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος για τα νοικοκυριά και η τρίτη μηνιαία δόση για τις επιχειρήσεις - Έρχεται η ευνοϊκότερη ρύθμιση των 120 δόσεων και η νέα πάγια ρύθμιση.

Το πρώτο σοβαρό τεστ κοπώσεως περνούν αυτό το διάστημα τα δημόσια έσοδα, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν 1,7 δισ. ευρώ σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Τα χαμόγελα από τη μείωση από 10% έως και 30% που καταγράφεται στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, έρχεται να χαλάσει το γεγονός ότι μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη διμηνιαία δόση του φόρους εισοδήματος για τα νοικοκυριά και η τρίτη μηνιαία δόση για τις επιχειρήσεις.

Ειδικά για τα νοικοκυριά, ο Σεπτέμβρης είναι ακόμη πιο δύσκολος μήνας ειδικά αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, αφού φέρνει την έναρξη της σχολικής χρονιάς και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Το δημόσιο περιμένει μέχρι και το τέλος του μήνα περίπου 1,6 – 1,7 δισ. ευρώ από τα οποία περίπου 1 δισ. από φόρο εισοδήματος και περίπου 700 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ. Παρότι η δόσεις του ΕΝΦΙΑ είναι ισόποσες, η πρώτη είναι κάθε χρονιά μεγαλύτερη καθώς τον πρώτο μήνα πληρώνουν και αυτοί που οι οποίοι λόγω χαμηλού φόρου εξοφλούν το ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων σε μια δόση.

Έρχονται οι ευνοϊκότερες 120 δόσεις

Παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν να λειτουργήσει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις προς την εφορία με τους νέους πιο άνετους όρους (χαμηλότερο επιτόκιο, περισσότερες δόσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ολική άρση περιοριστικών μέτρων) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Η ενεργοποίηση της νέας πλατφόρμας επείγει για δύο λόγους:

– Ο πρώτος είναι ότι δεν έχει αλλάξει η προθεσμία για ένταξη στην ρύθμιση, η οποία είναι μέχρι και το τέλος του μήνα. Άρα όσο καθυστερεί η λειτουργία της ρύθμισης με τους ευνοϊκότερους όρους, τόσο λιγότερο χρόνο θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

– Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέχρι στιγμής στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί ήδη 220.000 φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία ως και τις 31/12/2018. Κάποιοι από αυτούς βλέπουν ότι οι νέα όροι είναι ευνοϊκότεροι και είναι ενδεχόμενο να θελήσουν να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος.

Η νέα πάγια ρύθμιση

Τέλος, μεγάλες προσδοκίες έχει δημιουργήσει η βούληση του Υπουργείου Οικονομικών να αναμορφώσει επί το ευμενέστερο και τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 έως και 24 δόσεων. Με βάση τις διαρροές το ΥΠΟΙΚ θέλει μετά το τέλος του μήνα που θα λήξει η προθεσμία για τις 120 δόσεις (που αφορά ως γνωστό στα χρέη ως 31/12/2018 ) να λειτουργήσει μια πάγια ρύθμιση που θα ξεκινά από τις 24 δόσεις για τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις και θα φτάνει τις 48 δόσεις για έκτακτες υποχρεώσεις (πχ. κληρονομιές ή πρόστιμα).

Η χαλάρωση για την πάγια ρύθμιση θα είναι αντικείμενο διαβούλευσης στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Πάντως, από τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν μέσα στα καλοκαίρι, οι δανειστές δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια αλλαγή. Τούτο με δεδομένο ότι μια μαζική είσοδο σε μια τέτοια ρύθμιση θα ανατρέψει τελείως τον σχεδιασμό για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα